Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szumy i gwizdy w piecu przy 50 stopniach temperatury wody, czy to normalne?

Karolo16

Recommended Posts

Witam, Zamontowałem sobie w domu piec z płaszczem wodnym (taki z szybą w dzwiach) Instalację robił mi fachowo hydraulik wraz z odpowietrzaniem. Gdy rozpaliłem w piecu po raz pierwszy doszedłem do temperatury wody 73 C i paliło się wszystko ładnie cicho, następnego dnia też jeszcze z rana było okej i przy 70 C nic nie szumiało, a gdy mi wygasło w piecu i rozpaliłem ponownie pojawiły się te cholerne szumy przy wzroście temperatury już nawet od 49 C:mad:

do tej pory te szumy występują, czego to może być przyczyna skoro dnia pierwszego w piecu palilem najmocniej na wszystkie kaloryfery? Moc płaszcze wodnego 8 kw pojemność 11 litrów. Mam zamontowane odpowietrzniki na rozdzielaczu więc to nie może być zapowietrzenie?

Paliłem drewnem i suchym tak porządnie i średnio przesuszonym objawy pisku i szumu występują przy wzroście temperatury.

To szum czy brzęczenie ? Zapowietrzona instalacja będzie szumiała. Masz pompkę na obiegu ?

Tak mam pompkę na obiegu powrotnym, ale w jaki sposób to odpowietrzyć jak grzejniki odpowietrzone i mam na rozdzielaczu zamontowane dwa odpowietrzniki? Szum porównywalny do dzbanka który gotuje wodę tylko że troszkę cichszy. Najpierw występuję taki jakby cichy pisk jak z dzbanka gazowego a później pojawia się ten szum czy brzęczenia:/