Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania dotyczące scalenia działek - przeniesienie prawa własności - przyłącza

Paweł1982

Recommended Posts

Dzień dobry,

jest to mój pierwszy wpis na forum więc WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE :)

Potrzebuję Waszej pomocy - bardzo proszę o radę. Przedstawię obecny stan rzeczy:

1. Rozmawiamy o dwóch działkach,

2, Na pierwszej z nich stoi dom drewniany, w którym obecnie mieszkamy z żoną - formalnie własność teściowej,

3. Drugą działkę zakupiłem 3 lata temu (działka jest na zapleczu działki "teściowej" 1000m2) - zakup częściowo finansowany z kredytu, który jeszcze spłacam (z żoną jesteśmy rok po ślubie),

4. "Moja" działka nie ma dostępu do drogi - mam służebność przez działkę teściowej,

5. Jesteśmy na etapie planowania budowy domu na "mojej" działce,

6. "Moja" działka w PZP widnieje jako przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną,

7. Nie ma problemu ze strony teściowej z przepisaniem działki "teściowej" na nas.

I tu pojawiają się pytania.... mnóstwo pytań.

Czy scalać te działki? Jak do tego podejść? Co w takim przypadku z przyłączami (na działce "teściowej" gaz, prąd, woda, kanalizacja)? Od czego zacząć? Gdzie szukać informacji?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie opinie na ten temat.

Pozdrawiam

Paweł

Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że muszę mieć drogę w formie fizycznej, a nie drogę w formie służebności w postaci prawnej?

Obecnie sytuacja wygląda tak, że "moją" działkę od działki "teściowej" rozdziela budynek gospodarczy (docelowo do wyburzenia). Jednocześnie nie ma problemu dojazdu do działki od tyłka strony - grunty są własnością wuja żony... A budynek gospodarczy póki co by się przydał - bez blaszaka by się obyło...

W formie graficznej:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9b423ad11ead766f

"Moja" działka zaznaczona na żółto. Obecnie ogrodzona - prowizoryczna brama od tyłka strony w celach budowlanych. Działka "teściowej" zaznaczona na czerwono. Na niebiesko preferowana lokalizacja naszego nowego domu... :)

Odnośnie scalenia to z tego co wyczytałem najlepszą opcją jest przepisanie działki "teściowej" na żonę, a następnie rozszerzenie własności małżeńskiej. Następnie trzeba to geodezyjnie scalić i zlikwidować jedną księgę. Potwierdzi mi to ktoś lub wyprowadzi z błędu?

Temat przyłączy: w której opcji to będzie prościej zrobić? Scalając czy walcząc ze służebnością? W przypadku służebności są to inne adresy. W przypadku scalenia: prąd i woda dociągnięte do budynku gospodarczego. Kanalizacja i gaz do drewniaka - max 15m do budynku, który ma powstać.

Edytowane przez Paweł1982

4. "Moja" działka nie ma dostępu do drogi - mam służebność przez działkę teściowej,

Obecnie sytuacja wygląda tak, że "moją" działkę od działki "teściowej" rozdziela budynek gospodarczy (docelowo do wyburzenia)

Dziwne, że została ustanowiona służebność, skoro fizycznie nie może ona zaistnieć z powodu stojącego budynku gospodarczego. Chyba, że sprawa wyburzenia jest szczegółowo opisana, jako obciążenie nieruchomości teściowej. Na czerwono zaznaczyłeś całą działkę od teściowej, czy to tylko fragment, gdzie miałby być dojazd do Twojej działki?