Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? pralk? macie? Jakiej zdecydowanie nie polecacie....

Magdalenka

Recommended Posts

Masz jakies info nt awaryjosci, kosztow napraw?. Wybrac model z 1000 obr/min czy 1200 obr/min?

Dziekuje i pozdrawiam

z nimi jak z autami japońskimi, się rzadko psują, a jak już to drogie w naprawach. Jeżdze autem japońskim :D.

Gdybym postawił, Ci 2 pralki (1000 i 1200obr..) i wyprał 2 takie same rzeczy i odwirował na full obrotów i kazał po dotyku odróżnić, gdzie było 1200obr. Zakładam się o dobrego Whyskacza, nie odróżnisz

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybrac model z 1000 obr/min czy 1200 obr/min?
Gdybym postawił, Ci 2 pralki (1000 i 1200obr..) i wyprał 2 takie same rzeczy i odwirował na full obrotów i kazał po dotyku odróżnić, gdzie było 1200obr

Witam,

Pewnie z dotykiem bedzie tak jak piszesz. Natomiast spotkalem sie na forum z opinia ze pralki o wyzszych mx obrotach maja podzespoly bardziej wytrzymale mechanicznie a w zwiazku z tym trwalsze. Czy jest tak ze podzespoly mechaniczne, w pralkach jak powyzej, roznia sie wytrzymaloscia?

Pozdrowienia

Zdecydowanie nie polecam pralki Elektroluxa.

mam pralko -suszarkę Elektroluxa ( od około 3 lat) i od jakieś czasu z pralki tej wydziela się niemiły zapach (pleśni czy coś w tym stylu). Ponieważ akurat zepsuły się łożyska w pralce pan rozkręcił pralkę i była tam straszna ilość jakiejś takiej dziwnej szarej mazi, której generalnie nie dało się wszędzie doczyścić. Płukanie sodą , octem nic nie dało. Zadzwoniłam do jednego pana inżyniera , który reperował mi pralkę jeszcze w poprzednim mieszkaniu i jego odpowiedź całkowicie mnie załamała. Stwierdził, że niestety często zdarza się to właśnie w Elektroluksach, głównie spowodowane jest to tym że pralka pobiera bardzo mało wody ( jest oszczędna), wszystkie pralki nowoczesne pobierają małą ilośc wody ,ale pan od pralki powiedział, że najczęściej z takim problemem miał własnie w Elektroluxach. Być może , że jest to także wina wody ( warszawa - bemowo), ale moja siostra mieszka blok dalej ma pralkę indesit i nic takiego się nie dzieje.

Ogólnie nic nie da się z tym zrobić , chyba trzeba się do tego zapachu przyzwyczaić.

Wybrac model z 1000 obr/min czy 1200 obr/min?
Gdybym postawił, Ci 2 pralki (1000 i 1200obr..) i wyprał 2 takie same rzeczy i odwirował na full obrotów i kazał po dotyku odróżnić, gdzie było 1200obr

Witam,

Pewnie z dotykiem bedzie tak jak piszesz. Natomiast spotkalem sie na forum z opinia ze pralki o wyzszych mx obrotach maja podzespoly bardziej wytrzymale mechanicznie a w zwiazku z tym trwalsze. Czy jest tak ze podzespoly mechaniczne, w pralkach jak powyzej, roznia sie wytrzymaloscia?

Pozdrowienia

Jak dobrze jest odpowiedziec sobie samemu :D . Zatem do rzeczy. Zadzwonilem do Electroluxa do dzialu technicznego i odpowiedz jest jasna: w pralkach o obrotach 1000 i 1200 uzyte sa te same podzespoly mechaniczne oprocz silnika. Zatem pralka o obrotach 1200 nie jest w zaden sposob bardziej wytrzymala niz pralka o obrotach 1000. Czyli wybor padl na pralke 1000 obrotow a konkretnie na AEG Lavamat 47080. Ponadto w autoryzowanym serwisie twierdza ze ceny podzespolow do pralek Electrolux i AEG nie odbiegaja bardzo na niekorzysc od cen podzespolow do innych pralek np Whirpool. Z tego wynika ze pralka AEG to dobry wybor, tym bardziej ze juz stoi w domu :D

Pozdrowienia

Mors- podgrzanie wody pompą ciepła jest tańsze niż grzałką elektryczną. W zasobniku wody użytkowej będę utzymywać temp ok 45stC to chyba nie będzie za ciepło? Z tym mieszaniem prania to nie wnikam, bo w przypadku mojej Gracji i mechanicznego programatora to program z ciepłą i zimną wodą to chyba to samo. Może z elektronicznym programatorem jest jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

ps. Ponawiam pytanie

ps. Ponawiam pytanie

ostatnio nasza firma sprzedała taką z 4 lata temu. Od tej pory nie mieliśmy żadnej, wiec nie wiem czy ktoś jeszcze produkuje. W obecnych, nowoczesnych pralkach, zużycie prądu jest dużo mniejsze niż kiedyś, więc i zysk byłby mały, a sama pralka musiała by być droższa, wiec czy to ma sens ?

Ardo włoszczyzna, jeszcze 3,4 lata temu było to bardzo konkurencyjne cenowo, teraz zostało wyparte przez Indesita i inne firmy. Ardo sprzęt różny, był sporo reklamacji, ale i też naprawdę masę się tego sprzędało, wiec procentowo nie wyglądało to najgorzej. Były tez wersje tanie, marketowe inne słabsze, uboższe, typu Ardo Young i inne, bebechy były rożne, np. w Lodówkach trafiały się przyzwoite agregaty elektroluxa i danfosa

potem ta firma zaniedbała polski rynek, np. wyrabiali limity sprzedaży i mieli klienta w d...., chciał kupić, a nie było sprzętu, zaczęli to gonić do "ruskich" i polski rynek mieli w "d....", bo tam szło więcej i prawie wszystko.

Potem podnieśli wyraźnie ceny, poprawili jakość, awarii jest mało, bo się sprzedaje tego mało.

Obecne ARDO jest lepsze niż te sprzed 3 lat.

Mam pralko - suszarke Whirpool

dwa razy sie zepsula tuz po gwarancji, ponadto chodzi po podlodwe, i strasznie dlugo cos tam kombinuje zanim po praniu pozwoli otworzyc drzwi

do tego mam maszynke z plyta ceramiczna Whirpool

i tez sie psuje

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM

natomiast aby zakonczyc pozytywnie namawiam na Brandt

mam ich lodowke i COOL!!!!!!!!!!

• 11 months później...