Paweł1982 14.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Dzień dobry, jest to mój pierwszy wpis na forum więc WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE Potrzebuję Waszej pomocy - bardzo proszę o radę. Przedstawię obecny stan rzeczy: 1. Rozmawiamy o dwóch działkach, 2, Na pierwszej z nich stoi dom drewniany, w którym obecnie mieszkamy z żoną - formalnie własność teściowej, 3. Drugą działkę zakupiłem 3 lata temu (działka jest na zapleczu działki "teściowej" 1000m2) - zakup częściowo finansowany z kredytu, który jeszcze spłacam (z żoną jesteśmy rok po ślubie), 4. "Moja" działka nie ma dostępu do drogi - mam służebność przez działkę teściowej, 5. Jesteśmy na etapie planowania budowy domu na "mojej" działce, 6. "Moja" działka w PZP widnieje jako przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną, 7. Nie ma problemu ze strony teściowej z przepisaniem działki "teściowej" na nas. I tu pojawiają się pytania.... mnóstwo pytań. Czy scalać te działki? Jak do tego podejść? Co w takim przypadku z przyłączami (na działce "teściowej" gaz, prąd, woda, kanalizacja)? Od czego zacząć? Gdzie szukać informacji? Z góry bardzo dziękuję za wszystkie opinie na ten temat. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 14.11.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Scalać nie musisz ale musisz mieć zapewnioną stałą drogę do twojej działki jeśli chcesz dostać pozwolenie na budowę. Więc bez geodety się nie obędzie i notariusza. Ewentualnie scalić działki i też nie bedzie problemu, ale na pewno drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1982 15.11.2016 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że muszę mieć drogę w formie fizycznej, a nie drogę w formie służebności w postaci prawnej? Obecnie sytuacja wygląda tak, że "moją" działkę od działki "teściowej" rozdziela budynek gospodarczy (docelowo do wyburzenia). Jednocześnie nie ma problemu dojazdu do działki od tyłka strony - grunty są własnością wuja żony... A budynek gospodarczy póki co by się przydał - bez blaszaka by się obyło... W formie graficznej: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9b423ad11ead766f "Moja" działka zaznaczona na żółto. Obecnie ogrodzona - prowizoryczna brama od tyłka strony w celach budowlanych. Działka "teściowej" zaznaczona na czerwono. Na niebiesko preferowana lokalizacja naszego nowego domu... Odnośnie scalenia to z tego co wyczytałem najlepszą opcją jest przepisanie działki "teściowej" na żonę, a następnie rozszerzenie własności małżeńskiej. Następnie trzeba to geodezyjnie scalić i zlikwidować jedną księgę. Potwierdzi mi to ktoś lub wyprowadzi z błędu? Temat przyłączy: w której opcji to będzie prościej zrobić? Scalając czy walcząc ze służebnością? W przypadku służebności są to inne adresy. W przypadku scalenia: prąd i woda dociągnięte do budynku gospodarczego. Kanalizacja i gaz do drewniaka - max 15m do budynku, który ma powstać. Edytowane 15 Listopada 2016 przez Paweł1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 15.11.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Czy scalać te działki? Nie scalać, jeżeli podział nie komplikuje zagospodarowania "Twojej" działki - wymagane odległości planowanego budynku od granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1982 16.11.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Dzięki za odp.OK, w sytuacji gdy nie będę scalał, muszę wyburzyć budynek gospodarczy przed złożeniem wniosku PNB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 17.11.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Podaj ponownie link do "formy graficznej" bo jest niewidoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1982 17.11.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Nie wiem czy tak da radę, sam link: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9b423ad11ead766f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 18.11.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 4. "Moja" działka nie ma dostępu do drogi - mam służebność przez działkę teściowej, Obecnie sytuacja wygląda tak, że "moją" działkę od działki "teściowej" rozdziela budynek gospodarczy (docelowo do wyburzenia) Dziwne, że została ustanowiona służebność, skoro fizycznie nie może ona zaistnieć z powodu stojącego budynku gospodarczego. Chyba, że sprawa wyburzenia jest szczegółowo opisana, jako obciążenie nieruchomości teściowej. Na czerwono zaznaczyłeś całą działkę od teściowej, czy to tylko fragment, gdzie miałby być dojazd do Twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1982 18.11.2016 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Na czerwono zaznaczyłem całą działkę. Nie, nie ma zapisu dotyczącego wyburzenia budynków gospodarczych. Droga ma przebiegać przez południową cześć działki teściowej.W akcie notarialnym szerokość służebności gruntowej wynosi 4 metry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 18.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Jeśli teściowa chce Wam przepisać swoją działkę, to warto to zrobić teraz, aby budowę domu i rozbiórkę budynku gospodarczego zawrzeć w jednym opracowaniu projektowym. Wtedy będziesz mógł wykorzystać na potrzeby budowy bud. gospodarczy lub jego fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts