Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła Stiebel Eeltron WPC 05 (lub 7, 10, 10) moja opinia

drza

Recommended Posts

Postanowiłem założyć nowy wątek bo wydaje mi się, że brakuje na forum rzetelnych informacji na temat gruntowych pomp ciepła Stiebel Eltron z serii WPC.

Proszę wszystkich użytkowników tej pompy o wpisywanie swoich opinii. Wady, zalety, ewentualne problemy i uwagi. Na papierze pompa wygląda bardzo dobrze, a ciekawe jak jest w rzeczywistości.

Hej, ja mam, WPC13 - działa, ten sezon będzie jej drugim. Oczywiście pierwszy sezon kombinowania związanego z niewiedzą itp. Ten sezon już lepszy. Mam bufor, w warunkach gwarancji jest że bufor musi być, u mnie 300 litrów. Generalnie nie widzę problemów związanych z buforem jak tu niektórzy piszą.

Pompa zaczyna grzać bufor jak zostaną*uruchomione pompy GZ (podłogówka + ścienne). Temperatura wejścia do bufora i wyjścia z niego w czasie startu pompy to tylko 1 stopień więc woda się w nim za bardzo nie miesza. Gr

W pompie ciekawostką jest to że może obsługiwać 2 biegi grzewcze w tym jeden z zaworem mieszającym. Nie używam tego aczkolwiek testowałem.

Ciężko pisać o wadach i zaletach gdyż*nie mam porównania

Wydaje mi się że sprężarka mogła by być cichsza bo jest cholernie głośna i w salonie bym sobie tego nie postawił.

No a tak to działa i spełnia swoje funkcje.

Serwis w porządku, gdy czegoś*nie wiedziałem dzwoniłem, jeśli ktoś nie znał odpowiedzi oddzwaniał po 30 minutach. Profesjonalnie

• 3 weeks później...
WPF7 Basic 7,4kW zamontowana rok temu, ogrzewanie na poważnie od tej jesieni. Zdecydowanie głośna i nie nadaje się do domu, ale ja mam w kotłowni/garażu w bryle budynku oddzielonej od części mieszkalnej 25cm Porothermu i 10cm styropianu i niczego nie słychać. Nie wiem jak sprawić, żeby pompa nie zmieniała automatycznie czasu z letniego na zimowy, tak żeby grało to z czasem Taurona. Czy ktoś znalazł może taką opcję w sterowniku?

• 10 months później...