micmarci 27.08.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Czy może być murłata o takim przkroju pod dach z blachy? Architekt taką zapisał w projekcie, a wykonawcy mówią, że przekrój za mały i nie wiedzą jaką dać kotwę żeby nie rozłupać. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.08.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Ja mam z 14 ale dach duży i dachówka betonowa. Dekarzocieśla mówił, że bez problemu mogła być z 12. Rozważając dalej to pod blachę 10 powinna wystarczyć, ale to są tylko moje luźne rozważania, może się mylę...No i w końcu skoro jest 10 w dokumentacji to chyba ktoś to policzył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 27.08.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 wykonawcy mówią, że przekrój za mały i nie wiedzą jaką dać kotwę żeby nie rozłupać. Co Wy na to? Może przydałaby się im wiertarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokosz26 27.08.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 witkawystarczy w zupeności, u mnie mam 12x12 to i tak za duzomozesz smialo zakadaca kotwy moga byc srednicy np 10 mmpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.08.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 pod blache tak, ja mam pod dachówkę 14x14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.08.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 spoko - mam dach 200mkw kryty po calosci dechami i na to gont bitumiczny - w sumie dosc ciezkie pokrycie w porownaniu z blacha i murlata ma 10x10 Ale podziwiam Twych fachowcow - czyzby gwozdziami chcieli ci ja do muru mocowac? ze boja sie iz rozlupia? Krokwie do swojej murlaty przybijalem gwozdziami 9 cali - kurcze - jakos nie rozsadzilo O ile wiem w murzy powinienes miec zakotwione sruby - w murlacie wywiercone otwory - pozniej to cuzamen do kupy skrecone A moze jestem w bledzie i technologia poszla dalej i zamocuja ci na kropelke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela i Bogusław 27.08.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 My mamy murłaty 14x14 pod dachówke ceramiczną. Oczywiście wiem, że dach kryty blachą jest lżejszy, ale z drugiej strony patrzac wg. PN do obliczeń wytrzymałości dachu przyjmuje sie, że ciężar dachu stanowi źródło ok. 15% sił, zas pozostałe 85 % to ciężar wody, śniegu i napór wiatru. Ale z kolei widziałem wiele dachów na starszych domach krytych ceramiką na murłatach 10x10 z krokwiami 10x12 i stoją spokojnie 50 lat.pozdrawiam B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKRYŚ 27.08.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Zalecam murłatę 12x12, to jest minimum jakie powinno być zachowane, różnica cena murłaty 10x10, a 12x12 jest niewielka a bezpieczeństwo większe.jeżeli jest to duża rozpiętość dachu to powinno stosować się murłatę 14x14. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 27.08.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 spoko - mam dach 200mkw kryty po calosci dechami i na to gont bitumiczny - w sumie dosc ciezkie pokrycie w porownaniu z blacha i murlata ma 10x10 Jareko a jaki masz gont (firma i typ) i czy jesteś zadowolony. Jestem na etapie wyboru i tylko zastanawiam się nad zastąpieniem dech przez płyty OSB w obawie przed kleszczowaniem desek i ewentualną nierównomierną powierzchnią pod bitum. Jakie masz na ten temat uwagi. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 27.08.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Ja mam blachodachówkę i murłatę szer. 12, wys 10cm, z tym że więźba w technologi Mitek, wykonawca i dostawca więźby twierdził, że w ich technologii nie trzeba stosować wcale murłaty, ja zastosowałem ze względu na wykonanie stropu i podniesienie konstrukcji o te 10cm w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 28.08.2004 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 dziękuję za odpowiedzi. Problem w tym, że ja już takie murłaty kupiłem o długości 9m i nie wiedziałbym co z nimi robić. Jareko, oczywiście chodzi o mocowanie na szpilki wystające z słupków lub wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 29.08.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Ja mam dach 12x10 i daję murłatę 14x14 pod blachodachówkę,ale biorę pod uwagę ze w przyszłości wymienię na dachówkę i taki wymiar ma wystarczyć. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts