Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie paneli podłogowych na parkiet

xxxxxxv

Recommended Posts

Witam,

W najbliższym czasie chcę położyć panele podłogowe laminowane na parkiet w kilku pomieszczeniach w mieszkaniu (3 pokoje, przedpokój) - łącznie 80 metrów.

Zastanawiam się jakiego podkładu użyć i jak ewentualnie przygotować podłoże.

Parkiet jest równy, w jednym pomieszczeniu zdarzają się drobne ubytki. Układany na deskach.

1. Jakiej izolacji użyć? Kupiłem już 50 metrów pianki 3 mm (bo była w promocji za śmieszną cenę), ale teraz dopiero zastanawiam się czy się nada?

Cytat z kalkulatora budowlanego:

Pianka pod panele – to chyba najpopularniejszy podkład pod panele podłogowe. Niestety nie jest produktem o optymalnych parametrach. Pianka pod panele bardzo słabo tłumi hałasy i nie przepuszcza powietrza. Może być stosowana wyłącznie na posadzki z tworzyw sztucznych, nie nadaje się na podłoże z drewna naturalnego.

2. Czy muszę jakoś specjalnie przygotować parkiet?

3. Czy stosować uszczelniacz do paneli do zabezpieczania łączeń podłóg?

Witam,

W najbliższym czasie chcę położyć panele podłogowe laminowane na parkiet w kilku pomieszczeniach w mieszkaniu (3 pokoje, przedpokój) - łącznie 80 metrów.

Zastanawiam się jakiego podkładu użyć i jak ewentualnie przygotować podłoże.

Parkiet jest równy, w jednym pomieszczeniu zdarzają się drobne ubytki. Układany na deskach.

1. Jakiej izolacji użyć? Kupiłem już 50 metrów pianki 3 mm (bo była w promocji za śmieszną cenę), ale teraz dopiero zastanawiam się czy się nada?

Cytat z kalkulatora budowlanego:

2. Czy muszę jakoś specjalnie przygotować parkiet?

3. Czy stosować uszczelniacz do paneli do zabezpieczania łączeń podłóg?

a co jest z tym parkietem, że chcesz go schować? Może warto go odnowić? Parkiet jest stary układany przy pomocy gwoździ na ślepej podłodze. Szkoda!