wojtekn 27.08.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Witajcie Mam do was pytanie co sądzicie na temat domów w konstrukcji drewnianej. Ze względów finansowych bardziej mi sie kalkuluje drewniany bo jest tańszy, lecz pewna grupa ludzi mi odraca. Co wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.08.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Chyba najlepiej pogadaj z tymi, których to interesuje: Grupa drewnianego szkieletru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 27.08.2004 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 O dzięki tego tematu sie nie dokopałem Ale równierz licze na nowe opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.08.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Jeśli czytałeś wątek "domy z bali", to się pewnie zorientowałeś, że drewniany-szkieletowy w polskich warunkach jest tylko ciutkę tańszy od murowanego a z litych bali tańszy nie jest wcale.P.S.Ciekawe dlaczego ci odradzają drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 30.08.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Witajcie Mam do was pytanie co sądzicie na temat domów w konstrukcji drewnianej. Ze względów finansowych bardziej mi sie kalkuluje drewniany bo jest tańszy, lecz pewna grupa ludzi mi odraca. Co wy na to ?? możesz podać czemu Ci się bardziej kalkuluje bo też przeglądałem oferty domów drewnianych (pod kątem domku letniskowego) i wychodziło tylko odrobinę taniej od "murowańca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 31.08.2004 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Chciałbym zaówarzyć że ja nie myśle o małym domku letniskowym tylko normalnym dużym domu i jak sobie to przekalkulujesz to drewniany dom wychodzi dużo taniej przynajmniej o 1/3 na gotowo. Facet który robił mi kosztorysy na mój dom to murowany wyszedł mi pod klucz prawie 300 tys. a drewniany wyjdzie mi 200 tys. Jest zasadnicza różnica wielu ludzi ci to powie zajrzyj i zapytan na forum pt: Grupa drewnianego szkieletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.08.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 a możesz podać nazwę firmy, której wyszedł dom drewniany o 1/3 tańszy od murowanego ( i jakie drewno, bale okrągłe, czy kwadratowe i jaki wymiar) ja pytałem pod kątem domku letniskowego, bo pod kątem domu mieszkalnego wychodziło tak samo przymierzam się do kupna działki w górach i jeśli jakaś firma mi zaproponuje dobrą cenę to z chęcią postawię dom drewniany żeby krajobrazu góralom nie szpecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 31.08.2004 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Projek z firmy "Domek" a kosztorysy robił mi teściu bo ma firme budowlana, ale liczył jak dla klijenta. I wyszło czarno na białym że jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.08.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Pow. użytkowa 130,13 m2 " I ETAP - stan surowy otwarty konstrukcja ścian oraz stropu : ( lekki szkielet drewniany ),- poszycie zewnętrzne : ( płyta OSB 12 mm ), więźba dachowa : ( konstrukcja krokwiowo jętkowa ), folia dachowa, kontrłaty, łaty, blacho-dachówka, rynny, okucia dachowe, podprzybitka : ( deska elewacyjna gr. 22 - 25 mm ), ślepa podłoga : ( plyta wiórowa gr. 22 mm ). Cena za I - wszy etap : 62462 zł tj. 480 zł / m2 pu. II ETAP - stan surowy zamknięty- j/w, okna drewniane : ( k=1,1 , powłoki niskoemisyjne ) w cenie 400 zł / m2, drzwi zewnętrzne ocieplane w cenie 1200 zł, drzwi wewnętrzne w cenie 400 zł / szt; Cena za I i II - gi etap : 78462 zł tj. 602,96 zł / m2 pu. III ETAP - stan zamknięty j/w,- opóźniacz pary ( paroizolacja ), izolacja termiczna : ( ściany zewn. 15 cm wełny mineralnej, ściany wewn. 10 cm, strop 15 cm ), wykończenie scian wewnętrznych : ( płyty k-g, panele ścienne, drewno itp. ), malowanie emulsją białą 3x, podłogi panelowe w cenie 30 zł / m2, komin ( cegła zwykła, a ponad pow. dachu z cegły klinkierowej ),- instalacja wod - kan wewnątrz budynku, instalacja elektryczna wewnątrz budynku, wiatroizolacja, tynk zewnętrzny cienkowarstwowy na styropianie lub wełnie mineralnej - biały ). Cena za I, II i III - ci etap : 146266 zł tj. 1124 zł / m2 Do cen należy doliczyć : stan "o", instalację grzewczą, projekt (2500 zł), transport pow. 100 km od siedziby firmy. Ceny nie uwzględniają podatku VAT ( dla budynków mieszkalnych 7% ) " taki kosztorys dostałem mailem od jednej z firm (cena jest średnia w budynkach tego typu tam gdzie się pytałem), z bali chcieli ok. 1500 zł /m2 + projekty + VAT mój znajomy postawił murowany dom oparty na podobnym projekcie za 120 tys. zł (stan zamkniety podstawowe materiały, bez szaleństw typu drewno egzotyczne ) może chodzi o to, że im większy metraż tym większa różnica w cenie na korzyść drewnianego domu (mogę wiedzieć jaki by był metraż Twojego domu? ) pozdrawiam i zaraz się biorę za wertowanie podanego przez Ciebie wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 01.09.2004 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Mam jedno skromne pyanie twój znajomy postawił za 120 tys. ale stan surowy zamknięty czy otwarty. Jak zamkniety to na jakim etapie gołe murowane ściany ??? Ja w cenie 189 tys. mam dom pod klucz. A jakbym ten sam projek wzioł murowany to pod klucz wyszło prawie 300 tys. A materiały wykończeniowe brałem pod kontem ceny czyli najtańsze jakbym policzył parkiety i marmury to bym chyba osiwiał. Robiłeś już wycene murowanego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 01.09.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Mam jedno skromne pyanie twój znajomy postawił za 120 tys. ale stan surowy zamknięty czy otwarty. Jak zamkniety to na jakim etapie gołe murowane ściany ??? Ja w cenie 189 tys. mam dom pod klucz. A jakbym ten sam projek wzioł murowany to pod klucz wyszło prawie 300 tys. A materiały wykończeniowe brałem pod kontem ceny czyli najtańsze jakbym policzył parkiety i marmury to bym chyba osiwiał. Robiłeś już wycene murowanego ?? podobny projekt i dom w stanie surowym zamkniętym (też bez zbędnych luksusów, białe ściany, panele, na dachu papa, bez pieca i grzejników, bez projektu, z ociepleniem i na tym gładki tynk) i znajomy zmieścił sie w 120 tys zł (większość prac robił z ojcem murarzem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.09.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Twój dylemat mogłabym porównać do pytania: "Kupić sukienkę w kwiatki czy w paski?" życzę dokonania odpowiedniego wyboru właściwego Tylko Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 01.09.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 ja, podobnie jak większość rodaków mam 'syndrom trzeciej świnki'*, więc dlatego zbudowałem domek z cegieł, żeby zły wilk mig o nie zdmuchnął. * chodzi o bajeczkę o trzech świnkach, w której pierwsza zbudowała domek ze słomy, druga z patyków (i tym dwum domki rozpier.. rozwalił zły wilk), a trzecia zbudowała z cegły i była najmądrzejsza, miałą najfajniejszy samochód i dużo lasek na imprezy do niej przychodziło. Pewnie później przedawkowała crack albo przegarała dom w kasynie, ale o tym nie ma już w bajce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 02.09.2004 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 odp do preev Więc za 120 po najniższej lini oporu a policz co trzeba jeszcze zrobić.Więc to co u mnie to lepsze wykończenie na dachu nie papa tylko blachodachówka np. tynk szlachetny itd. dom wykończony pod klucz.Jakbędziesz robił sam i z najtańszych materiałow to wyjdzie to samo a jak byś robił z lepszych i do innego stanu wykończenia to się nie zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 mieczotronix, u mnie skończyło się tak,że początkowo złośliwe wobec "murowanej" świnki szybko przybiegły się u niej schronić ,gdy zły wilk zniszczył ich chałupki. Być może pomieszkując jeszcze trochę u "murowanej",jednocześnie budowały swoje-już z trwałego budulca. A wilk?Cóż,jego koniec był tragiczny i zakończył się w palenisku murowanego domu. Dalszych losów wesołej świńskiej ferajny nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 02.09.2004 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Bajki bajkami a zwróc uwage że domy drewniane są trwalsze od murowanych a technika je teraz tak wspomaga że będą stały jeszcze dlużej. No cóż ale każdy buduje z tego na co ma ochote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.09.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 domy drewniane są trwalsze od murowanych nie są przyjdą ruscy i je spalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 02.09.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 domy drewniane są trwalsze od murowanych nie są przyjdą ruscy i je spalą zdaje się, że nie pisze się "ruscy" tylko Rosjanie jak na nas mówią "polaczki" to się wkurzamy trochę szacunku dla innych nacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.09.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 chodziło mi o Armię Radzieckąwszystko co drewniane spalą żeby się ogrzać w zimie jak nas będą okpować - ruscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 03.09.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Pozostawie takie teorie bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts