riot 14.11.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam, wydawało nam się, że mamy już rozwiązaną kwestię ogrzewania c.o i c.w.u. w naszym domu. Dom 100 m2 użytkowej parter + piętro. Konstrukcja szkieletowaNa parterze około 50 m2 podłogówki + na piętrze grzejniki w 3 pokojach i łazience2 łazienki ( w jednej kabina + wanna w drugiej)Osoby do zamieszkania 2 + 1 Byliśmy zdecydowani na kocioł gazowy dwufunkcyjny ( ogrzewanie + grzanie wody użytkowej), ale instalator zaszczepił w nas temat kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem zewnętrznym 100 - 120L. Twierdzi, że takie rozwiązanie lepiej się sprawdzi przy dwóch łazienkach i 3 osobach. Zasobnik wody można w przyszłości zasilać także systemem solarnym.Potrzeba jednak na to więcej przestrzeni na instalację oraz z tego co się orientowałem, także więcej pieniędzy. Z informacji, które udało mi się uzyskać, takie rozwiązanie jest także mniej oszczędne w zużyciu gazu niż przy piecu 2 funkcyjnym. Jak ten temat wygląda w praktyce ?Które rozwiązanie będzie lepsze i od czego powinienem uwarunkować swój wybór ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.11.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Wygodniejszy bedzie jednofunkcyjny ze wzgledu na komfort cieplej wody. Roznicy w rachunkach nie bedzie bo straty cieplne zasobnika to kilkanasciebkub kilkadziesiat groszy na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 13.12.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witam, wydawało nam się, że mamy już rozwiązaną kwestię ogrzewania c.o i c.w.u. w naszym domu. Dom 100 m2 użytkowej parter + piętro. Konstrukcja szkieletowa Na parterze około 50 m2 podłogówki + na piętrze grzejniki w 3 pokojach i łazience 2 łazienki ( w jednej kabina + wanna w drugiej) Osoby do zamieszkania 2 + 1 Byliśmy zdecydowani na kocioł gazowy dwufunkcyjny ( ogrzewanie + grzanie wody użytkowej), ale instalator zaszczepił w nas temat kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem zewnętrznym 100 - 120L. Twierdzi, że takie rozwiązanie lepiej się sprawdzi przy dwóch łazienkach i 3 osobach. Zasobnik wody można w przyszłości zasilać także systemem solarnym. Potrzeba jednak na to więcej przestrzeni na instalację oraz z tego co się orientowałem, także więcej pieniędzy. Z informacji, które udało mi się uzyskać, takie rozwiązanie jest także mniej oszczędne w zużyciu gazu niż przy piecu 2 funkcyjnym. Jak ten temat wygląda w praktyce ? Które rozwiązanie będzie lepsze i od czego powinienem uwarunkować swój wybór ? Dziękuję Witam, Oba rozwiązania (zarówno z kotłem jedno- jak i dwufunkcyjnym ) mają swoje zalety i zady. Z uwagi na większy komfort c.w.u. poleciłbym rozwiązanie z kotłem jednofunkcyjnym + zasobnik 120 litrowy. W celu doboru odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem: 801 600 801. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą jednofunkcyjnych gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts