bezi90 11.11.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam! Na starcie chciałbym powitać Was wszystkich, czytam forum już jakiś czas, bo trochę się już parałem hydrauliką a teraz nadszedł moment, gdy właśnie kupiłem mieszkanie do remontu z gotową instalacją c.o. i mam zagwostkę, którą mam nadzieję rozwiązać z Wami. Jak pisałem, mam gotową instalację centralnego ogrzewania (w miedzi, system dwururowy zasilanie/powrót) z kotłem dwufunkcyjnym - będę wylewał nową posadzkę w kuchni i łazience, dlatego chcę wpiąć w gotową instalację dwa nowe obiegi na 'podłogówkę'. Robiłem już instalacje c.o., natomiast nigdy nie wpinałem podłogówki w gotową instalację, stąd moje pytanie, czy mogę zwyczajnie wpiąć się w instalację jeśli woda z ogrzewania podłogowego powinna mieć niższą temperaturę niż ta w obiegu c.o.? Czy zwykłe wpięcie się z zaworem termostatycznym do podłogówki załatwiłoby sprawę? Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
68mustang 11.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Z tego co wiem musisz mieć rozdzielacze i mieszanie wody gorącej z pieca z wolą powracającą z obiegu podłogowego. Woda w podłogówce musi być znacznie chłodniejsza aniżeli ta, na której pracują grzejniki stąd konieczność jej mieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.11.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Tak jak napisałeś, wpinasz się do instalacji i na powrocie montujesz zawór RTL (ew. dodatkowo odpowietrznik jeżeli nie będziesz miał możliwości samo odpowietrzenia się instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts