łojniewiem 14.11.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Proszę o pomoc w wyborze, czy ma to być piec 1-funkcyjny, czy-2 funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Przejrzałem forum i dla mnie ta wiedza jest trochę tajemna, potrzebuję poprowadzenia za rękę Dom jest parterowy 128 m2, w całości ogrzewanie podłogowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Jak zrozumiałem, za 1-funkcyjnym przemawia małe zapotrzebowanie domu na energię do ogrzewania w związku z czym powinien posiadać jak najmniejszą moc i jak największą modulację - według opinii forumowiczów od 1,9 kW do max. 12 kW, żeby włączał się jak najrzadziej, co zwiększa jego żywotność. Na minus, podgrzewanie wody i podtrzymywanie jej temperatury w oddzielnym zasobniku, bez potrzeby użytkowników i związane z tym straty. Za 2-funkcyjnym przemawia - małe zapotrzebowanie na dużą ilość ciepłej wody - 1 łazienka, z której na zmianę będzie korzystać 3 osoby, dodatkowo piec znajdowałby się "centralnie" w odległości 3 metrów od kuchni i 3 metrów od łazienki, co skutkowałoby małymi stratami. Na minus- częste włączanie się pieca, co może skutkować skróceniem żywotności. Dobrze to zrozumiałem? Tak w skrócie, jak na zupełnego laika. Proszę o poradę i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Proszę o pomoc w wyborze, czy ma to być piec 1-funkcyjny, czy-2 funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Przejrzałem forum i dla mnie ta wiedza jest trochę tajemna, potrzebuję poprowadzenia za rękę Dom jest parterowy 128 m2, w całości ogrzewanie podłogowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Jak zrozumiałem, za 1-funkcyjnym przemawia małe zapotrzebowanie domu na energię do ogrzewania w związku z czym powinien posiadać jak najmniejszą moc i jak największą modulację - według opinii forumowiczów od 1,9 kW do max. 12 kW, żeby włączał się jak najrzadziej, co zwiększa jego żywotność. Na minus, podgrzewanie wody i podtrzymywanie jej temperatury w oddzielnym zasobniku, bez potrzeby użytkowników i związane z tym straty. Za 2-funkcyjnym przemawia - małe zapotrzebowanie na dużą ilość ciepłej wody - 1 łazienka, z której na zmianę będzie korzystać 3 osoby, dodatkowo piec znajdowałby się "centralnie" w odległości 3 metrów od kuchni i 3 metrów od łazienki, co skutkowałoby małymi stratami. Na minus- częste włączanie się pieca, co może skutkować skróceniem żywotności. Dobrze to zrozumiałem? Tak w skrócie, jak na zupełnego laika. Proszę o poradę i z góry dziękuję Straty na zasobniku są tylko w lecie, w zimie pom. tech/kotłownie i tak trzeba ogrzewac. Jednym z minusów 2-funkcyjnego jest brak mozliwosci zastosowania bateria termostatycznych do prysznica, a jest to duza wada bo ciągla regulacja temp. podczas przysznica jest co najmniej mało komfortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 15.11.2016 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Czyli jednak celować w 1-funkcyjny? W takim razie jak duży ten zasobnik wybrać przy 3 osobach??? Czy 100 l wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 15.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ja mam 80l i jest spoko. Jak się używa dużo wody to wystarcza, a jak mało, to straty mniejsze, bo z mniejszej pojemności. A, nie mam wanny, tylko prysznice. Nie wiem czy dało by się nalać pełną wannę z 80ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 16.11.2016 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Dzisiaj dostałem ofertę na IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 ERP + Galmet SGW(S) 100 l za kwotę 4.450 zł. Do tego serwis 20 km od miejsca zamieszkania, więc decyzja zapadła. Kolejny puzzel do układanki z głowy Jeszcze raz dzięki za porady. Edytowane 16 Listopada 2016 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 06.12.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Proszę o pomoc w wyborze, czy ma to być piec 1-funkcyjny, czy-2 funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Przejrzałem forum i dla mnie ta wiedza jest trochę tajemna, potrzebuję poprowadzenia za rękę Dom jest parterowy 128 m2, w całości ogrzewanie podłogowe, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Jak zrozumiałem, za 1-funkcyjnym przemawia małe zapotrzebowanie domu na energię do ogrzewania w związku z czym powinien posiadać jak najmniejszą moc i jak największą modulację - według opinii forumowiczów od 1,9 kW do max. 12 kW, żeby włączał się jak najrzadziej, co zwiększa jego żywotność. Na minus, podgrzewanie wody i podtrzymywanie jej temperatury w oddzielnym zasobniku, bez potrzeby użytkowników i związane z tym straty. Za 2-funkcyjnym przemawia - małe zapotrzebowanie na dużą ilość ciepłej wody - 1 łazienka, z której na zmianę będzie korzystać 3 osoby, dodatkowo piec znajdowałby się "centralnie" w odległości 3 metrów od kuchni i 3 metrów od łazienki, co skutkowałoby małymi stratami. Na minus- częste włączanie się pieca, co może skutkować skróceniem żywotności. Dobrze to zrozumiałem? Tak w skrócie, jak na zupełnego laika. Proszę o poradę i z góry dziękuję Witam, W celu doboru odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 600 801. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts