Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? pralk? macie? Jakiej zdecydowanie nie polecacie....

Magdalenka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy Whirpool AWG 250 - 8letnia Miała swoje słabe chwile tak w 4-5 roku użytkowania - czasamy zachowywała się jak skończony debil - brała wodę i ją przelewała - serwisanci głupieli- ale jej przeszło i jest w porządku Raczej ją polecam choć dzisiaj brałbym z niższej półki - szkoda kasy tej która poszła na 1200 obr/min - wystarczyłoby 800 obr/min przy wirowaniu a 25% ceny bym zaoszczedził

• 4 weeks później...

My mamy Amice i potwierdzam fakt o rdzawych plamach na tkaninach, sadzilem, ze jest to wada nowej pralki, ale pralke mamy 1/2 roku i cyklicznie to sie powtarza, pobiera okolo 40l wody, troche malo bo wyglada to tak jak by prala na sucho i zona twierdzi ze slabo jest odzierz wyprana.

wiec nie polecam

No to przebiję Was wszystkich :lol:

Moja ślubna pralka Polar A656 ( taka niska, otwierana od góry, której produkcję rozpoczęto w latach 70-tych na licencji niemieckiej firmy Blomberg)pracuje od 1978 roku, ostatnio u brata. Drugi egzemplarz takiej samej pralki, ale już pod nazwą Diana pierze u mnie do dzisiaj od 1987 roku. Nowa pralko- suszarka czeka na podłączenie a wtedy Diana pojedzie do domku na wsi. Może jeszcze trochę popracuje. :-?

• 3 weeks później...

Po starannej analizie informacji na temat pralek jakie wyszukałem w internecie, zdecydowaliśmy się na AEG Lavamat 52610. Po półtorarocznym, intensywnym użytkowaniu, jestem zadowolony z wyboru.

Przede wszystkim jest to pralka bardzo solidna, prosta i bez specjalnych komplikacji, ale ma sporo użytecznych funkcji. Pierze dobrze, odwirowuje skutecznie (max. 1200 obrotów), albo jak trzeba bardzo delikatnie. Jest raczej duża, co w moim przypadku jest zaletą.

Witam,

Używam Whirpool'a - jest już dość stara (800 obr.) - ładowana od góry. przeżyła z nami kilka przeprowadzek, a przy ostatniej spadła ze schodów :oops: .Pękł plastik pod pokrywą do wsadzania prania -skleiłem, a pralka hula jak ta lala :wink: .

Polecam, choć wiem, że zawsze może trafić się zły egzemplarz danej marki.

Syn w zeszłym roku kupił candy z pokrętłem programoatora obudowanym przezroczystym plastikiem .Od samego początku systematycznie graficzne znaczki oznaczające poszczególne programy wycierają się ,więc pewnie niedługo nie będzie wiedział jaki program ustawił.

Próby reklamowania wadliwego pokrętła okazały się niemożliwe ,a przy okazji przekonałam się, jak serwis, z kierownikiem w Łodzi na czele jest arogancki .

Z resztą pal ich sześć -nigdy więcej candy ,bo jakby przyszło coś grubszego reklamować ,strach pomyśleć.

Pralka jest z tych wąskich -a to powoduje ,że są problemy z jej stabilnością ,często "lata" po łazience .Model CS2 80

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Uffff, przeczytałem wszystkie wypowiedzi i z tego co widze to największym nieporozumieniem są pralki Whirpool'a więc wykreśliłem ją z listy życzeń. Nie kupie też Ariston, Polar, Amica itp bo mimo, że narzekano na nie nieco mniej to też nie za często chwalono. Bardzo dobre opinie miał Electrolux, a rewelacyjne AEG, Bosh i Siemens oraz oczywiście MIele, ale ta ostatnia to chyba inna bajka. W zasadzie to nie ma tutaj nic zaskakującego bo przecież te firmy zawsze cieszą się najlepszymi opiniami w zakresie całego AGD - no może za wyjątkiem drogiego serwisu, ale jak to ktoś trafnie napisał - są jak japońskie auta - psują się rzadko, ale za to czuć w kieszeni. Wniosek z tego taki, że wśród tych czterech marek, a w zasadzie dwóch producentów AEG-Electrolux i Bosh-Siemens należy wybrać taką która ma odpowiednią liczbę obrotów, odpowiednie wymiary, programy i ew. bajeranckie kolorowe guziczki :)

Ja chyba skuszę się na Bosha bo electroluxa będę miał piekarnik. Siemensa lodówkę i zmywarkę, AEG piec gazowy - niech będzie każdemu po równo :)

• 1 year później...
Wspomnienia o "Wiatce" są słodkie :) - też chodziła 16 lat :D

Od dwóch lat mam "Boscha" i bardzo sobie chwalę. Prosta w obsłudze, estetyczna, a poszczególnych danych nie pamiętam :wink:

Tak w ogóle to stawiam na "Boscha", bo oglądając i użytkując jego sprzęt (pralka, lodówka) doszłam do wniosku, że mają podejście do sprzętu takie jak ja: pralka ma służyć przez wiele lat do prania i być estetyczna a nie przede wszystkim ładna. A ładne z wyglądu produkują niektóre firmy, tylko co mi z wyglądu, jeżeli będzie się psuć.

tez mam Boscha - Maxxx 4 Silence ( chyba taka nazwa )

rzeczywiscie b. cicha, dobrze pierze pranie, łatwa w obsłudze. Moze i wygladu nie ma rewelacyjnego, ale jest niezawodna