Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak często opróżniać szambo?

ppar

Recommended Posts

Wiem, że pytanie trochę banalne ale pytam z innych powodów. Planuję dosyć duże szambo (12m3/2os.). Powód jest jeden - nie chcę mieć wizyty szambiarki co dwa tygodnie. Doczytałem jednak, że po dłużej niż dwóch tygodniach ścieki zaczynają gnić, wydziela się metan, który oczywiście śmierdzi i robi się problem. Czy to oznacza, że jestem skazany na wizytę szambowozu przynajmniej raz na miesiąc? Do tego systematycznie zdarza mi się wyjeżdżać na miesiąc lub dłużej, musiałbym wtedy profilaktycznie opróżniać szambo. Czy naprawdę wywóz szamba co trzy miesiące jak planowałem jest niemożliwy?

Wiem, że przed POŚ są osadniki, czyli takie szambo ale z przelewem. Tam nie ma tego problemu? Osad zaleca się wybierać co pół roku albo nawet raz na rok. To nie gnije?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastosuj dobre bakterie. Kupisz w każdym sklepie ogrodniczym. Zniwelujesz zapach i one przerobią grubsze rzeczy na płynne.
I wtedy nie będzie zagniwać?

Poczytałem trochę o tych preparatach. "Miarka raz na tydzień"... A jak wyjadę na miesiąc? Nie ma takich, że dosypię raz na opróżnienie zbiornika tj raz na trzy miesiące i spokój? Sorry, że zawracam głowę ale dla mnie to problem. Zdecydowałem się na szambo, bo nie chcę mieć zapachów z oczyszczalni tak jak np moi sąsiedzi, którzy zapłacili za POŚ sporo ponad 10 tyś i niestety brzydko pachnie od czasu do czasu.

Edytowane przez ppar

Szambo planowałem do 12 m3 ale jeżeli szambiarki mają 10m3, to chyba rozsądnym będzie zrobić takie właśnie.

Czyli jeżeli będę miał wentylację szamba wyprowadzoną nad kalenicę, to nie będzie problemu z opróżnianiem raz na trzy miesiące? Uff..., to by rozwiązało problem. Dzięki i pozdrawiam.

Szambo planowałem do 12 m3 ale jeżeli szambiarki mają 10m3, to chyba rozsądnym będzie zrobić takie właśnie.

Czyli jeżeli będę miał wentylację szamba wyprowadzoną nad kalenicę, to nie będzie problemu z opróżnianiem raz na trzy miesiące? Uff..., to by rozwiązało problem. Dzięki i pozdrawiam.

Popytaj szambiarzy w okolicy czym dysponują.

U siebie mam 2x 6m3 i nie ma problemu z opróżnieniem całości za jednym razem.

• 3 months później...
Po co bakterie w szambie bezodpływowym?

Z bloga.

Dlaczego szambo ma być opróżniane częściej niż co 2 tygodnie?

Nie mogę dać tu linka do wpisu na moim blogu dlaczego warto stosować bakterie do szamba bez odpływowego więc pokrótce napiszę tutaaj:

Najskuteczniejsze bakterie do szamba stosuje się po to, żeby:

• neutralizować przykre zapachy
  • uniknąć tworzenia się kożuchów, osadów i mułu
  • ułatwić całkowite opróżnianie szamba

Jak będą jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem

kiedyś miałem z sąsiadem "gównianą koalicję" Sąsiad miał małe szambo (5m3) i szambelan nie za bardzo miał ochotę kasować go tylko za te 5 metrów. Więc wymyslilismy że najpierw jedzie do niego a potem dobiera u mnie ile wlezie do szambiarki. Zwykle u mnie zostawało 1-2m3. Efekt był taki że po 2 miesiącach na podwórku śmierdziało nieprzytomnie. Jak wybieramy do zera (raz na 4 tygodnie) to problemu nie ma. Nie polecam szamba większego niz szambiarka.

A ! Żadne bakterie nie pomagały.

kiedyś miałem z sąsiadem "gównianą koalicję" Sąsiad miał małe szambo (5m3) i szambelan nie za bardzo miał ochotę kasować go tylko za te 5 metrów. Więc wymyslilismy że najpierw jedzie do niego a potem dobiera u mnie ile wlezie do szambiarki. Zwykle u mnie zostawało 1-2m3. Efekt był taki że po 2 miesiącach na podwórku śmierdziało nieprzytomnie. Jak wybieramy do zera (raz na 4 tygodnie) to problemu nie ma. Nie polecam szamba większego niz szambiarka.

A ! Żadne bakterie nie pomagały.

Tak z ciekawości jakie bakterie stosowałeś?

Artur_K biega jak ze sr... po tematach z szambem bo ma do sprzedania jakieś bakterie... weźcie coś kupcie bo on odkopie wszystkie topiki z tym tematem...

q-bis widzę że cię d@pa boli najbardziej. Typowy polaczek hejter.

Zacząłem pisać bloga w tych tematach i staram się ludziom pomóc jeżeli mają problem z szambem.

Jakbym coś sprzedawał to miałbym dla ciebie maść na ból d....

Nie mogę dać tu linka do wpisu na moim blogu dlaczego warto stosować bakterie do szamba bez odpływowego więc pokrótce napiszę tutaaj:

Najskuteczniejsze bakterie do szamba stosuje się po to, żeby:

• neutralizować przykre zapachy
  • uniknąć tworzenia się kożuchów, osadów i mułu
  • ułatwić całkowite opróżnianie szamba

Jak będą jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem

Przy prawidłowo wybudowanej wentylacji szamba nie ma prawa cokolwiek śmierdzieć. Pomijam opróżnianie.

Osady, muły i kożuchy są wybierane razem z nieczystościami ciekłymi.

Używanie bakterii powiększa tylko i tak nie małe koszty.

Mam szambo 2 x 6 m3 użytkowane bez bakterii od 17 lat, opróżniane raz na 4-5 tygodni. Nic nie śmierdzi, nic się nie odkłada.

Płacę za beczkę, nie za m3.

Przy prawidłowo wybudowanej wentylacji szamba nie ma prawa cokolwiek śmierdzieć. Pomijam opróżnianie.

Osady, muły i kożuchy są wybierane razem z nieczystościami ciekłymi.

Używanie bakterii powiększa tylko i tak nie małe koszty.

Mam szambo 2 x 6 m3 użytkowane bez bakterii od 17 lat, opróżniane raz na 4-5 tygodni. Nic nie śmierdzi, nic się nie odkłada.

Płacę za beczkę, nie za m3.

No to masz bardzo dobrze wykonaną instalację odpowietrzającą - jednak często zdarza się że odpowietrzenia brak albo wykonane jest fatalnie i wtedy śmierdzi.

Co do osadów i kożuchów wszystko jest ok dopóki nie stwardnieją - świetnie to pokazali w tej bajce:

https://www.youtube.com/watch?v=IywMNXigI8E

q-bis widzę że cię d@pa boli najbardziej. Typowy polaczek hejter.

Zacząłem pisać bloga w tych tematach i staram się ludziom pomóc jeżeli mają problem z szambem.

Jakbym coś sprzedawał to miałbym dla ciebie maść na ból d....

Jak na razie, starasz się pomóc przede wszystkim sobie. Wyciągasz stare tematy, nabijasz sobie posty, a innych obrażasz.

Znawca tematu!