Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? pralk? macie? Jakiej zdecydowanie nie polecacie....

Magdalenka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

7 lat miałam Candy chodziła bezproblemowo, tyle, że mały wsad bo 4,5 km (ładowana od góry), w tym roku korzystając z opinii na forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1268245&highlight= kupiliśmy pralkę Gorenje WA 72125, póki co jestem zadowolona, max prędkość wirowania 1200 obrotów, dużo programów z różnymi zakresami temperatur, opcja z której korzystam praktycznie przy każdym praniu - podwyższony poziom wody, jest dosyć cicha i wsad ma do 7 kg :)

Wtrące swoje 3 grosze w dyskusję. Miałem Polara przez 13lat. Naprawiałem ją sam 2 razy (uszczelka pompy). Osobiście bym nie polecał tego modelu, ale chcę napisać o czymś innym.

Pomijając fakt wadliwych egzemplarzy, które zdarzają się każdemu producentowi kupowanie na podstawie cudzych i to jeszcze internetowych doświadczeń niewiele daje.

Jeśli ktoś używa pralki powiedzmy, że 5 lat i jest ona bezawaryjna to o czym to świadczy? Ano o tym, że ten egzemplarz tego modelu przez 5 lat pracował bezawaryjnie dla tego, konkretnego obciązenia i w tych, konkretnych warunkach. Co nam daje ta informacja? Ten konkretny model użytkowany u tego konkretnego użytkownika może być bezawaryjny.

Inny przykład - u kogoś pracuje dany model 15 lat. Co nam daje taka informacja? Nic. Dlaczego? Bo ten konkretny model nie jest produkowany od przynajmniej kilku lat, a następca może mieć kompletnie zmienioną konstrukcję i użyte kompletnie inne elementy, które mogą odpowiadać za trwałość wg ścieżki krytycznej.

Co innego w kwestii cech użytkowych. Tu najlepiej bazować na doświadczeniach innych.

A ja mam od prawie 4 lat LG WD-10390ND i nie jestem za bardzo zadowolona,mam z nia dziwneprzygody..

ma fajne programy,np. BabyCare, płukanie antyalergiczne.., pierze dobrze, jest cicha, ma gwarancje na 10lat na silnik, ALE... miesiac po skonczeniu sie gwarancji (2 lata) na pozostałe części, spaliła się grzałka i co najdziwniejsze, nie komunikowała błedu, tylko po paru niedopranych praniach stwiedziłam ze cos jest nie tak...

teraz cieknie mi woda z szuflady na detergenty po obudowie jak nabiera wodę , czyszczenie szuflady nic nie dało... nie jest tego duzo,no ale chyba bez pana od naprawy sie nie obedzie... do nowego domu nie wiem czy ja zabiore bo zaczyna mnie ostro wkurzac :evil:

11 lat Siemens jakiś tam bez wyświetlacza LCD, płytka (40 cm), 800 obr/m. REWELACJA!!! Od 11 lat żona wsadza i wyjmuje :), pranie oczywiście. Źadnych napraw, chodzi jak nowa, cichuteńka, szklankę z wodą można postawić. Przez pompkę pompującą wodę przeszło już kilka dziwnych rzeczy z kieszeni w tym klucz yale i plastikowa, dosyć twarda opaska na przewody, jakoś to jej nie zszkodziło. Polecam tę firmę, dosyć droga (ale bez przesady) ale jakość znakomita.

Mam Samsunga Silver Nano (nie pamiętam numeru modelu) łądowanego od przodu, 6 kg, wiele funkcji - delikatne, wełna ręczne itp., piękny wyświetlacz :roll: , opóźniony start.

Poza filtrem który zapchał się dwa razy(wyczyściłam do w 3 sekundy) żadnych problemów przez ponad 2 lata.

Serdecznie polecam

My też ją mamy, tylko wersje slim. Polecam :)

Poszukuję małej pralki głeboka na max 45 i najlepiej zeby miała mnie niz 60 cm szerokosci, ale nie znalazłam takiej.

Bo chłopy z hydraulikiem tak ustawili odpływ w pralni,że ledwie mogę tam pralke upchnąc, a druga strone mam zupelnie pusta, ale nie bede teraz plytek skuwała,zeby rury poprzeciagać.

Nigdy nie miałam pralki łądowanej od góry i nie wiem jak taka sie sprawuje i chyba wolałabym taką ładowaną od frontu.

Moze coś polecicie , tylko na za 6000 :) , bo finanse sie konczą.

Ja mam LG z napędem Direct Drive WD-10390NDK. Pralka jest umiejscowiona w meblach kuchennych i ukryta za drzwiczkami. Z pralki jestem zadowolona - pierze dobrze, jest miła dla oka, ma intuicyjne sterowanie, ładnie gra, gdy skończy prać i podczas wirowania nie robi mi turnee po mieszkaniu :)

Mam nadzieję, że będzie dobrze służyć i nie zepsuje sie dzień po skończeniu gwarancji. Wcześniej mieliśmy kilkunastoletnią pralkę Boscha i była nie do zdarcia - służy komuś do tej pory.

... no to ja powiem, że mam INDESIT WIL 105. Bez zbędnych świecidełek z pokrętełkiem a nawet dwoma. Ma dobre progrmay TOME4U, oszczędzające czas.

Chodzi u mnie ok 2-3 razy w tyg. od 5 lat... jak dotąd bez najmniejszej awarii, choć na początku trzeba było ją dobrze ustawić by nie szalała po całej łazience podczas wirowania :)

.... i bardzo sobie chwalę blokadę drzwi... gdyby nie to to moje pomysłowe dzieci już nie raz by mi zrobiły suprise :)

ja polecam Candy i Samsunga - dodam, ze uznaję tylko pralki ładowane z przodu - te od góry mnie nie przekonują

Candy - ponad 10 lat prania praktycznie non-stop - jestem maniaczką prania :/ a to wynika z tego że mieszkamy w dużym mieście i 2 dzieci do "uprania"

jedynie co w niej się popsuło, to grzałka - wymieniana 2 razy i wyglądała gorzej niż na reklamie calgonitu

a teraz kupiłam Samsunga, który jak na razie sprawuje się bardzo dobrze - silver nano 6 kd ładowana od przodu z takim dużym wyswietlaczem i jest naprawdę fajna

mozna nastawiać pranie z opóźnieniem i inne bajery ale ten duży wyświetlacz, na którym widać jaki jest postęp prania - to dla mnie bomba

zaglądam do łazienki, nie muszę zapalać światła bo wszystko widać jak na dłoni i wiem ile minut jeszcze mam do zakończenia prania

mała rzecz a jakże przydatna

no i blokady przed dziećmi też są przydatne

nie polcam Elektroluksa - mam teraz chwilowo takie małe g..o(najmniejsza ładowana od przodu) i jest jak dla mnie porażką. Po pierwsze włączanie - przekreca się programator i już pralka gotowa do prania, wystarczy lekkie muśnięcie przycisku i działa, nie wiadomo nigdy na jakim etapie prania jest no i najgorsze jest to, że w kołnierzu bębna zbiera się woda, ponieważ panowie konstruktorzy zapomnieli o odprowadzaniu wody z miejsca, w którym zwykle ona stoi - obstawiam, że niedługo zacznie z niej nieprzyjmenie pachnieć

na szczęście to nie moj problem, bo to w wynajmowanym mieszkaniu :)