Mixerx21 14.11.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Dzień dobry Zastanawiam się jaką temperaturę ustawić na kotle. - kocioł - Junkers CERACLASS ZW 24-2 DV KEP - grzejniki panelowe - stare budownictwo - 39m2 Za poprzedni miesiąc przyszedł mi rachunek ok 220 zł ( w tym ogrzewanie wody) temperatura ustawiona na kotle -80st ,wody- 45st wydaje mi się że rachunek wyszedł spory. Szczerze nie miałem nigdy styczności z ogrzewaniem gazowym więc pytam sie Was o porade. Temperaturę w domu mam ustawioną na ok 20,5-21,5st.W nocy ok 17,5-18,5 st. Zastanawiam się czy lepiej ustawić temperaturę na full i szybciej nagrzać czy może na 70st i wolniej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Nagrzewać trzeba tak aby kocioł pracował na znamionowej wydajności, wtedy będzie miał największą sprawność. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wypróbować kilka metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.11.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 A co to jest znamionowa wydajnosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.11.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 W przypadku kotła będzie to znamionowa moc cieplna. Co prawda producent nie dał informacji w postaci wykresu w którym umieściłby zużycie paliwa (gazu) oraz przepływ CWU, przynajmniej nie jest dostępny na stronie. Być może trzeba inaczej do niego podchodzić, aby zmniejszyć zużycie, być może lepiej odkręcać wodę na maxa, a może lepiej zmniejszyć strumień. To samo z CO może lepiej jest wysterować ogrzewanie na wyższy poziom i grzać krócej, a może stosować cykl mieszany. Dodatkowo w informacji producenta umieszczono zapis o tym że kocioł pobiera powietrze z pomieszczenia w którym pracuje, jeśli owe pomieszczenie jest szczelne to zakłóca proces spalania i pogarsza efektywność kotła, zwiększając zużycie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts