Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozważania nad wyborem drzwi wejściowych

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wybieram obecnie drzwi wejściowe do nowego domu. Zdecydowałem się na drzwi drewniane. I tutaj zaczynają się schody, ponieważ nie mogę zdecydować się na konkretnego producenta. Na początku myślałem nad wyborem drzwi Stolbud (model Modena bądź Walencja) z tego względu że ten producent w przeciwieństwie do zdecydowanej reszty nie używa okleiny w swoich drzwiach. Ostatnio jednak spodobały mi się drzwi Węgrzyn (RP 32). Jest to jednak trochę inna technika wykonania. Nie ukrywam że cena też jest na korzyść Węgrzyna (prawie 2.5 tys za drzwi z dostawką boczną). Trochę jednak obawiam się tych okleinowanych płycin w tych drzwiach. Może jednak nie potrzebnie. Czy ktoś ma doświadczenia z drzwiami Węgrzyna? Chętnie też posłucham opinii na temat Stolbudu, bo może za droższymi drzwiami nie idzie w parze wyższa jakość.

Nie zbyt jasno napisałem. Stolbud jest za 7500 PLN (dąb), natomiast Węgrzyn za 5000 PLN (co prawda to sosna ale ramiak obłogowany dębem). Cena nie jest tak ważna, liczy się bowiem aby w przyszłości z drzwiami nie mieć jakiś problemów. Nie oszukujmy się ale gwarancje producentów to bardzo często loteria.

Wydaje mi się, że drzwi "obłogowane" są stosunkowo krótko na rynku by można było powiedzieć, że takie rozwiązanie jest tak samo trwałe jak "lite drewno" (w sensie że klejone).

Robi to coraz więcej firm: raz - bo taniej, dwa bo cieplej.

Gość Konto usunięte_1*
quwa co oni chowają (złoto) w tych drzwiach że one muszą kosztować 5 tys a potem na słońcu lub mrozie nie da się ich otworzyć , w tej kasie to porządny skuterek można kupić o precyzji nie wspomnę a tu tylko kawałki drewna ze sobą sklejone :no:

Przecież CAL od lat robi drzwi w tej technologii.

od ilu lat?

Skuter za 7tys?a na pewno bedzie niezawodny?jestem pewny ze moje drzwi beda znacznie ciezsze niz skuter(to tak patrzac na uzyte surowce)

Akurat dla mnie obłóg grubości 5-6mm jest do przyjęcia. Jest to dość gruba warstwa naturalnej okleiny, którą chyba bez większych problemów możemy poddać zabiegom renowacyjnym (na wypadek łuszczenia się lakieru czy jakiś mechanicznych uszkodzeń). Zastanawiam się jednak raczej nad trwałością forniru, którym oklejone są płyciny (robione najczęściej ze sklejki). Czytałem gdzieś że potrafi się odklejać miejscami.

Drzwi Cala są dość drogie, raczej to pułap Stolbudu, a to jakoś do mnie nie przemawia, żeby za drzwi w okleinie płacić 7000-8000 PLN (druga sprawa to nie podchodzi mi ich design). Choć tak jak wspominałem najbardziej zależy mi na trwałości, zwłaszcza w kontekście wypaczania się drzwi.

Jeśli Węgrzyn to producent z Woli Mieleckiej to polecam jak najbardziej.To rodzinna fabryka drzwi które są robione z sercem.Kiedyś prowadził ją ojciec teraz przejął ją syn i oprócz utrzymania jakości wprowadził nowoczesną stylistykę.Sprzedałem tych drzwi kilkadziesiąt, wszystkim swoim znajomym i rodzinie i wszyscy zadowoleni.Teściowa ma 8 lat jeszcze 68 mm sosnowe i wyglądają i spisują się wyśmienicie.Jak będę brał drzwi wejściowe drewniane to na pewno będą to Węgrzyny.

Wojtku,

mam na myśli drzwi wykonywane w technologii jak wewnętrzne. Czyli sosna + cienki fornir.

Powierzchnia o gr 5-6 mm to już drewno:)

Mówię, że nie znam takich produktów w wieku starszym niż kilka lat. Kiedyś się tego /tyle/ nie robiło nie mam porównania.

Calowi wierzę - mógłbym o nich napisać znacznie bardziej uczuciowo niż maciuś o wegrzynie:)

Zostałem wywołany więc się stawiam.Cal to dobra firma ale drzwi są drogie....nie są makabrycznie drogie.Jak kogoś stać to oczywiście polecam.Jeśli chodzi o Stolbud Włoszczowa to sprzedałem ze 2-3 szt ale szału nie robiły ani konstrukcyjnie ani finezyjnie.Węgrzyn ma dobre drzwi i też nie są super tanio więcej sprzedawałem drzwi firmy Doorsy z uwagi że są to też dobre tanie drzwi.Ale osobiście z wszystkich wybrał bym Węgrzyna.

Niestety na dzień dzisiejszy nie znam dokładnie oferty drzwi z uwagi na zmianę asortymentu w nowych pracach.

Osobiście - z wymienionych wybrałbym Cala. Bo w każdym jednym aspekcie jest dopracowany. Nie wybrałbym Dorsów, nawet gdyby pięciu sprzedawców je chwaliło (za dużo widziałem wad w tych drzwiach - sprzedawcy chyba też, bo teraz niemal wszyscy proponują inną markę). Nie wybrałbym Stolbudu ze względu na całokształt dorobku na forum (tak, wiem - to ograniczone horyzonty). Nie wybrałbym Węgrzyna - bo nie znam.

I to jest moje prywatne zdanie:)

Ps. Maciuspala - są jakieś drzwi o których możesz powiedzieć, że nie były dobre?

Nie będę pisał o firmach bo kilka lat temu wyraziłem opinie na innym forum o producencie to właściciel firmy mnie namierzył i przekonywał abym zmienił wpis.Przykra sytuacja.Doorsami handlowałem w latach 2010-2013 jako dystrybutor na małopolskie, drzwi drewniane za ok 2500-3000 w obłogu dębowym to był hit sprzedaży.Oczywiście na kilkadziesiąt drzwi miesięcznie były 2-3 reklamacje ale serwis w 80% naprawiał drzwi na miejscu.Gorzej jak trzeba było zabrać skrzydło do fabryki bo serwisant Darek zresztą świetny fachowiec umawiał się z klientem za miesiąc przywoził skrzydło zastępcze i naprawa to kolejny miesiąc.Ale zawsze reklamacja była załatwiona tak aby klient był zadowolony.Może się zmieniło.

U Węgrzyna miałem 3 reklamacje za 5lat.Jedna dotyczyła zmiany koloru drzwi podczas porannych mrozów i mimo iż producent wezwał dostawcę farby który w 100% winę uznał tynki które odparowywały przez zamknięte okna i drzwi( klient najpierw wstawił drzwi potem robił tynki wewnętrzne i podczas schnięcia nie otworzył okien) drzwi zostały wymienione.Druga reklamacja dotyczyła ryski na szybie lustro weneckie i tu niestety powołał się na normy iż z metra może być ryska ileś tam mm i reklamacje (brzydko moim zdaniem)odrzucił, Trzecia dotyczyła wykrzywienia ościeżnicy gdzie okazało się że zawinił montażysta a przemontowanie klinów w inne miejsce wyprostowały ościeżnicę.

Kilku producentów wskazałbym z różnych powodów jako kiepskich nie tylko z powodu jakości drzwi ale również serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego.

I jeszcze jedno w firmie w której pracowałem zajmowałem się reklamacjami więc na większości zgłoszeń byłem osobiście więc ja patrzę na produkt nie tylko z perspektywy wyglądu ale z punktu czy będę miał z nimi problem.

Z tych powodów wycofaliśmy się z kilku producentów niekoniecznie z powodu jakości ich produktu ale z uwagi na dystrybucję i serwis.

Gdyby mnie było stać na CAL-a to wybrał bym drzwi dwustronnie nakładkowe aluminiowe np z DAKO kto widział na żywo ten będzie wiedział co to jest.Niestety cena mocno zniechęca.Ja na mury zewnętrzne mam zamiar wydać mniej niż kosztują takie drzwi.

Ostatnia moja praca to na 20 drzwi metalowych sprzedawano 1drewniane za 3000-4000 zł.Co region to różne wymagania Dalej mnóstwo ludzi do stanów surowych wstawia drzwi metalowe za 1800-2000 zł i jest mega zadowolonych.

Edytowane przez maciuspala

ja patrzę na produkt nie tylko z perspektywy wyglądu ale z punktu czy będę miał z nimi problem

W ten sposób chcę właśnie podejść do zakupu drewnianych drzwi. Estetyka to rzecz względna, ważne jest aby przy zakupie tańszego produktu oszczędności nie okazały się jednak pozorne.

Maciusspala czy pomiędzy drzwiami Cala a Węgrzyna przepaść jest ogromna? Cenowo jestem nastawiony na wydatek ok. 8000 PLN (tyle prawie muszę zapłacić za dębową Modenę Stolbudu), więc drzwi Cala z dostawką też chyba bym trafił. Za Węgrzyna (bodajże RP27, na dębowej ramie) wychodzi ok. 6000 PLN, ale w standardzie brakuje zamka listowego czy też progu aluminiowego.

Druga sprawa, abstrahując od jakości drzwi, czy te okleiny naturalne w przypadku jakiś uszkodzeń mechanicznych (powiedzmy, że jakiś drobnych rys czy obić) można w jakiś sposób odratować?

Skoro masz na to środki kupuj Cala będziesz zadowolony.Węgrzyn ma fajnie( dla sprzedawcy) skonstruowany cennik i dobrze targując można sporo utargować.

Jak to Finlandia ładnie napisał to moje prywatne zdanie i nikt mi nie zabroni.

Mam już" kupione" okazyjnie drzwi ale metalowe na drewnianej ościeżnicy z inoxem i antabą i dam je jako drzwi do kotłowni bo mimo iż są bardzo ładne i nowoczesne to wejściówki to tylko drewno(lub alu).

Gość Konto usunięte_1*
od ilu lat?

Skuter za 7tys?a na pewno bedzie niezawodny?jestem pewny ze moje drzwi beda znacznie ciezsze niz skuter(to tak patrzac na uzyte surowce)

to naganiaj dalej i za rok będą sobie życzyć za drzwi jako takie 15 tys , no bo przecież to są aż drzwi

Ty wolisz wydać na skuter - ja na drzwi. Proste. Ale bez obaw - są też warianty po 3-4 tys. (jednodzielne) i mają dobre parametry. Ile wytrzymają w stanie nienagannym - czas pokaże, bo na razie to jedynie wróżenie.