Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grunt przed położeniem styropianu?

Recommended Posts

Startuje z ociepleniem domu. Sciany z silikatów. Styro będę kleił na klej w piance. I teraz nie wiem jakim gruntem zagrutnować ściany przed przyklejeniem styropianu. Miałem zamiar zagrutnować np. takim Tytan GRUNT, ale może lepiej będzie zagruntować gruntem tynkarskim np. Caparol Grunt Putzgrunt 610. Znalazłem też taki wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219427-Grunt-pod-klejenie-styropianu tylko, że ja mam klej w piance. Jaki grunt będzie najlepszy do zagruntowania ścian pod klej w piance?

Wiem że grunt trzeba położyc po zaciągnięciu styro klejem, ale w wielu dziennikach ludzie piszą, że gruntowali ściany przed położeniem styropianu. No i jeszcze ten wątek, który wkleiłem. Czyli co nie trzeba niczym gruntować ścian przed połozeniem styropianu?

Czytałem, ten i inne...ale nie o to chodzi gruntuje się jeśli był wcześniej tynk, podłoże było niestabilne i zostało skute, usunięte, są jakieś powłoki malarskie które nie będą usuwane a istnieje możliwość że będzie słabo "czepne" dla piany czy kleju.

Uważam, że dla domu nowego, gdzie dom jest wybudowany a wcześniej na ścianach przygotowanych do ocieplenia nie było innej powłoki gruntu się nie stosuje. Ściana ma być sucha i pozbawiona zanieczyszczeń pylistych jak kurzu, pyłu związków organicznych mchu grzybów czy glonów i tyle. Klej nakłada się na płytę i przykleja do ściany.

Ok. Dzieki. Czyli nie dawać żadnego gruntu tynkarskiego. To w taki razie czy taką emulsją gruntująca http://www.tytan.pl/pl/produkty/grunt-emulsja-gruntujaca/ zagrutnować ściany czy też nie ma potrzeby?

Chcesz porady....weź miotłę z miękkim włosiem i pozamiataj wszystkie ściany z zewnątrz :) zwiększysz przyczepność piany do ściany bardziej niż jakikolwiek grunt. Pamiętaj że piana do styropianu nie zawiera wody, a grunt na bazie żywic ma za zadanie zmniejszyć chłonność podłoża dla wody więc......odpowiedz jasna.