Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stropów z prefabrykowanych na drewniane

Recommended Posts

Witam, jestem poczatkująca na tym forum, więc jesli źle szukałam i podobny temat gdzieś istnieje, proszę o wybaczenie..:wiggle:

Jestem w trakcie budowy domu , oraz budynku gospodarczego, składającego się z garażu ( w projekcie nie przewidziano stropu) i części gospodarczej ( przewidziano strop żelbetowy h=14cm) a nad nim 50 cm pustki i dach. Po tym stropie nie bedzie sie więc w ogóle chodzić.

Moje pytanie: czy mogę zrezygnować z tego stropu? Ułatwiłoby to nawet natrysk pianki, którą chcę docieplić te pomieszczenia.

Druga sprawa: dom o powierzchni 108 m kw... Poddasze całkowicie nieużytkowe ! Nad stropem ( w projekcie Teriva 0,24, lub Protherm 0,23) pustka i dach. Chciałabym , aby strop był drewniany a jego belki były widoczne w pomieszczeniach.

Do kogo mam się zwrócić i czy muszę (???), aby zapytać, czy mogę to zrobić. Czy muszę oddać papiery konstruktorowi, aby go 'przeliczył', czy wystarczy, że zdam się na cieślę?

:confused::confused:

To jest zmiana nieistotna. Na początku rozmawiamy z kierownikiem budowy, który wpisem do dziennika potwierdzi zmianę stropu. Bardzo prawdopodobne że za nim się na taką zmianę zgodzi, będzie wymagał opinii/konsultacji konstruktora, który przygotuje zmianę projektu.

Dalej zgodnie z zaleceniami konstruktora może cieśla wykonywać strop.

Do kogo mam się zwrócić i czy muszę (???), aby zapytać, czy mogę to zrobić. Czy muszę oddać papiery konstruktorowi, aby go 'przeliczył', czy wystarczy, że zdam się na cieślę?

:confused::confused:

W pierwszej kolejności zwróć się do projektanta konstrukcji swojego domu i budynku gospodarczego.

On będzie wiedział najlepiej czy można bez problemu wprowadzić zmiany.

Opinia kierownika budowy może być dobra lub nie.

Jak to są proste budynek to pewnie można zmienić konstrukcje stropów.

Na podstawie powyższych informacji trudno jednoznacznie ocenić czy można wprowadzić te zmiany.

Zawsze trzeba wysyłać rzuty i przekroje.

Strop jest elementem konstrukcyjnym, który bezpośrednio odpowiada za bezpieczeństwo użytkowania domu. Zmiana stropu nie będzie wymagała zmiany decyzji pozwolenia na budowę, bo nie ulegnie zmianie układ budynku. Chyba, że zastosujemy grubszy co wpłynie na wysokość budynku. Zmianę stropu należy skonsultować z projektantem gdyż jest to element konstrukcyjny o dużym wpływie na poziom bezpieczeństwa konstrukcji. Projektant opracuje rysunki zamienne, które zostaną dołączone do dziennika budowy, określi m.in. dokładny rodzaj stropu, rozpiętości belek, grubość nadbetonu itp.

A jakie argumenty przekonują Was do zmiany na strop drewniany ?