piotrekhaj 12.11.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Dzień dobry, Zauważyłem, że mam podłączone dwie kratki do jednego kanału wentylacyjnego. Jest to świeżo wybudowany budynek. Pomieszczenia w jakich się znajdują kratki znajdują się na półpoziomach. Pomieszczenia te to kuchnia i łazienka. Przypadkowo, gdy włączyłem wentylator mechaniczny w łazience zaczęło dmuchać z drugiego otworu wentylacyjnego (kratka grawitacyjna) tj. kuchnia w żonę... Pytanie czy to jest zgodne z prawem budowlanym i czy w ogóle jest takie? Co z tym fantem ewentualnie można zrobić? Jeszcze dla developer nie podpisałem protokołu odbioru budowlanego więc chyba nie wszystko stracone? Szperając po sieci znalazłem, że może być taka sytuacja jeśli pomieszczenia są co drugą kondygnację. Z kolei w innym miejscu, że może być tylko jeden kanał to jednego pomieszczenia. Jak powinno być naprawdę? Jak dyktuje prawo budowlane? Te wypowiedzi nie miały żadnego odniesienia do prawa budowlanego lub normy, a wiadomo w sieci można wszystko napisać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. " § 141. Zabrania się stosowania:...2) zbiorczych przewodów wentylacji grawitacyjnej, " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 13.11.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Dziękuję serdecznie. Może mi Pan lub inny użytkownik forum przy okazji wyjaśnić dlaczego po włączeniu w łazience wentylatora mechanicznego wieje mi do domu z kratki, która jest z innego kanału wentylacyjnego? Czy to wynika ze złej konstrukcji komina lub dziurawego wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.11.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 jeśli masz jeden komin grawitacyjny i dwie kratki to ciąg powietrza w kominie może być zakłócany. Dla świętego spokoju ( i prawidłowej wentylacji pomieszczeń ) możesz poprosić o opinię kominiarską ( kominiarza ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lars 21.11.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam.Nie powinniśmy montować wentylatora na jednej kratce wentylacyjnej bo tym sposobem najczęściej odwracamy ciąg w innych kominach wentylacyjnych.Im mocniejszy wentylator tym mocniej będzie wiało z drugiej kratki na drugim kominie.Przy otwartych oknach nie będzie tego zjawiska, lub będzie mniejsze ponieważ większym otworem powietrze będzie miało łatwiej wpaść do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts