xirad 13.11.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam, Jestem na etapie przygotowywania piwnicy pod wylewkę. Piwnica ma następujące warstwy (od dołu): - piasek stabilizowany - płyta betonowa z hydrostopem - folia budowlana wywinięta na ściany - styropian 17 cm w dwóch warstwach (7 + 10) Obecnie chcę położyć drugą folię budowlaną i taśmy brzegowe. W projekcie druga folia budowlana ma być z wywinięciem sklejona na zakład. I tutaj moje pytania: 1. Czy folia na styropianie powinna być wywinięta na ścianę pod taśmę brzegową? - bardziej logiczne wydaje mi się zamknięcie styropianu w folii budowlanej i przybicie taśmy brzegowej do ściany... 2. Jeżeli druga folia budowlana ma być wywinięta, to co z wywinięciem pierwszej warstwy folii? Mam ją zawinąć i przymocować do styropianu? Zdjęcie z obecnego stanu piwnicy: Będę wdzięczny za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 13.11.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Osobiście spotkałem się z różnymi metodami. Są taśmy brzegowe z ok 20 cm kawałkiem folii, które widziałem,że czasami są taśmą przyklejone do folii budowlanej. Aczkolwiek spokojnie możesz pierwszą folię wywinąć na ścianę, dać taśmę brzegową i ponownie wywinąć folię na ścianie. Po wylaniu posadzki nadmiar folii i taśmy brzegowej przytniesz nożykiem i wszystko będzie spełniało swoją funkcję izolacyjną. Na budowach spotyka się różne metody więc niech może wypowiedzą się inni na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 14.11.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Piwnica będzie ogrzewana, że trzeba ocieplać podłogę? Dla mnie to trochę dziwne ułożenie tych folii. Finalnie styropian będzie zamknięty między 2 foliami. Jak dostanie się tam wilgoć, to już raczej zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xirad 18.12.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Przyjęliśmy rozwiązanie zamykające styropian w folii. Liczę, że dzięki temu nie dostanie się do niego wilgoć. Piwnica jest ogrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Kolega nie pisał nic o warunkach wodnych, tak izolacja nadaje się tylko i wyłącznie jeśli mamy do czynienia - z działaniamidla świętego spokoju, czyli tam gdzie jest wręcz pewność, że wody nie będzie, jeśli poziom wody jest wysoki, będzie działać i wywierać negatywne ciśnienie hydrostatyczne... to nie jest dobry sposób .. a to zdjęcie jest wykonane od wewnątrz ? czy od zewnątrz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts