qubek110 13.11.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam Kamienica 80-90 letnia 3-cie pietropodłoga drewniana na legarach Chcial bym troche ociepłic i wygluszyc podłoge, wyglada tak: http://i.imgur.com/vTDJ6iC.jpg Rownac bede kantowkami przykrecanymi do legarow.Moje pytania bo nie chcial bym wybierac tej calej polepy.1. Czy moge na to dosypac keramzytu do gornego poziomu legarow, czy cos to da i czy musi zostac jakas przestrzen dla powietrza?2. Czy lepszym rozwiazaniem bedzie wata skalna 5cm (wiecej nie wejdzie bez wybierania polepy, rowniez czy musi zostac przestrzen nad wata dla powietrza? lub macie jakies inne dobre rozwiazanie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Jakie pokrycie podłogi? Dechy czy panele? Bo jak panele, to... (podłoga pływająca panele na klik) Dzika rzecz, ale TU da się i szybko i dobrze i tanio - jednocześnie! Poczytaj o perlicie. Kup (w workach sprzedają) tyle ile trzeba. Wysyp z worka "do równego" albo o nawet z jaki 1cm więcej. Połóż na tym bez klejenia, mocowania, przybijania najcieńsze (najtańsze) płyty karton-gipsowe. Na tym - pianka czy karton i panele. Będzie docieplenie, wypoziomowanie, wyciszenie, tanio, szybko, dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Jak już o perlicie poczytasz - otynkuj GRUBO (bo się da, tak z 5cm) wszystkie ściany zewnętrzne.Te, za którymi jest zimno. (Reszty nie potrzeba)."Wagon węgla" zaoszczędzisz przy ogrzewaniu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubek110 13.11.2016 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Na chwile obecna mam wypoziomowane klepkami przybitymi od gory do legarow/stare deski/plyty OSB 16mm/korek/panele Tez myslalem o tynkowaniu scian perlitem tylko nie wiem czy to nie bedzie łapało/trzymalo wilgoci w murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Od kontrolowania wilgoci jest wentylacja.Na "oddychające" ściany to ja mam uczulenie...Tynk perlitowy jest mineralny. Paroprzepuszczalny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubek110 13.11.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 adam_mk powiedz mi jeszcze czy duza bedzie roznica przy zastosowaniu keramzytu (drobnego) zamiast perlitu. Keramzyt latwiej dostepny, perlit trzeba sciagac z konca polski.Druga sprawa ten tynk z perlitem czy zamiast tego spisze sie tez gotowy tynk cieplochronny np ThermoPutz ( jest na miejscu w miescie) a do otynkowania mam tylko 2 sciany po 8m2 = 16m2 lub jesli tylko odcinek nie ocieplonej sciany to lacznie ok 10m5 2 sciany.Ewentualnie ktore z tych tynkow cieplochronnych/termoizolacyjnych sa godne uwagi. Jeszcze jedna sprawa zasytanawiam sie czy nie zaizolowac rowniez sufitow, mam skute do desek kawalek sufitu i troche z tych szpar miedzy deskami zawiewa. Obawiam sie ze cieplo rowniez ucieka przez sufit.Mam obnizony ok 5cm na to GK zastanawiam sie nad wata skalna? lub cos innego? grubszego? Do tego zalezy mi tez nad wygluszeniem bo slysze sasiada z gory jak rozmawia.Czy na sufit trzeba dawac folie i czy nad wata powinienem zostawic z 1-2cm przestrzenia dla powietrza?Czy nie bedzie zbierala sie tam z czasem wilgoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts