Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie od kobiety o sciany zewnetrzne - pustaki.

Recommended Posts

Witam, chcielibysmy z mezem postawic dom. Naczytalam sie w necie, ze najlepszy na sciane zewnetrzna jest max i do tego np. 11cm styropianu i mamy gwarancje ciepla. W projekcie mamy phorotherm 25+ 20cm styropianu. Mamy możliwosc zmiany materialu, maz chce max, ale bez zadnych argumentow, dlaczego?

Co wiem, a nie wszystko musi byc prawda?

1.max jest trwalszy niz phorotherm

2. w phorotherm z trudem mozna cos ciezkiego zawiesic

3. cieplo reguluje sie izolacja zewnetrzna, wiec material na sciany nosne sa obojetne (ok, ale jednak chodzi tez o ta wytrzymalosc)

4. najcieplejsza sciana to taka, ktora ma 40-42cm???

5. zmieniajac phorotherm na maxa traci sie na powierzchni uzytkowej?

5. lepiej juz budowac z phorother 30 niz 25, bo 25 nadaje sie na sciany dzialowe

6. phorotherm 25 mozna zamienic na pustaka u-220 bo ma podobne wymiary, a parametry jak max?

Nie znam sie na tych cyferkach przenikania, parametrach scickania czy czegos tam. Moze mi ktos prosto odpowiedziec, czy rezygnujac z phorotherm dać maxa czy u-220 i jaką ilość styropianu? i jak to sie kosztowo przedstawia, jakies wyliczenia?

Znalazłam takie oto wyliczenia cena pustaka + styropian, ale z 2004 roku

1) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 29cm = 2.65zł x 21.7szt. = 57.5zł

+ styropian 11cm (20zł) = 77.5 zł, przy grubości ściany 40cm

2) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 19cm = 2,65 x 14.4szt. = 38 zł

+ styropian 12cm (22zł) = 60zł, przy grubości ściany 31cm !!!

3) Pustak PH25cm, kl15 = 5.1zł x 11szt. = 56zł

+ styropian 10cm (18zł) = 74zł, przy grubości ściany 35cm

4) Pustak U-220, kl15, przy szerokości 25cm - 2,50zł x 21.7szt. = 54zł

+ styropian 11cm (20zł) = 74 zł, przy grubości ściany 36cm

Wychodziłoby, ze taniej byloby zastosowac u-220 niz maxa z ta sama iloscia styropianu, ale mimo wszystko sciana jest o te 4cm ciensza. Tzn, to duzo? gorzej?

Aha ponoc od przyszlego roku maja wejsc jakies przepisy, normy dotyczace przenikania ciepla? ktore trzeba spelnic?

Edytowane przez girl

A ile chcesz na tej ścianie powiesić 2kg? 20? 200?2000?

Przy umiejetnym montażu to 500 kg spokojnie powisi

Moje wiadomości są oparte tylko i wyłącznie o info z netu, nie z praktyki i dlatego chciałabym je zweryfikowac. Właśnie pod względem wytrzymałościowym polecaja maxa a nie phorotherm. Ponoc ten phorotherm jest cieplejszy od maxa, ale co z tego jak na niego pojdzie jeszcze styropian, wiec najwyzej sie da go troche wiecej. Bardziej mnie tu interesuje wlasnie zastosowanie tego u -220 w porownaniu z maxem. Czy jego zastosowanie wraz ze stryropianem wyjdzie drozej niz maxa? Na jakiejs stronie z pustakami, procz wymiarow to wszystkie inne parametry mial jak max.

W zasadzie to, mnie to obojte. Maz stawiac chce z maxa, bo jego rodzice maja z maxa i zna ten material. Ja osobiscie zastanawiam sie czy jest sens zmiany tego phorothermu na maxa. Dom bedzie obkladany na bank styropianem, bo nasz dom jest na lekkim zboczu gorki, jestesmy poki co ostani w linii zabudowy i do tego niedaleko las. Jak zacznie zima wiac i mrozic to raczej nie wyobrazam sobie sciany jednowarstwowej. Nie chcialabym tez takiego materialu, ze np. za 25lat dziecko przejmie dom, a ten bedzie w kiepskim stanie, bo material byl kruchy. Poki co nie rozwazalismy innych mterialow.