Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? pralk? macie? Jakiej zdecydowanie nie polecacie....

Magdalenka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam Brandt otwieraną od góry, kupiona w 2002 roku, sprawuje się dobrze, raz był serwis, jakaś drobna [bardzo drobna] naprawa - a może to był zapchany filtr, nie pamiętam... Polecam tę markę

jeśli ktoś ma stare pralki to wymieniajcie węże co kilka lat! mój miał 7 i pękł... i to jest bezpośrednią przyczyną remontu i mojej obecności na tym forum ;) [plus to, że zawór wodny też trzeba wymieniać - mojego nie dało się zakręcać...]

I jest Elektrolux otwierany od góry. Czy ktoś się orientuje czy to normalne, że jak się wlewa płyn do prania do pojemnika to ten płyn od razu leci na bęben ? Jak wleje na pranie I i pranie II to i tak wszystko leci za jednym zamachem na bęben czyli chyba coś nie tak ?

w którejś z pralek miałam regulowany otwór wylatywania

na proszek szczelina duża była

a na płyn się zmniejszało taką zasuwką

w obecnej nie wiem, bo płyn wlewam do osobnego pojemniczka i umieszczam wewnątrz prania

• 2 weeks później...

Ja polecam candy - mieliśmy taką poprzednio, teraz uzytkuje ją Mama. 4,5 kg, ładowana od przodu, z wyświetlaczem elektronicznym. Pracuje bez zarzutu 5 rok. Nigdy nic nie nawaliło.

Teraz mamy HOTPOINT AQGMD 149/B H EU - pralko-suszarka. Nie wiem jeszcze czy jestem zadowolona, bo dopiero 2 miesiące ją użytkujemy. Na pewno fajne jest to, ze ma 8 kg załadunku. Niby jest to wersja silent - ale przy obrotach 1200 chodzi straaasznie głośno, czasem nawet już przy 800.

Zadowolona jestem z tego, że na wyświetlaczu przy każdym programie można przeczytać informację do czego on jest, jaki maksymalny wkład jest zalecany i jaki detergent (płyn czy proszek). Do tego ma możliwość zapamiętania najczęściej używanych programów

Na pewno nie jestem zadowolona z suszarki - suszenie trwa bardzo długo i rzeczy wyjmuję gorące. Dlatego boję się dać ubrania, które piorę w 30 lub w 40 stopniach, bo nie po to piorę je w takiej niskiej temperaturze, żeby potem je ugotować w suszarce. Mogliśmy kupić o połowę taniej zwykłą pralkę, a tak wydalismy kasę na coś, z czego nie korzystam. Bo nawet jak susze w niej ręczniki, posciel, to po wyjęciu muszę je rozłożyć (na łóżku) żeby doschły (czyli żeby odparowały z tego gorąca). Poza tym nie wszystko jest zawsze suche i parę rzeczy muszę powiesić na tradycyjnej suszarce.

tez candy

15 lat bezawaryjnej pracy candy alise-poszedl pasek,a ze i lozysko cos zaczelo sie odzywac,stwierdzilam,ze moze to i dobry pomysl,zeby zdobyc sie na kupno nowej pralki,szczegolnie,ze bedzie"energoooszczedniej",a i wymiary jakos zmalaly przy zwiekszonej ladownosci

padlo oczywiscie na candy,ladownosc7 kg,w jakiejs promocji 5 lat gwarancji

oczywiscie,ze sprzet jest teraz delikatniejszy,bardziej nafaszerowany elektronika itp

miele jest bezkonkurencyjna,natomiast nie dla kazdego dostepna cenowo

w sytuacji,kiedy ktos stoi przed koniecznoscia zakupu kilku sprzetow(czy nawet calego wyposazenia)od razu,nie kazdemu jest latwo zebrac pieniadze na sprzet z wyzszej polki...

po 5 latatch,jezeli pralka za 1200zl padnie,bez zalu kupie sobie nowa....moze wtedy juz miele?;)

• 1 month później...

Candy CSBL100. 8 lat intensywnego użytkowania. Niezbyt cicha, raczej też nie energooszczędna w porównaniu do dzisiejszych.

Przez te 8 lat zero problemów, niestety jak "strzeliła" to wysadziło korki aż w dwóch klatkach schodowych.

Nie naprawiam bo w perspektywie przeprowadzki do własnego domu potrzebuję modelu z opóźnieniem czasowym.

Zamówiłem Samsunga WF0502NUV na papierze wygląda nieźle...

Zobaczymy jak będzie się sprawował w praktyce...