Korio11 11.11.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam posiadam piec Firmy Enka ze sterownikiem Ecomax sterownik z Pluma. Problem tkwi w spalaniu. Ekogroszek tona 700zł ponoć bardzo dobrze kaloryczny a spala mi go teraz na powierzchnie 120m2 ok 25kg dziennie Podaje obecne parametry.Piec 25kwPowierzchnia grzewcza 120m2 + góra 100m2 ale narazie nie ma tam grzejników i jest w trakcie ocieplania, i na razie ta góra ociepla się poprzez klatkę schodową. zawór 4d zakres 1-10 ustawione na 3tryb pracapodawanie 5sprzerwa 30swentylator 40%przysłona 1/3 otwarta tryb podtrzymaniepodawanie 10sdmuchawa 40%wydłuż dmuchawy -5stemperatura zadana-58stopni+bojler 150l i temp w nim 42stopnie.Problem tkwi w tym, ze dużo żre paliwa, jest dużo sadzy są spieki i no lipa próbuje regulować przez miesiąc czasu i nic nie pomaga.Jak zmniejszę czas podawania itd to wtedy nie może sie temperatura nabić i lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.11.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Tona dobrego kosztuje ponad 900 zł i dostaniesz specyfikację. A ten sprzedawca nie dał Ci nic. << PONOĆ>> to nie specyfikacja i w tym tkwi problem. Słaby jakościowo opał i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.11.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Wybacz kolego wiesiek6308 ale to jest sranie w banie. Ja palę miałem 21 MJ i na przeszło 200 metrów słabiutko ocieplonej chaty + CWU dla czwórki pali mi go obecnie między 20 a 25 kilo na dobę. Słabsze niż 21 MJ ekogroszki nie występują - chyba że brunatne czechy. Więc albo tam się grzeje też i ta góra ( ciepło w górę wędruje ) do temperatur co najmniej pokojowych, albo to świeży budynek i się wygrzewa, albo ten węgiel rzeczywiście jest mocny i spieka się w koks, który następnie ląduje w popielniku znacznie ( tak ze 30 - 40% ) zawyżając spalanie. A najpewniej to co najmniej opcje 1+3 do kupy, może i wszystkie trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korio11 11.11.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 No ale chyba każdy opał da rady jakoś spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.11.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Poczytajcie sobiehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korio11 11.11.2016 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 kobra64 tzn najbardziej dostaje po dupie jeden grzejnik który jest w kuchni, bo tam są schody. W pokojach mam gdzieś po 22stopnie a w kuchni 20, lecz na górze już gdzieś 16. budynek poniemiecki , ocieplony mogę powiedzieć pół domu z dołu styropianem ocieplone druga część domu nie a u góry założona wełna. I dlatego nie rozumiem skąd takie duże spalanie. Boje się ze dwie tony które zakupiłem starczą mi na ledwie 1,5 miesiąca. I to przy niestrasznych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korio11 11.11.2016 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Czyli dobrym wyborem na przyszłość było by zamówienie ekogroszku z internetu na jakieś zaufanej stronie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.11.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Nie wiem gdzie tylko podrzuciłem link postu Naszego forumowicza do przeczytania i przeanalizowania. Tam jest poparte wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korio11 11.11.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Rozumiem, sprzedawca twierdził ze 28MJ ma ten ekogroszek no ale chodzi mi o to, że bardzo dużo spalanie, więc proszę o podanie jakiejś propozycji, żeby to się normalnie paliło, nie idealnie lecz w miare rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.11.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 kobra64 tzn najbardziej dostaje po dupie jeden grzejnik który jest w kuchni, bo tam są schody. W pokojach mam gdzieś po 22stopnie a w kuchni 20, lecz na górze już gdzieś 16. budynek poniemiecki , ocieplony mogę powiedzieć pół domu z dołu styropianem ocieplone druga część domu nie a u góry założona wełna. I dlatego nie rozumiem skąd takie duże spalanie. Boje się ze dwie tony które zakupiłem starczą mi na ledwie 1,5 miesiąca. I to przy niestrasznych temperaturach. Jeżeli stropy między kondygnacjami nie są ocieplone, to góra się grzeje jakbyś podłogówkę miał. I pomaga jej jeszcze w tym grzaniu przepływ z dołu przez klatkę schodową. I gdyby ściany tej góry też były zaizolowane, to miałbyś tam temperaturę bardzo zbliżoną do tej na dole. Napisałeś, że jest dużo sadzy i spieki. Te spieki to żużel ( brązowy, szary itepe spieczony popiół ) czy raczej przypominają koks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korio11 12.11.2016 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 strop jest ocieplony wełną 20cm, ale wierz mi ze temperatura jest inna niż na dole, lecz możesz mieć racja bo klatka schodowa działa jak grzejnik i może za dwa tygodnie ociepli tą góre. Obstawiam na spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts