Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż rolet podtynkowych

Recommended Posts

Punkt godz 10 zjawiła się u mnie brygada z roletami do zamontowania, po trzech godzinach telefon że już zamontowane. Trochę się zdziwiłem bo rolet było 14 więc dokładnie sprawdziłem jak to zostało zamontowane bo czas wydawał mi się zbyt krótki.

No i znalazłem... Do okien zostały przykręcone prowadnice a kaseta z roletą i napędem została tylko wsunięta w profil, nie została w żaden sposób przykręcona, przynitowana itd. Efekt takiego montażu jest taki że bez żadnego sprzętu każdy może ściągnąć kasetę i ją wynieść. Jakież było zaskoczenie wśród brygady jak powiedziałem że roboty nie odbieram i nie podpisuję protokołu. Twierdzą że tak się zawsze robi i to jest standard bo jest to system podtynkowy który będzie obłożony styropianem.

Po paru minutach zadzwonił do mnie szef brygady tłumacząc że jest wszystko OK, ja jednak protokołu nie podpisuję.

Jak u Was jest zamontowana kaseta z napędem???

Jak u Was jest zamontowana kaseta z napędem???

Wszystkie przed montażem zostały przynitowane do prowadnic.

Jak się kaseta delikatnie przesunie względem prowadnic to nie zaklinuje Ci rolety?

Moim zdaniem dla wyniesienie kasety (przed obłożeniem styropianem) nie ma to żadnego znaczenia.

Prowadnice odkręcasz od okna w kilka sekund i zabierasz sobie całość.

U mnie też nie nitowano, niestety wówczas nie wiedziałem, że powinny być nitowane, dlatego po montażu skrzynki z okien parteru ściągnąłem ... żeby ich nie pokradli. Chłopaki z ekipy montującej (skądinąd z poważnej firmy) bardzo dziwnie zerkali po sobie jak na koniec napomknąłem, że zdejmę żeby w nocy nie pokradli... dla jednej osoby zdjęcie skrzynki to była chwila.. nie wiem czy coś "planowali" czy to moje fantazje były, ale zdjąłem. Zakładałem sukcesywnie przed ociepleniem danego okna. Faktycznie założenie wymagało odrobiny wysiłku, ale nic się nie klinuje, wszystkie działają ... Dlatego żądaj nitowania, choć nie sądzę, żeby uchroniło to roletę przed próbą kradzieży ...

I slusznie uczyniles wbrew pozorom

Nalozona tylko rolete zdjac to pikus.

Juz wyobrazam sobie jak zlodzieje odkrecaja prowadnice od okna i wraz ze skrzynka zdejmuja gdy jest zanitowana i pozniej z caloscia zap... przez pole.

Juz widze jak maja czas roznitowac polaczenie bo proba wyrwania prowadnic ze skrzynki jak i ich wykrzywienie w trakcie biegania po polu ;) konczy sie zniszczeniem kompozytowych boczkow

Badzmy realistami :)

Tak samo jak straszy sie ludzi ze silniki zakosza. Chcialbym to widziec jak zlodziej bez pradu rozbiera rolete by dostac sie do silnika.

Takie rzeczy moga opowiadać Ci co ani razu nie mieli rolety w reku nie montowali jej i nie znaja jej konstrukcji

Realnie roleta zamontowana i z zanitowanymi skrzynkami jest nie do zakoszenia

Heh, mam nadzieję że wieczorem będę jeszcze miał co chować do środka ;)

Dzwonił do mnie znowu szef brygady przekonując że jest wszystko jak zaleca producent, że nie trzeba nitować, kotwić etc. Poprosiłem więc o instrukcję montażu jaką daje producent to usłyszałem że takiej instrukcji nie ma bo jeżdżą na specjalne szkolenia i mają certyfikat od producenta.

Zaproponowałem więc że napiszę do producenta czy montaż jest zgodny z wytycznymi, delikatne zmieszanie i odpowiedź '' to my w przyszłym tygodniu przyjedziemy"

Oczywiście myślę, że bardziej zmobilizował go do działań fakt że zapłaciłem tylko 30% zaliczki

Jak ja pytałem ekipę, dlaczego nie nitują, powiedzieli, że jak będą skrzynki obudowane izolacją, to nie trzeba nitować. Natomiast jakby miały być zewnętrzne, to i się nituje i się wierci w ścianie. Faktycznie wydaje się, że nitowanie ma za zadanie zabezpieczyć przed kradzieżą, ponieważ prawidłowe ułożenie rolety zapewniają prowadnice, są one bardzo ciasne i faktycznie nit ze względów montażowych nie wydaje się potrzebny. Tylko, że jak przypomnę sobie te spojrzenia po sobie kolesi z ekipy po tym jak powiedziałem, że na noc zdejmę .... Nie podejrzewam, że oni by je ukradli, ale telefon do ziomala, że są rolety do skrojenia, kto wie czy by wystarczył....

ps.

Dopiszę, że zapoznałem się z instrukcją montażu moich rolet i faktycznie nie ma nic o nitowaniu do prowadnic. Skrzynkę rolety po prostu nasuwa się na prowadnice.

Edytowane przez piotrek0m