Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie z abestem

hmepg

Recommended Posts

Mam do was pytanie.

Kupiłem ostatnio działkę wraz z zabudowaniami gospodarczymi. Przy sprzątaniu całości okazało się, że w jednym z budynków zeskłądowany jest azbest.

Oczywistym jest, że azbest z utylizuję, zastanawia mnie jednak czy to pomieszczenie, w którym był on składowany nadaje się jeszcze do użytkowania?

Pewnie płyty faliste.

"zastanawia mnie jednak czy to pomieszczenie, w którym był on składowany nadaje się jeszcze do użytkowania? "

Przestań się zastanawiać.

DOWIEDZ SIĘ.

Poczytaj coś w sieci na temat i PRZEMYŚL to.

Generalnie - puki tego na mączkę "tymi ręcami" przerabiał nie będziesz - możesz nawet spać na nim.

Talerz z tego sobie możesz zrobić...

Azbest , jako taki, groźny nie jest.

Groźne jest jego obrabianie, bo pyli, a pył jest niezdrowy.

Adam M.

Azbest nie jest promieniotwórczy ani toksyczny, ani aktywny biologicznie (przynajmniej nie na tyle by od razu szkodził) i pomieszczenie w którym go składowano nie ma uszczerbku, co innego gdyby to było pomieszczenie w którym azbest obrabiano, wtedy może być problem bo cząsteczki pyłu zalegają głęboko. Są specjalne firmy które zajmują się utylizacją azbestu, a czasem gmina ma odpowiedni fundusz i program utylizacji za grosze, wystarczy tylko zgłoszenie, pomogą, zabiorą i będzie z głowy. Popytaj.

• 2 weeks później...

Jak dobrze pamiętam gmina może dostać dofinansowanie na utylizacje azbesty. Z tego co wiem, do końca 2019 roku, można się starać o bezpłatne wywiezienie konkretnych materiałów azbestowych z danej działki.

Faktycznie, najczęściej są to pokrycia dachowe lub inne elementy konstrukcyjne dachu. Tak czy inaczej, popytać w gminie o wsparcie należy w pierwszej kolejności.