Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica - sposób wykonania podłoża - co z folią budowlaną

xirad

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie przygotowywania piwnicy pod wylewkę. Piwnica ma następujące warstwy (od dołu):

- piasek stabilizowany

- płyta betonowa z hydrostopem

- folia budowlana wywinięta na ściany

- styropian 17 cm w dwóch warstwach (7 + 10)

Obecnie chcę położyć drugą folię budowlaną i taśmy brzegowe. W projekcie druga folia budowlana ma być z wywinięciem sklejona na zakład. I tutaj moje pytania:

1. Czy folia na styropianie powinna być wywinięta na ścianę pod taśmę brzegową? - bardziej logiczne wydaje mi się zamknięcie styropianu w folii budowlanej i przybicie taśmy brzegowej do ściany...

2. Jeżeli druga folia budowlana ma być wywinięta, to co z wywinięciem pierwszej warstwy folii? Mam ją zawinąć i przymocować do styropianu?

Zdjęcie z obecnego stanu piwnicy:

piwnica.jpg

Będę wdzięczny za porady.

Osobiście spotkałem się z różnymi metodami. Są taśmy brzegowe z ok 20 cm kawałkiem folii, które widziałem,że czasami są taśmą przyklejone do folii budowlanej. Aczkolwiek spokojnie możesz pierwszą folię wywinąć na ścianę, dać taśmę brzegową i ponownie wywinąć folię na ścianie. Po wylaniu posadzki nadmiar folii i taśmy brzegowej przytniesz nożykiem i wszystko będzie spełniało swoją funkcję izolacyjną. Na budowach spotyka się różne metody więc niech może wypowiedzą się inni na ten temat...

• 1 month później...

Kolega nie pisał nic o warunkach wodnych, tak izolacja nadaje się tylko i wyłącznie jeśli mamy do czynienia - z działaniami

dla świętego spokoju, czyli tam gdzie jest wręcz pewność, że wody nie będzie, jeśli poziom wody jest wysoki, będzie działać

i wywierać negatywne ciśnienie hydrostatyczne... to nie jest dobry sposób ..

a to zdjęcie jest wykonane od wewnątrz ? czy od zewnątrz..