Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

jesteśmy na etapie projektu, architekt zaproponował następujące warstwy pod posadzkę, idąc od dołu:

- warstwa zagęszczonego żwiru (Id=0,6) - min 30cm

- płyta betonowa B15 - 20cm

- 2xpapa na lepiku

- styropian EPS 100 - 20cm

- folia poliuretanowa

- jastrych warstwa betonowa wyrównawcza + ogrzewanie podłogowe - 8cm

- płytki ceramiczne, parkiet, panele

Co sądzicie? Co byście zmienili? Znajomy zamiast części żwiru dawał styro, ale pod podłogówką miał wtedy tylko 8cm - lepiej tak rozdzielać? Czy zostawić jak jest obecnie?

https://forum.murator.pl/topic/224262-przekr%C3%B3j-przez-warstwy-posadzki-pro%C5%9Bba-o-opinie/

papa i styro ?

powodzenia. papa pod styro kosztuje tyle, że lekko się zdziwisz. jak dasz zwykłą, styro zniknie.

Zyhu to jaki układ warstw byś zaproponował?? Muszę się określić, a nie bardzo się znam.

to 20 cm B15 nazwane płyta to też przesada

to jest chudziak i więcej jak 10 cm nie ma co pakować, zbędny koszt , warstwaz żwiru pod chudziakiem może być ale to też koszt , taniej jest piasek lub pospółkę zagęścić

jeśli papa, to taka, która jest atestowana i może leżeć ze styropianem. koszt takiej papy dla domu to 6000-9000 ( takie ceny były jeszcze rok temu kiedy się tym interesowałem )

jak masz kupić papę dla domu za 1000 zł ( całość ) to odpuść, bo styropian ci zniknie pod tym. znajomi układali zwykłą papę i na to folie. ja wiem, że ta folia i tak będzie sitkiem, bo papa jest szorstka i zdziesiątkuje folię.

poza tym, zwykła papa to opary, które wdychasz przez XX lat.

ja dałem folię najgrubszą jaką znalazłem na rynku ( potem była już basenowa ) i jestem zadowolony.

No kurcze nie rozumiem za co płacisz temu projektantowi? Zaproponował warstwy jak pod halę z maszynami do tego łączy materiały które nie powinny być koło siebie.

Co dać zależy od terenu od wilgoci wody poziomu posadzki względem okolicy. Jak masz zero nad gruntem to folia nawet zwykła da radę , jak masz zero rowno z gruntem to warto lepiej to zaizolować, czym może jakaś membrana na bazie EPDM.

Jak na 20 cm ocieplenia 8 cm płyta nie za bogata. Wszystkie te warstwy jakieś takie przypadkowe tu za dużo tu za mało.

co masz na myśli mówiąc, że styro zniknie?

zniknie, wyparuje.

siadająca posadzka to piękny widok. jak masz wodę głęboko, to nawet jak folii nie dasz, będziesz żyć. oczywiście folia bezwzględnie.