Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi (stropu) pod poddaszem nieużytkowym.

krybacki

Recommended Posts

Witam,

Problem taki - dom klocek z lat 70/80. Poddasze nieużytkowe o całkowitej powierzchni ok. 100m2. Strop ponad ostatnią kondygnacją mieszkalną żelbetowy typu "panie, my taki zawsze robilim, i nikt nie narzekał" - płyta ugięta około 5cm (maks. rozpiętość 5x5m), grubość tak koło 8-10cm. Kiedyś planuję dać od spodu profile HEB, ale jeszcze nie teraz, bo póki co wszystko się trzyma. Obecnie jest na niej 5cm styropianu i na to 5cm wylewki betonowej. Jak to ocieplić, żeby było: a) relatywnie tanio b) skutecznie c) z maksymalnym odciążeniem stropu? Ok, warunki wzajemnie trudne do osiągnięcia... ;)

Moja koncepcja jest taka - mam sporo styropianu EPS 10cm. Zrywam stare ocieplenie z wylewką. Rozkładam styropian w dwóch warstwach na mijankę (w sumie 20cm). Na to kładę płytę OSB 6-10mm. Na poddasze wchodzi się od wielkiego dzwonu, żeby zajrzeć do komina, postawić jakieś graty.

Da to radę? Jakaś paroizolacja? Jak układać izolację przy drewnianych podwalinach więźby, które leżą na stropie, na ścianach nośnych? Jak zabezpieczyć przed gryzoniami? Płyta OSB starczy w jednej warstwie czy lepiej dwie na mijankę? Styropian piankować?

Paroizolacja zawsze na samym dole -na stropie.

Piankowanie nie zaszkodzi :)

przy podkładach drewnianych: nie zakładaj ich styropianem, ale użyj innego środka izolacyjnego:perlitu, wełny granulowanej, celulozy

Płyta MFP jest dużo lepsza od OSB! Jedna warstwa na pióro-wpust wystarczy

Na gryzonie: odciąć im dostęp albo użyć izolacji, której nie zniszczą.

Hej, dzięki!

Zostanę raczej przy OSB bo MFP na powierzchnię 100m2 cenowo mnie zabije... Wilgoci wielkiej tam nie ma, co prawda dach kryty jest dachówką betonową, a że dom stoi w terenie górzystym, to jak mocniej zawieje, potrafi przez szpary nadmuchać trochę śniegu. Myślę jednak, że OSB jakoś przeżyje w takich warunkach, mam już z tym pewne doświadczenie. Natomiast mam pytanie o grubość - tak mi się wydaje, że 10mm to raczej minimum, ale czy wystarczy?

Przy podwalinach dam perlit, bo akurat mam, albo wełnę skalną z rolki - będzie ok?

Pozdrawiam!