Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur?ata 10x10?

Recommended Posts

spoko - mam dach 200mkw kryty po calosci dechami i na to gont bitumiczny - w sumie dosc ciezkie pokrycie w porownaniu z blacha i murlata ma 10x10

Ale podziwiam Twych fachowcow - czyzby gwozdziami chcieli ci ja do muru mocowac? ;) ze boja sie iz rozlupia? Krokwie do swojej murlaty przybijalem gwozdziami 9 cali - kurcze - jakos nie rozsadzilo :)

O ile wiem ;) w murzy powinienes miec zakotwione sruby - w murlacie wywiercone otwory - pozniej to cuzamen do kupy skrecone

A moze jestem w bledzie i technologia poszla dalej i zamocuja ci na kropelke? ;)

My mamy murłaty 14x14 pod dachówke ceramiczną. Oczywiście wiem, że dach kryty blachą jest lżejszy, ale z drugiej strony patrzac wg. PN do obliczeń wytrzymałości dachu przyjmuje sie, że ciężar dachu stanowi źródło ok. 15% sił, zas pozostałe 85 % to ciężar wody, śniegu i napór wiatru. Ale z kolei widziałem wiele dachów na starszych domach krytych ceramiką na murłatach 10x10 z krokwiami 10x12 i stoją spokojnie 50 lat.

pozdrawiam B

Zalecam murłatę 12x12, to jest minimum jakie powinno być zachowane, różnica cena murłaty 10x10, a 12x12 jest niewielka a bezpieczeństwo większe.

jeżeli jest to duża rozpiętość dachu to powinno stosować się murłatę 14x14.

pozdrawiam

spoko - mam dach 200mkw kryty po calosci dechami i na to gont bitumiczny - w sumie dosc ciezkie pokrycie w porownaniu z blacha i murlata ma 10x10

Jareko a jaki masz gont (firma i typ) i czy jesteś zadowolony. Jestem na etapie wyboru i tylko zastanawiam się nad zastąpieniem dech przez płyty OSB w obawie przed kleszczowaniem desek i ewentualną nierównomierną powierzchnią pod bitum. Jakie masz na ten temat uwagi.

Pozdr

Ja mam blachodachówkę i murłatę szer. 12, wys 10cm, z tym że więźba w technologi Mitek, wykonawca i dostawca więźby twierdził, że w ich technologii nie trzeba stosować wcale murłaty, ja zastosowałem ze względu na wykonanie stropu i podniesienie konstrukcji o te 10cm w górę.