Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? pralk? macie? Jakiej zdecydowanie nie polecacie....

Magdalenka

Recommended Posts

Od 8 lat mam pralko-suszarkę ARDO i nigdy nie zawiodła, bez elektroniki, 1000 obrotów, piorę często i szczerze mówiąc często upycham więcej niż przewidziane 5 kg, stoi w kuchni pod blatem i nigdy nigdzie nie wychodzi, Ardo ma złą opinię ale mi trafił się wyjątkowo udany egzemplarz.Jeśli chodzi o suszarkę to dość rzadko używam, zauważyłam jednak że im mniej nakładam tym lepiej suszy, producent dopuszcza 2,5 kg ale takiej ilości nigdy nie udało mi się wysuszyć, natomiast pojedyńcze rzeczy bez problemu.

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od 8 lat mam pralko-suszarkę ARDO i nigdy nie zawiodła, bez elektroniki, 1000 obrotów, piorę często i szczerze mówiąc często upycham więcej niż przewidziane 5 kg, stoi w kuchni pod blatem i nigdy nigdzie nie wychodzi, Ardo ma złą opinię ale mi trafił się wyjątkowo udany egzemplarz.Jeśli chodzi o suszarkę to dość rzadko używam, zauważyłam jednak że im mniej nakładam tym lepiej suszy, producent dopuszcza 2,5 kg ale takiej ilości nigdy nie udało mi się wysuszyć, natomiast pojedyńcze rzeczy bez problemu.

Ja mam od 4 lat Amicę, z serii tych wąskich. Czy ktokolwiek ma doświadczenia w praniu pt. na ubraniach są odbarwione miejsca, jakby po wybielaczu (którego nigdy nie używam w pralce).

Coraz więcej ręczników i innych nowych rzeczy jest nadaje się juz do kosza. Mało tego doszły teraz plamy rdzawe! A przycyzny nie widać....

Może ktoś widział już takie cudo.

U teściowej Whirpool zespuł się dwa razy po 2 latach.

Witam !!!

Od lat użytkujemy Wiatkę, ale tego raczej nie znajdziesz w sklepach :)

Natomiast mam dwuletnie doświadczenie z pralką ładowaną od góry (mieszkałam jakiś czas w mieszkaniu koleżanki) i zdecydowanie nie polecam -> pralki rzecz jasna :).

Po pierwsze taką pralkę moim zdaniem trudniej się wietrzy - nasza była uchylona cały czas, a i tak miałam zastrzeżenia.

Poza tym nie można było wyciągnąć z niej dozownika (szczególnie interesował mnie ten na płyny do płukania) i dokładnie wymyć, w związku z tym pojawiał się osad -pleśń. "Uprane" ubranie często brzydko pachniało...

Moja koleżanka pracująca w laboratorium mikrobiologicznym też ma podobną pralkę i na nieszczęście synka-alergika, postanowiła wziąć wymaz z dozownika i posiać na płytkę.

Była tak przerażona tym co wyrosło, że nawet nie miała siły sprawdzać co to za grzyby...

Może to jakiś zbieg okoliczności, ale nigdy więcej pralki ładowanej z góry!!!

Życzę wszystkim udanych wyborów.

pozdrawiam

• 1 month później...
Ja od 4 miesięcy mam whirpoola 6 zmysł i jestem bardzo zadowolona, super dopierai ma 1000 obrotów przez co wychodzi prawie suche. Automatycznie dobiera wodę do ilości prania, pokazuje ile czasu zostało do końca prania i można włączyc funkcję opóźnienia prania i to wszystko za jedyne 1500 zł. Wcześniej miałam pralkę ardo, zepsuła sie po 7 latach i była cała przerdzewiała.

W domu u rodziców jest POLAR ładowany od góry działa juz ok 5 lat, bez żadnej awarii /odopukać!/ ja kupiłam do swojego nowego domku pralkę AEG w Media Markt była przez kilka dni niesamowita zniżka, pralka kosztowała 1290 zł. Z tego co wyczytałam z gwarancji robiona jest na podzespołach ELEKTROLUXA.

Witam,

Pytanie do Mdzalewscy (i innych chetnych tez :D) . Rozwazam zakup pralki wolnostojacej gornoladowanej 45 cm. Wybor pomiedzy Electrolux (EWT 1015, EWT1215) a AEG (Lavamat 47080, Lavamat 47280). Pytania: ktora marke i ktory model polecasz (polecacie :D ) pod wzgledem uzytkowym, awaryjnosci i ewentualnych kosztow naprawy?

Pozdrowienia

Te pralki są bliźniakami, tylko nie jednojajowe, różnią się sterowaniem

dla osób dojrzałych polecam Electroluxa

dla młodych (do lat 35 :D ) AEG

ja wybrałbym AEG, bo ma mniejsze minimalne obroty (400) i ma możliwość aktualizacji softu :o . Jeśli kiedyś wymyślą jakiś nowy program, to będzie można "wgrać" do tej pralki :o :o

np. windows XP :D :D :D

Te pralki są bliźniakami, tylko nie jednojajowe, różnią się sterowaniem

dla osób dojrzałych polecam Electroluxa

dla młodych (do lat 35 :D ) AEG

ja wybrałbym AEG, bo ma mniejsze minimalne obroty (400) i ma możliwość aktualizacji softu :o . Jeśli kiedyś wymyślą jakiś nowy program, to będzie można "wgrać" do tej pralki :o :o

np. windows XP :D :D :D

Dzieki za szybka odpowiedz. Masz jakies info nt awaryjosci, kosztow napraw?. Wybrac model z 1000 obr/min czy 1200 obr/min?

Dziekuje i pozdrawiam