jaypablo 13.11.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam, mam balkon który nie jest w ogóle zabezpieczony przed wodą. Ostatnio po dość ulewnych nocach zebrała mi się woda na panelach przy oknie balkonowym. Dodatkowo wychodzi grzyb. Muszę to jakoś zabezpieczyć ale nie mam pojęcia jak. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 13.11.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Są różne możliwości hydroizolacji, balkonów. W Twoim przypadku nie ma żadnej izolacji. Możesz kupić szlam uszczelniający. Chyba,że planujesz płytki na balkonie to zadzwoń do jakiegoś glazurnika i niech zrobi Ci tę hydroizolację. Jeśli nie to kup samemu taśmę uszczelniającą, szlam uszczelniający lub folię w płynie i działaj. Nie rób wyższej hydroizolacji niż później mogą ją zakryć płytki i cokoliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 14.11.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Są różne możliwości hydroizolacji, balkonów. W Twoim przypadku nie ma żadnej izolacji. Możesz kupić szlam uszczelniający. Chyba,że planujesz płytki na balkonie to zadzwoń do jakiegoś glazurnika i niech zrobi Ci tę hydroizolację. Jeśli nie to kup samemu taśmę uszczelniającą, szlam uszczelniający lub folię w płynie i działaj. Nie rób wyższej hydroizolacji niż później mogą ją zakryć płytki i cokoliki. Dziękuje za odpowiedź. Ale taśmę wywija się na elewacje, a ja mam u siebie ramę drzwi. Byłem dzisiaj w mrówce i "fachowiec" doradził mi zakup masy bitumicznej https://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akcesoria/farby-i-uszczelniacze-dachowe/uszczelniacze-do-dachow/jednoskladnikowa-masa-bitumiczna-woda-stop-czarny1-kg-tytan,p5183,l454.html?gclid=CjwKEAiA3qXBBRD4_b_V7ZLFsX4SJAB0AtEVLQgIxJKI84SeWaVT-bmOB27JliYhBJTwZ1Q7R77_ohoCV93w_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CNqrrsqOqdACFVQkFgod78wAUA i w rogi, ubytki przy drzwiach uszczelniacz dekarski. Folia płynna jest do stosowania na powierzchnie suche a u mniej jest bardzo wilgotno, mokro. Płytek nie będę kładł. Raczej będzie to deska tarasowa kompozytowa. Co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.11.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Nie płynna folia - ta jest do wnętrz, ale właśnie szlam uszczelniający - jak poprzednik pisze. Dwuskładnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 15.11.2016 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Nie płynna folia - ta jest do wnętrz, ale właśnie szlam uszczelniający - jak poprzednik pisze. Dwuskładnikowy. A czy zamiast szlamu można zastosować Jednoskładnikowa masa bitumiczna WODA STOP czarny1 kg TYTAN - bo takie coś kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 15.11.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Kolego jaypablo, w odpowiedzi na Twoje pytanie, nie znam tej masy bitumicznej aczkolwiek przeczytaj zastosowanie: wykonywanie napraw zabezpieczających przed przeciekami wody, uszczelnianie kominów, dachów i rynien, wypełnianie pęknięć, złączy i szczelin w dachach i murach. Nie wiemy jak ta masa się zachowa na hydroizolację balkonu, jeśli mogę Ci podpowiedzieć, to kup szlam uszczelniający, ponieważ on nie boi się nawet wilgotnego podłoża. Powiem na przykładzie SOPRO,że szlam można szpachlować i malować, a jeśli chodzi o malowanie to metodą mokre na mokre i trzeba przez kolejne 24 nawilżać powierzchnię. Taśmę uszczelniającą wywiń do momentu, w którym zakryje go deska. Twój balkon nawet pod deski potrzebuje izolacji ponieważ beton wsiąka wilgoć i w końcu grzyb wyjdzie Ci w pokoju. Jeśli nie chcesz dawać taśmy uszczelniającej to zrób izolację do samej ściany szlamem uszczelniającym a łączenie ściany z balkonem zrób silikon. Kolego piotrek0m. Zagąb się w temacie hydroizolacji ponieważ są folie w płynie do stosowania na zewnątrz a szlam uszczelniający wcale nie musi być dwuskładnikowy... Edytowane 15 Listopada 2016 przez kuba900115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 15.11.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kolego jaypablo, w odpowiedzi na Twoje pytanie, nie znam tej masy bitumicznej aczkolwiek przeczytaj zastosowanie: wykonywanie napraw zabezpieczających przed przeciekami wody, uszczelnianie kominów, dachów i rynien, wypełnianie pęknięć, złączy i szczelin w dachach i murach. Nie wiemy jak ta masa się zachowa na hydroizolację balkonu, jeśli mogę Ci podpowiedzieć, to kup szlam uszczelniający, ponieważ on nie boi się nawet wilgotnego podłoża. Powiem na przykładzie SOPRO,że szlam można szpachlować i malować, a jeśli chodzi o malowanie to metodą mokre na mokre i trzeba przez kolejne 24 nawilżać powierzchnię. Taśmę uszczelniającą wywiń do momentu, w którym zakryje go deska. Twój balkon nawet pod deski potrzebuje izolacji ponieważ beton wsiąka wilgoć i w końcu grzyb wyjdzie Ci w pokoju. Jeśli nie chcesz dawać taśmy uszczelniającej to zrób izolację do samej ściany szlamem uszczelniającym a łączenie ściany z balkonem zrób silikon. Kolego piotrek0m. Zagąb się w temacie hydroizolacji ponieważ są folie w płynie do stosowania na zewnątrz a szlam uszczelniający wcale nie musi być dwuskładnikowy... W jaki sposób łączy się taśmę z elewacją - używa się jakiegoś kleju, zgrzewa na gorąco czy po prostu kładzie i następnie na to szlam? A co jeśli się pojawił grzyb na balkonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 15.11.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Na początku utnij sobie tyle taśmy ile potrzebujesz od początku do końca balkonu. Przyłóż i zobacz jak przylega, wytnij sobie z tej taśmy fragment,który będzi zachodził na ramę okienną itp..Urabiasz sobie szlamu w wiaderku wg zaleceń producenta, szpachlujesz bądź malujesz najpierw balkon i ścianę oraz wewnętrzną stronę taśmy uszczelniającej, potem dobrze dociskasz, szpachelką, kielnią, pacą czym Ci jest wygodnie do ściany i do balkonu. Jak dobrze taśma przylega, wierzchnią stronę również malujesz bądź szpachlujesz. Spróbuj poszukać na necie jak to zrobić jeśli nie rozumiesz, a jeśli nie to prawdopodobnie pojutrze będę robił hydroizolację w łazience z Taśmą uszczelniającą i folią w płynie ale to ta sama zasada to podeślę Ci zdjęcie. Jeśli pojawił się na balkonie to najlepiej jest go spryskać środkiem grzybobójczym, wytrzeć a później całość zagruntować. Edytowane 15 Listopada 2016 przez kuba900115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.11.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Tu masz przykład, to jest oczywiście na schodach tarasowych, ale idea jest taka sama - szlam hydroizolacyjny 2 składnikowy. Ja stosowałem Mapei Mapelastic.Teraz nie jest pora na jego nakładanie na zewnątrz są za niskie temperatury, a wymagana jest + 8C. Taśmy butylowe, nie muszą być zalepione szlamem, bo one same w sobie są szczelne. Można zatopić siatkę elewacyjną i dać 2 warstwę szlamu. Cały system: szlam i taśmy są bardzo elastyczne. Balkon mam pokryty tym szlamem 2 rok, jeszcze nie wykonałem wykończenia i wszystko jest jak najbardziej OK, szczelne. Szlam stosunkowo szybko krzepnie, robi się "gumowy" więc należy raz, dwa nakładać. No i kosztuje swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 16.11.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Podepnę się. Czy mając balkon o powieezchni 6m2, prawie cały zadaszony, można przyjąć że to logia, należy tym szlamem pokryć całą jego powierzchnie ? Czy wystarczy przy oknie ? i pionowy fragment ściany miedzy balkonem a ramą okna? Dodam że mam taśmę paroprzepuszczalną wokoł okna. Jakie w ogóle powinny być warstwy kolejne na balkonie. Teraz mam goły beton. Planowałem w kolejnosci:- szlam, szlam z siątką, folia przeciwwilogciowa, styropian EPS100, klej do styropianu zbrojonego, klej do płytek, płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 16.11.2016 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Tu masz przykład, to jest oczywiście na schodach tarasowych, ale idea jest taka sama - szlam hydroizolacyjny 2 składnikowy. Ja stosowałem Mapei Mapelastic.Teraz nie jest pora na jego nakładanie na zewnątrz są za niskie temperatury, a wymagana jest + 8C. Taśmy butylowe, nie muszą być zalepione szlamem, bo one same w sobie są szczelne. Można zatopić siatkę elewacyjną i dać 2 warstwę szlamu. Cały system: szlam i taśmy są bardzo elastyczne. Balkon mam pokryty tym szlamem 2 rok, jeszcze nie wykonałem wykończenia i wszystko jest jak najbardziej OK, szczelne. Szlam stosunkowo szybko krzepnie, robi się "gumowy" więc należy raz, dwa nakładać. No i kosztuje swoje... [ATTACH=CONFIG]373172[/ATTACH] Jak nie można go kłaść w takiej temperaturze to co ja mam teraz zrobić? Czekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba900115 16.11.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Kolego jaypablo. Nie czekaj do wiosny tylko sprawdź pogodę kiedy w nocy będzie + temperatura i w dzień również. Poczytaj jaki rodzaj szlamu uszczelniającego chciałbyś użyć i działaj. Ja cały czas stosuję SOPRO. Kiedyś stosowałem firmy Izohan... Kolego Pod . Tak szlamem należy pokryć całą powierzchnię balkonu. Dlaczego chcesz przykleić styropian EPS100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.11.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 - szlam, szlam z siątką, folia przeciwwilogciowa, styropian EPS100, klej do styropianu zbrojonego, klej do płytek, płytki. Ja zrobiłem takie warstwy: beton i na to: - przygrzana papa wywinięta na ściany (ale to było przed ociepleniem, bo deszcz zachlapywał ściany i one piły wodę), choć taka izolacja i tak jest zalecana, właśnie wywinięta na ścianę. - styropian (żeby odizolować termicznie, żeby płyta nie wychładzała wnętrza) - wylewka (przy robieniu wylewek w środku, zrobiono na balkonie) - na tym etapie wykonano opierzenia i obróbki metalowe; ocieplenie od czoła i z boków pod obróbkami. - szlam izolacyjny zachodzący na obróbki - na to pójdzie granit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts