Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o spust rynny - nietypowo

dwiecegly

Recommended Posts

Witam

Ze względu na taras lej rynny mam na innej ścianie niż wejście w ziemi do odpływu deszczówki. Musze ominąć kolankami narożnik domu. PRzy zastosowaniu 4 kolanek 67 stopni nie ma z tym problemu ale wyglądać to będzie nieciekawie. Da się to zrobić na 3 kolankach tylko potrzebuje kogoś dobrego z matematyki albo z wyboraźnią 3D żeby mi powiedział (policzył) jaki kąt powinno mieć kolanko na narożniku domu. Kąty oznaczone A mają typowe 66 stopni, jaki kąt ma mieć trzecie kolano oznaczone A ? Początkowo myślałem że kąt prosty jednak wtedy poziomy odcinek na prawej ścianie nie miałby w ogóle spadku, myśle że potrzeba kąt coś pomiędzy 90 a 66 stopni. Może 78 stopni ?kat.jpg

Edytowane przez dwiecegly

Witam

Ze względu na taras lej rynny mam na innej ścianie niż wejście w ziemi do odpływu deszczówki. Musze ominąć kolankami narożnik domu. PRzy zastosowaniu 4 kolanek 66 stopni nie ma z tym problemu ale wyglądać to będzie nieciekawie. Da się to zrobić na 3 kolankach tylko potrzebuje kogoś dobrego z matematyki albo z wyboraźnią 3D żeby mi powiedział (policzył) jaki kąt powinno mieć kolanko na narożniku domu. Kąty oznaczone A mają typowe 66 stopni, jaki kąt ma mieć trzecie kolano oznaczone A ? Początkowo myślałem że kąt prosty jednak wtedy poziomy odcinek na prawej ścianie nie miałby w ogóle spadku, myśle że potrzeba kąt coś pomiędzy 90 a 66 stopni. Może 78 stopni ?[ATTACH=CONFIG]373006[/ATTACH]

wkladaj te same czyli 67 i wyjdzie spadek. Warunek to nie daleko na drugiej ścianie, wówczas możesz skorygować długością kołków. Jak masz na drugiej scianie sporo odsunąć to trzeba kombinowac.

Edytowane przez photos

Dwa kolana 45 stopni odpadają bo każde nietypowe kolano (inne niż 67 stopni) kosztuje bardzo dużo, 6 razy tyle co zwykłe. Zresztą po co stosować dwa skoro można jedno jeśli bedę znał wartość tego kąta.

Nie mogę dać 3go kolana 66 stopni bo lej jest jakies 40cm od rogu + ocieplenie i wyjdzie kolo 60cm, przy takim kącie spust wyszedłby bardzo daleko od ściany, poza tym od dołu wyglądać to bedzie tragicznie.

Nie mogę przenieś leja na drugą ścianę bo spadki są ustawione pod tą lewą scianę, poza tym lewa rynna jest bardzo długa i na rogu woda mogłaby sie przelewać w jakąś ulewę. Lej musi być tak jak na rysunku.

Wiele tu jest napisane ale nikt nie dał rady policzyć tego kąta, może napisze na jakimś forum matematyków. Bawiąc sie kolanami kanalizacyjnymi w sklepie wydaje mi się że bedzie to kolano około 80 stopni, jedno takie mogę zamówić jak nietypowe i nie zbankrutuje.

Edytowane przez dwiecegly