pawelko 03.09.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Używamy pralkę Boscha + suszarkę kondensacyjną Boscha. W sumie rewelacja: nam zwłaszcza odpowiada programowanie czasu rozpoczęcia prania lub suszenia. Pralka OK - robi co trzeba bezawaryjnie od ponad roku. Suszarka zaś jest rewelacyjna - znacznie lepsza niż suszenie w pralko-suszarce. Dodatkowo ubrania wychodzą jakieś takie pulchne i w ogóle nie są pogniecione. Część z nich można bez prasowania założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 03.09.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 do ponurego63 a co się psuje w Amice jak będę wiedział wcześniej to sobie części zamiennych nakupuję, bo u mnie pralka chodzi na okrągło i jakby miała w serwisie kilka tygodni stać to by była rodzinna tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 03.09.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Nie polecam marki Polar. Mam 9 letnia pralkę Polar Gracja. Psuła się małpa niemiłosiernie. Wymieniany, programator, jakies paski, simeringi, bęben klejony Poxiliną itp. Teraz ma wymieniony bęben zupełnie na nowy . Zobaczymy. Za tydzień przeprowadzka to zobaczymy czy nie trzeba będzie kupić nowej. A moja teściowa ma pełnoletnią pralke Polar i chodzi bez zarzutu. Może dawniejszy Polar to nie to samo co dzisiejszy?Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 03.09.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Dokładnie tak, Paty. Taką informację uzyskałem w serwisie, ba - serwis chętnie odkupi taką starą pralkę Polar na części - bo była obliczona na 20 lat używania [obecne są obliczone na 6-7 lat]. Preev, tam było: [...] coś jej już tam nie pasuje Ta pralka stoi w domu mojej Mamy [Amica PA 5560 A 411, ma rok i 3 miesiące]. Rzecz w tym, że po odłaczeniu zasilania na kilkanaście minut nie wznowiła działania. Nic nie dało włączanie przycisków, kombinacje z programatorem, ustna perswazja Telefon do serwisu f-my Amica. Tam, po sprawdzeniu personaliów petenta , podano taki fajny system: "cofnąć programator do tego a tego numeru, przestawić na ten i ten, przy wciśniętym tym przycisku przesunąć tam etc...." Kwinto nie dałby rady Ale po zrobieniu tego pralnica zadziałała. Poprzednio też coś było z nią, ale musiałbym się dopytać. ___________________________________________________ - Jak to zreperowałeś ? - Trzeba było uważać [pozdrówka dla miłośników Vabanku] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 03.09.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Dokładnie tak, Paty. Taką informację uzyskałem w serwisie, ba - serwis chętnie odkupi taką starą pralkę Polar na części - bo była obliczona na 20 lat używania [obecne są obliczone na 6-7 lat]. Preev, tam było: [...] coś jej już tam nie pasuje Ta pralka stoi w domu mojej Mamy [Amica PA 5560 A 411, ma rok i 3 miesiące]. Rzecz w tym, że po odłaczeniu zasilania na kilkanaście minut nie wznowiła działania. Nic nie dało włączanie przycisków, kombinacje z programatorem, ustna perswazja Telefon do serwisu f-my Amica. Tam, po sprawdzeniu personaliów petenta , podano taki fajny system: "cofnąć programator do tego a tego numeru, przestawić na ten i ten, przy wciśniętym tym przycisku przesunąć tam etc...." Kwinto nie dałby rady Ale po zrobieniu tego pralnica zadziałała. Poprzednio też coś było z nią, ale musiałbym się dopytać. ___________________________________________________ - Jak to zreperowałeś ? - Trzeba było uważać [pozdrówka dla miłośników Vabanku] no to ja mam podobny patent ale od nowości po przerwie w zasilaniu trzeba: 1. nacisnąć przycisk start 2. wyłączyć wszystkie opcje przy których świecą się kontrolki 3. przestawić obroty na 0 4. przestawić programator na 0 5. nacisnąć przycisk start 6. poustawiać wszystko jak się chce 7. nacisnąć przycisk start i pralka śmiga na szczęście to tylko przy pierwszym włączeniu po przerwie zasilania w serwisie łamali głowę 2 tygodnie ale wymienić nie chcieli w końcu sam na to wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.09.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Od dwoch lat mamy pralke boscha, w uzytkowaniu prosta jak konstrukcja cepa Poprzednio Polar - miala swoje narowy, najbardziej wqrzyła mnie jak otworzyły jej sie drzwiczki a ona dalej pobierała wodę A jeszcze wczesniej przez 6 lat uzywalismy wspaniałą pralkę wiatkę /chyba jedyna w świecie, która miala obciążony bęben szynami kolejowymi / [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 03.09.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Właśnie Wiatka, to była pralka. Kupiona w `84, zapisy na listy społeczne i dyżury w kolejce. Przypadek, że tego dnia jak przyszła nasza kolej, do sklepu przywieźli radzieckie Wiatki. Prała wszystko, prócz pieniędzy , przez 16 lat. Jak się rozwirowała załadowana pieluchami, to jakby miała wylecieć w Kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 03.09.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 nasuwa mi się tylko taki wniosek, że agd i rtv made in ZSRR i PRL, było może bardziej siermiężne ale i dużo trwalsze u mnie w domu zachowało się dużo sprzętów z tamtej epoki (odkurzacz, pralka "frania", kilka magnetofonów, dwie smienki i magloprasowalnica) wszystko choć kilkunasto/kilkudziesięcioletnie działa do tej pory bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 03.09.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Od ponad 10 lat Whirpool - 500 obr. Zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 03.09.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Mam AEG i jest SUUUUPER! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 04.09.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Mój Polar jak wirował, a był w kuchni pod blatem to wyjeżdżał na środek i nie dało sie wejść bo zastawiał drzwi. A huk był taki jakby startował samolot:lol: Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 04.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Ten POLAR sprzed 15-u laty to istotnie przeżytek! Oprócz znamion "samolotowych" miał jeszcze jedną fatalną cechę: czas prania był związany z temp.Im niższa temp. tym krótszy czas prania i odwrotnie. Efekt łatwy do odgadnięcia: niedopranie lub zniszczenie rzeczy delikatnych, które wymagały dłuższego prania, ale niekoniecznie wyższej temp. Tego ostatniego doświadczyłam nie -raz, nie -dwa i może dlatego trzymam się teraz z daleka od tej powszechnie znanej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 04.09.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Pierwszy raz mam pralkę ładowaną od góry i nie jest to wygodne. Przede wszystkim taka pralka musi po praniu wyschnąć w środku co przy częstym praniu powoduje, że jest cały czas otwarta. A taka ładowana od przodu, to nie musi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 04.09.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Jam mam już drugą z kolei ładowaną od góry. Mniej miejsca zajmuje i poręczniejsza w małej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 04.09.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Wspomnienia o "Wiatce" są słodkie - też chodziła 16 lat Od dwóch lat mam "Boscha" i bardzo sobie chwalę. Prosta w obsłudze, estetyczna, a poszczególnych danych nie pamiętam Tak w ogóle to stawiam na "Boscha", bo oglądając i użytkując jego sprzęt (pralka, lodówka) doszłam do wniosku, że mają podejście do sprzętu takie jak ja: pralka ma służyć przez wiele lat do prania i być estetyczna a nie przede wszystkim ładna. A ładne z wyglądu produkują niektóre firmy, tylko co mi z wyglądu, jeżeli będzie się psuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allija 05.09.2004 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Ewunia - też musi oczywiście. Ale chyba uchylone drzwiczki w pralce mniej zawadzają / o ile w ogóle / niż otwarta na okrągło klapa z dziurą obok. Szczególnie jeśli pralka nie jest schowana w jakiejś wnęce itp. Poza tym pralkę w małych łazienkach wygodnie jest wykorzystać jako podręczny blat, czy wręcz wstawić pod blat.Wszystko więc chyba zależy od tego gdzie pralka ma stanąć, jak komu wygodniej jej używać.Ja też przez wiele lat miałam Wiatkę. Z rozrzewnieniem wspominam czasy kiedy np. 5 min po rozpoczęciu prania dorzucałam jeszcze jakąś zapomnianą skarpetkę. I nic się nie wylewało.Teraz jest to niemożliwe bo, przynajmniej mojej pralki, za nic nie otworzę z bębnem pełnym wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 07.09.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Ale chyba uchylone drzwiczki w pralce mniej zawadzają / o ile w ogóle / niż otwarta na okrągło klapa z dziurą obok. Kiedyś wyłamałam takie drzwiczki, zaczepiając w przejściu jakimś łachem chyba. Dla pralki z górnym ładowaniem potrzebna jest wolne miejsce od góry. A dla ładowanej od przodu - przed nią. Wszystko zależy od miejsca w którym stoi. Nie ma rozwiązań idealnych dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 08.09.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Tylko nie BRANDT! NIe polecam, psuła się od początku, serwisanci nie dawali sobie z nią rady. Pobiera za mało wody - pranie praktycznie na sucho. Piorąc trzeba chyba z 10 razy manipulować programatorem, żeby w odpowiednim momencie pobrała płyn, a potem wodę...itd.Ostatnio podczas wirowania zaczęła uciekać z łazienki...Naprawdę odradzam (chyba, że to my mieliśmy pecha i dostał się nam wadliwy egzemplarz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha110 10.09.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Mam Bosch Maxx 1662 pl jestem zadowolona Mogę ustawić z wyprzedzeniem pranie, ma wskaźnik ile czasu do końca prania zostało, zabezpieczenie przed zalaniem, opcję prania ręcznego i dodatkowego płukania, 800 obr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.09.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Indesit od kilku lat. Ładowany od góry. Zajmuje mało miejsca. Od czasu do czasu można cos na tym postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts