.Paco. 18.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Otóż to! I teraz robimy najniższe możliwe !H!, i wydłużamy !S!, aby wysoki właściciel mógł wejść na górę jak najszybciej, CO DWA SCHODKI. Jego malutka żona też będzie zadowolona. wzorek wzorem ale prawda jest taka,ze wysokosc powinna byc dopasowana do wysokosci osob korzystajacych...moja mama jest niska i maja schody 17,3cm - dla niej tragedia! za to wysoki brat - luzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 18.11.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 A co powiecie na schody H-17,5 S-27 18 stopni w jednym biegu? Będą wygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W jednym biegu ? Nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 18.11.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W jednym biegu ? Nie ! Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2016 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Bo:- jest to niewygodne- jest to mało bezpieczne (pojęcie względne)- przepisy tak stanowią (ale nie dotyczy schodów wewnętrznych w budynkach w zabudowie jednorodzinnej)Schody zewnętrzne max. 10 stopni.Kolejność przypadkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 19.11.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Bo: - jest to niewygodne - jest to mało bezpieczne (pojęcie względne) - przepisy tak stanowią (ale nie dotyczy schodów wewnętrznych w budynkach w zabudowie jednorodzinnej) Schody zewnętrzne max. 10 stopni. Kolejność przypadkowa. -niewygodne w porównaniu do jakich schodów? Na pewno w porównaniu do dwubiegowych ze spocznikiem, ale w porównaniu do zabiegowych to już chyba nie. -tu podobnie jak wyżej. Niebezpieczne w porównaniu do jakich schodów? -oczywiście mówimy o schodach wewnętrznych w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 -niewygodne w porównaniu do jakich schodów? Na pewno w porównaniu do dwubiegowych ze spocznikiem, ale w porównaniu do zabiegowych to już chyba nie. -tu podobnie jak wyżej. Niebezpieczne w porównaniu do jakich schodów? -oczywiście mówimy o schodach wewnętrznych w domu jednorodzinnym. A co powiecie na schody H-17,5 S-27 18 stopni w jednym biegu? Będą wygodne? . Pytałeś się "Będą wygodne" o opinię to odpisałem. Niewygodne bo nie jest tak jak napisał Misterhajt będzie "o 20% mniej wchodzenia" Zawsze jest jakiś wybór który komuś bardziej lub mniej pasuje. Dla Misterhatj ma być 19cm a dlaczego nie 25cm albo 2x17,5 = 25cm ? Wtedy będzie miał 50% mniej wchodzenia niż przy h=17,5cm H=17,5cm jest dobrą wysokością ale s=27cm jest mało (zwłaszcza przy schodzeniu). Nie podajesz swojego wzrostu więc pytasz o zdanie na temat h i s bez istotnej informacji. Niebezpieczne bo długi bieg i "ładnie spada się". Długi bieg jest to niewygodny także z powodu braku spocznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.11.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) ... ja bym tak nie negował schodów jednobiegowych. Jeśli są dobrze zaprojektowane, wychodzi się jednym rytmem, a jeśli ktoś się męczy pokonując taki bieg to może i bez spocznika zatrzymać się na nich X razy i iść dalej ( choć wydaje mi się, że taki " pit stop " rzadko się zdarza lub wcale ! ) h17, czy 17,5cm - super , s27-30 też klasa z wskazaniem na s28 jako szerokość normatywna, o ile ( jak w przypadku Misterhajt ) nie wystąpią inne indywidualne czynniki / cechy faktycznego użytkownika danego biegu ... a w przedszkolach dzieci mają stopnie o h max 15cm i pewnie dla dzieci to wysoki stopień ( ? ) Edytowane 20 Listopada 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 27.11.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 a jeśli ktoś się męczy pokonując taki bieg to może i bez spocznika zatrzymać się na nich X razy i iść dalej ( choć wydaje mi się, że taki " pit stop " rzadko się zdarza lub wcale ! ) Oj nie masz racji! Zdarza się to starszym ludziom i to często często. Pierwsze "często", to niewydolność sercowo-naczyniowa. Taki delikwent co 5-6 stopni - musi odpocząć. A drugie "często", które najczęściej się zdarza, to chęć pokonania wszystkich stopni za wszelką cenę, aby nie wyjść na starego zdziadziałego sercowca i pokazać, że jeszcze dziadek nie umiera. I właśnie tutaj są częste spadki ze schodów, spowodowane zawrotami głowy - odcina ci krew, masz tzw. blackout i albo zdążysz przysiąść, albo lecisz w dół i budzisz się w szpitalu ze złamaniem ręki (w najlepszym przypadku). Dlatego tak ważne są te spoczniki i jak najmniejsza ilość schodów w jednym biegu - szczególnie dla starszych ludzi, którymi za niedługo sami się staniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 27.11.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Dla Misterhatj ma być 19cm a dlaczego nie 25cm albo 2x17,5 = 25cm ? Wtedy będzie miał 50% mniej wchodzenia niż przy h=17,5cm Z racji swojego wzrostu, wolałbym 6x25, aniżeli 8x19, bo mniej bym się męczył wchodząc! A schodzenie byłoby dla mnie tak naturalne, jak z latarni morskiej w Kołobrzegu - cztery sekundy i jestem na dole - w domu rzecz jasna, a nie w latarni Jak dla mnie samego, to zajebiste rozwiązanie! Edytowane 27 Listopada 2016 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts