kubek86 12.11.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Startuje z ociepleniem domu. Sciany z silikatów. Styro będę kleił na klej w piance. I teraz nie wiem jakim gruntem zagrutnować ściany przed przyklejeniem styropianu. Miałem zamiar zagrutnować np. takim Tytan GRUNT, ale może lepiej będzie zagruntować gruntem tynkarskim np. Caparol Grunt Putzgrunt 610. Znalazłem też taki wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219427-Grunt-pod-klejenie-styropianu tylko, że ja mam klej w piance. Jaki grunt będzie najlepszy do zagruntowania ścian pod klej w piance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.11.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Wiesz co z reguły nie stosuje się gruntu w tym miejscu, ściany mają być odpylone, ale raczej nie gruntowane.....dopiero grunt stosuje się na warstwę zbrojącą czyli przed położeniem tynku cienkowarstwowego np Tytan EOS738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 12.11.2016 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Wiem że grunt trzeba położyc po zaciągnięciu styro klejem, ale w wielu dziennikach ludzie piszą, że gruntowali ściany przed położeniem styropianu. No i jeszcze ten wątek, który wkleiłem. Czyli co nie trzeba niczym gruntować ścian przed połozeniem styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.11.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Wiem że grunt trzeba położyc po zaciągnięciu styro klejem, ale w wielu dziennikach ludzie piszą, że gruntowali ściany przed położeniem styropianu. No i jeszcze ten wątek, który wkleiłem. Czyli co nie trzeba niczym gruntować ścian przed połozeniem styropianu? Czytałem, ten i inne...ale nie o to chodzi gruntuje się jeśli był wcześniej tynk, podłoże było niestabilne i zostało skute, usunięte, są jakieś powłoki malarskie które nie będą usuwane a istnieje możliwość że będzie słabo "czepne" dla piany czy kleju. Uważam, że dla domu nowego, gdzie dom jest wybudowany a wcześniej na ścianach przygotowanych do ocieplenia nie było innej powłoki gruntu się nie stosuje. Ściana ma być sucha i pozbawiona zanieczyszczeń pylistych jak kurzu, pyłu związków organicznych mchu grzybów czy glonów i tyle. Klej nakłada się na płytę i przykleja do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 12.11.2016 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Ok. Dzieki. Czyli nie dawać żadnego gruntu tynkarskiego. To w taki razie czy taką emulsją gruntująca http://www.tytan.pl/pl/produkty/grunt-emulsja-gruntujaca/ zagrutnować ściany czy też nie ma potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.11.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Ok. Dzieki. Czyli nie dawać żadnego gruntu tynkarskiego. To w taki razie czy taką emulsją gruntująca http://www.tytan.pl/pl/produkty/grunt-emulsja-gruntujaca/ zagrutnować ściany czy też nie ma potrzeby? Chcesz porady....weź miotłę z miękkim włosiem i pozamiataj wszystkie ściany z zewnątrz zwiększysz przyczepność piany do ściany bardziej niż jakikolwiek grunt. Pamiętaj że piana do styropianu nie zawiera wody, a grunt na bazie żywic ma za zadanie zmniejszyć chłonność podłoża dla wody więc......odpowiedz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 12.11.2016 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jasna. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.11.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Ja bym zagruntował silikaty są chłonne co prawda to pianka a nie klej ale koszt nie jest jakoś kosmiczny a przy okazji zwiększasz przyczepność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 15.11.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 hmmm, mi odszedł styropian od ściany... ciekawe jest to o czym tu piszecie. Szkoda, że nie widziałam wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghoul00 15.11.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jeżeli przykleisz styropian pianoklejem, to nie musisz gruntować. Warto zastanowić się nad taka opcją. Zaoszczędzasz czas i kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.11.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ja też u siebie kleiłem na pianę - bez gruntu na ścianie, wszystko ładnie się trzyma (co prawda ja mam ściany ceramiczne, nie silikat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts