Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie nad tarasem- jaka folia jako pokrycie desek dachowych?

Marlentje

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy w trakcie budowy zadaszenia niewielkiego tarasu 3,20 szerokości i wysuniętego na 3,60, który przylega do budynku od strony szczytu zadaszenia tarasu. Jeden bok tarasu przylega do budynku gospodarczego a drugi tworzyć będzie ścianka z drzewa ocieplona od wewnątrz, z przodu całość zamknięta zostanie przesuwanymi drzwiami szklanymi. Po środku dachu zamontujemy duże okno dachowe velux 1,34 szerokie na 140cm wysokie. Wewnątrz mamy kominek, dzięki temu nie będzie to może obiekt tak do końca całoroczny ale w Holandii gdzie mieszkamy po zamknięciu i dociepleniu można będzie znacznie wydłużyć do bardzo późnej jesieni przebywanie na nim i wcześniej zacząć okres korzystania z niego wiosną.

Całość będzie wyglądać mniej więcej tak ( tylko w miaturze i jednospadowym dachem )

media_377_219937_w900_wm (1).jpg

http://www.landelijkebouwstijl.nl/previews/2014/9/8/media_377_219937_w900_wm.jpg

e98cfcdf1e6e870e53e575fe98db8ade.jpg

http://www.bohaco.nl/images/pages/s1/p118/477_16.jpg

http://www.terco.be/indekijker/glazen-schuif-vouwwanden-4.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/e9/8c/fc/e98cfcdf1e6e870e53e575fe98db8ade.jpg

https://www.bronkhorstbuitenleven.nl/wp-content/uploads/2015/03/jpg-413.jpeg

Do tej pory postawiliśmy już konstrukcję z pali modrzewiowych 15x15 cm i krokwi 6x12 cm i elementy do osadzenia okna dachowego.

6637c13b-ebf1-4f68-b6c0-0440c4cb9ce9.jpg

Ścianka boczna i pokrycie dachu będzie również wykonane z modrzewia. Pokrycie dachu i krokwie mają być widoczne od wewnątrz stąd konieczność wykonania warstwy izolacji termicznej od zewnątrz, od strony dachu. Daszek będzie miał niewielki spad- 12 stopni. Planujemy położenie następujących warstw: deski modrzewiowe, folia izolacyjna- i tu pytanie jaka?, jakaś tania folia czy może membrana ( epdm) , na to łaty pod blachodachówkę i między nimi arkusze izolacji termicznej ( nie wiem dokładnie jaki to rodzaj materialu izolacyjnego, dostaliśmy od znajomych, którzy niedawno remontowali dach). Całość zostanie przykryta taką aluminiową blachodachówką z posypką:

4ac658f2861a71037a0d133fecab3828.jpg

https://vdm.praxiscdn.nl/vdm/media/picture/picture/154/4ac658f2861a71037a0d133fecab3828.jpg?fingerprint=

8817030037534-424-424.jpg

https://d16m3dafbknje9.cloudfront.net/imagescaler/8817030037534-424-424.jpg

Większośc materiałow mamy już kupionych.

Ze względu na bardzo mały spad dachu chcemy dać folię na drewniane poszycie dachu, żeby zabezpieczyć daszek przed ewentualnymi przeciekami. Nie wiemy jaką. Poczytałamw internetach, w tym na tym formum i ... utknęłam. Okazuje się, że taka folia ma za zadanie także zabezpieczać przed zawilgoceniem warstwy izolacji termicznej. I co my musielibyśmy zrobić w tym wypadku jeżeli izolacja będzie na folii? Dać jeszcze jedną warstwę folii na izolację? I w ogole jaką folię? Czy na taki daszek warto inwestować w epdm- membranę?

Doradźcie coś proszę. W przyszłym tygodniu musimy kupić tą folię- chcemy zdążyć przed zimą a nie wiemy jaką. ja jestem głównym pomysłodawcą, inwestorem, inżynierem i mózgiem tej operacji. Więc... jedyna nadzieja w Was ... :)

Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na Wasze rady, Marlena

Edytowane przez Marlentje

Można to rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszy to tak jak dla poddasza użytkowego w domu mieszkalnym: na deski izolacja nakrokwiowa np. płyta z pianki poliuretanowej Bauder PIR PLUS wystarczy grubość 5 cm, kontrłaty, łaty i blachodachówka. Drugi to wzdłuż krokwi nabić łaty grubości planowanej izolacji cieplnej np. wełna mineralna grubości 10 cm, folia wysokoparoprzepuszczalna, kontrłaty, łaty i blachodachówka. Pozdrawiam.

Resitrix, który mogłam kupić okazało się, że jest tylko 1m szerokości, potrzebowałabym 4x 3,70 m, jest on w rolkach po 10m. Musiałabym kupić 2 rolki z każdej rolki 2,60 m pozostałoy niewykorzystane. Cena jest bardzo wysoka i i trochę nieekonomiczne byłoby zostawienie takich dużych resztek.

Jeżeli nie resitrix to nie wiem jaka folia epdm moglaby spełniać funkcję folii wysokoparoprzepuszczalnej, o której pisał p.Andrzej.

Powoli dojrzewam do sposobu wykończenia daszku. Tylko nadal nie wiem jaka folię wykorzystać. Wynika to ze specyfiki rynku. Tu w Holandii nie wszystkie materiały mogę kupić o których czytam na polskich forach. Pewnie są inne ale ich nie znam. Reklamom na holenderskich stronach buowlanych,czy ogłoszeniowych nie wiem czy mogę ufać- wszystkie są wg ogłoszeniodawcom najlepsze :) Na pytanie np. jaki to rodzaj folii otrzymuję odpowiedź, że na spodnią, pod pokrycie dachowe, ani marki tej folii nikt nie podaje ani bliższej specyfikacji. Określenia, że folia jest wysokoparoprzepuszczalna nie dam rady przetłumaczyć na j. niderlandzki.

Przekrój warstw byłby taki mniej więcej jak na schemacie poniżej:

Krokwie, na nich deski z daglezji, na to nie wiem czy dawać folię paroizolacyjną?, na to płyty pir 5cm z pokryciem aluminiowym, na to folia epdm, kontrałaty, które przytwierdzone zostaną długimi wkrętami do krokwi, przechodzić będą przez warstwę z folii epdm i płyty pir izolacji, na to łaty i blachodachówka.

__b_izolacje_termiczne_dachow_rys4.jpg

Mam kilka pytań, na odpowiedzi na nie niezmiernie wdzięczna byłabym:

1) Czy folię epdm musże przykleić do płyt izolacyjnych w całości, czy mogę tylko punktowo? Czy może jeżeli przytrzymana będzie mechanicznie przez kontrałaty to mogę obejść się bez klejenia?

2) Jakiego rodzaju wkrętów muszę użyć do przytwierdzenia kontrałat biorąc pod uwagę, że muszą one być przewiercone do krokwi przebijąc epdm i warstwę płyt izolacyjnych? Boję się, że uszkodzę folię używając jakiś nieodpowiednich wkrętow.

Widziałam w necie tego rodzaju wkręty do izolacji, czy nadają się również do przewiercenia się nie tylko przez izolację ale jednocześnie przez izolację i przez epdm? Czy są jakieś inne rozwiązania?

1447772151.jpg

3) Czy potrzebuję przy takim zadaszeniu tarasu jakiś otworów wentylacyjnych?

Pomóżcie proszę kobiecie na obczyźnie co za budowę się wzięła i nie wie co z czym się je.

Pozdrawiam, Marlena

Panie Andrzeju, dziękuję za kolejną poradę.

Nasz daszek ma kąt pochylenia około 12 stopni stąd nie do końca ufam szczelności blachodachówki, którą go pokryjemy. Dlatego jednak zakupiłam membranę epdm.

Kolejne warstwy to będą deski z daglezji, nie wiem czy na to dawać folię paroizolacyjną?, następna warstwa to płyty z pianką izolacyjną grubości 5cm tak jak pan proponował, na to folia epdm.

1)Czy folię epdm muszę, czy w ogole mogę przykleić na warstwę płyt izolacyjnych z pianki ( są pokryte aluminiuniową powłoką), jeżeli nie to jak to rozwiązać, czy kontrałaty utrzymałyby folię epdm tylko mechanicznie? Czy może przykleić tą folię epdm tylko punktowo?

3)Mam jeszcze pytanie czy musża być i łaty i kontrałaty pod blachodachówkę? Czy wystarczą same łaty?

3) I co z folią paroizolacyjną jeżeli ten daszek to nie pomieszczenie wewnętrzne? Mogę ją oczywiście zakupić tylko nie wiem czy nie wywołam niepożądanego efektu skoro to zadaszenie na zewnątrz, czy może właśnie z tego powodu, że to na zewnątrz tym bardziej jest potrzebna przed wnikaniem wilgoci z dworu do wartwy termoizolacyjnej?

Pozdrawiam, Marlena

Blachodachówka jest dość szczelnym pokryciem natomiast przy tak płaskim dachu widziałbym to tak:

- na struganych krokwiach deski daglezji,

- bezpośrednio na deskach płyty z pianki PIR mocowane kontrłatami przy pomocy odpowiednich wkrętów ciesielskich,

- na wierzch folia epdm wyłożona (nie naprężona) na płyty i kontrłaty połączenia zgrzane,

- łaty w rozstawie stosownym dla blachodachówki.

Folia paroizolacyjna nie jest potrzebna bo pomieszczenie nie będzie ogrzewane a płyty PIR są obłożone folią aluminiową. Pozdrawiam.

To nie jest dziennik budowy ale pozwolę sobie relacjonować postęp prac.

Idzie dość wolno bo pracujemy i tylko w weekendy możemy coś zdziałać.

W zeszłym tygodniu zakupiliśmy deski modrzewiowe na ścianki boczne i daglezji na pokrycie daszku. Drzewo było surowe, musimy je oszlifować. Deski daglezji są już oszlifowane. Niestety drzewo modrzewiowe do budowy ścianki bocznej jest mokre. Oszlifowaliśmy tylko kilka niezbędnych do rozpoczęcia prac, reszta schnie.

Dzisiaj wykończyliśmy jedną z zewnętrznych części - od strony ogrodzenia z sąsiadami. Zamontowaliśmy to na konstrukcji z kantówki 5x5 pomiędzy którą damy płyty z piankę PIR i od wewnątrz też wyłożymy modrzewiem.

Drzewo ma cudowny kolor. A jak pachnie... Tak to wygląda od środka.

2bb16d56-8367-4851-adc4-f95d5fc39c9b.jpg

f26e9d15-2768-4282-a317-ca43f4d76a3f.jpg

f3bba2c1-8cda-44da-9f91-d13e577b3ba3.jpg

3ea21971-dd80-4350-bf5a-a20f939f8a10.jpg

14b0d537-41bf-4b70-92da-8ae04eba2897.jpg

Czekam aż dojdą zamówione stalowe okienka, które zamontuję od środka (będą to "ślepe", spełniające funkcję dekoracyjną jedynie okna). Natomiast w dachu umieścimy duże okno dachowe velux'a.

Kolejny weekend i prace poszły trochę do przodu. Położyliśmy dzisiaj deski z daglezji na daszek, przygotowaliśmy- przeszlifowaliśmy deski na ścianki boczne:

20161204_145016.jpg

20161204_145435.jpg

20161204_145458.jpg

20161204_145852.jpg

20161204_143004.jpg

Dotarły różne zamówione materiały: folia epdm, klej do niej, specjalne śruby. Taśma ołowiana ryflowana do wykończenia komina i łączenia z murem ( grill, który będzie wewnątrz) właśnie jedzie z Polski. Zamówiłam też tutaj w Holandii specjalną taśmę pod kontrałaty. Boję się nieszczelności, przecieków, grzybów, plesni i innych konsekwencji zaniedbań.

Teraz męczy mnie problem czy przy tym typie dachu (niski spad około 12 %), i tym pokryciu - deski na krokwiach, folia budowlana, izolacja z płyt PIR, membrana, kontrałaty i łaty a na to blachodachówka, które zastosuję dach ma być otwarty, w sensie zostawić folię naciętą u góry i nad tym na łatach jeszcze jeden pas folii ?

Czy przykryć gładką jednolitą powierzchnią?

I czy dać wróblówkę z przodu przy okapie?

Blachodachówka ma takie właściwości, że osadza się na niej para wodna, skrapla się na membranę, czy można jakoś temu zaradzić?

Należy zastosować grzebień okapu. Kondensacja pary wodnej na spodzie blachodachówki (tzw. 'roszenie blachy") to normalne zjawisko. Nie ma możliwości ani potrzeby aby temu zaradzać. Kapiący kondesat spłynie po folii do okapu. Pozdrawiam.