hmepg 12.11.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Mam do was pytanie. Kupiłem ostatnio działkę wraz z zabudowaniami gospodarczymi. Przy sprzątaniu całości okazało się, że w jednym z budynków zeskłądowany jest azbest. Oczywistym jest, że azbest z utylizuję, zastanawia mnie jednak czy to pomieszczenie, w którym był on składowany nadaje się jeszcze do użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.11.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 azbest w jakiej formie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.11.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Pewnie płyty faliste."zastanawia mnie jednak czy to pomieszczenie, w którym był on składowany nadaje się jeszcze do użytkowania? "Przestań się zastanawiać.DOWIEDZ SIĘ.Poczytaj coś w sieci na temat i PRZEMYŚL to.Generalnie - puki tego na mączkę "tymi ręcami" przerabiał nie będziesz - możesz nawet spać na nim.Talerz z tego sobie możesz zrobić...Azbest , jako taki, groźny nie jest.Groźne jest jego obrabianie, bo pyli, a pył jest niezdrowy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.11.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Azbest nie jest promieniotwórczy ani toksyczny, ani aktywny biologicznie (przynajmniej nie na tyle by od razu szkodził) i pomieszczenie w którym go składowano nie ma uszczerbku, co innego gdyby to było pomieszczenie w którym azbest obrabiano, wtedy może być problem bo cząsteczki pyłu zalegają głęboko. Są specjalne firmy które zajmują się utylizacją azbestu, a czasem gmina ma odpowiedni fundusz i program utylizacji za grosze, wystarczy tylko zgłoszenie, pomogą, zabiorą i będzie z głowy. Popytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AntonKon 21.11.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jak dobrze pamiętam gmina może dostać dofinansowanie na utylizacje azbesty. Z tego co wiem, do końca 2019 roku, można się starać o bezpłatne wywiezienie konkretnych materiałów azbestowych z danej działki. Faktycznie, najczęściej są to pokrycia dachowe lub inne elementy konstrukcyjne dachu. Tak czy inaczej, popytać w gminie o wsparcie należy w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts