Aleksandryta 03.09.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Wojtek nie znasz się na żartach?! A Mieczu myli się nie Ruscy, a zwalą się z Osetii, Czeczenii i z innych terytoriów ościennych. Rosjanie nie mają czasu - rozkradają własne państwo i swoje prywatne spółki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 03.09.2004 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Oczywiście że się znam tylko mi zawiało że na serrio HI HI HI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zina 13.09.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dołaczam się do wątku. W sobote byłam na targach budowlanych i była tam firma budująca z bala 22 cm za 1 750 zł m/kw. To miała być cena za wersje pod klucz z wykonaniem wszystkich instalacji, kominka położeniem glazury itp. Myśle, że to dużo taniej niż za dom murowany. Za surowy otwarty chcą 1 100 zł m/kw. Z tego co wyczaiłam troche kosztów odpada przy tynkowaniu- drewno obija się co najwyżej płytą c-g od środka a na zewnątrz maluje. Ja powoli zabieram się za budowe takiego domku a jako że obracam się w handlu drewnem to myśle, że wyjdzie mi jeszcze taniej. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 14.09.2004 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 A możesz z ciekawości podać co to za firma Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.09.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 murowany bardziej trwaly co do ceny domu drewnianego nie powiedzialabym ze tani pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 14.09.2004 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Całkowicie się nie zgadzam z agnieszka1.Poczytaj i zapytaj na forum pt. Grupa Drewnianego Szkieletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.09.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Całkowicie się nie zgadzam z agnieszka1. Poczytaj i zapytaj na forum pt. Grupa Drewnianego Szkieletu. Nie czuje takiej potrzeby ja sie nie zastanawiam czy murowany czy drewniany - niech czytaja ci co sie zastanawiaja a ze sie nie zgadzasz - takie twoje prawo, ja sie nie zgadzam z toba bo takie moje prawo itd. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 14.09.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 U mnie będzie tak: Dom murowany: -nie spali się, -mniejsze straty ciepła,łatwiej postawić Obity drewnem : grubymi dechami jako imitacja bali: -bo takie mi się najbardziej podobają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 14.09.2004 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 14.09.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Stan surowy otwarty murowany to u mnie będzie niecałe 700zł/m2 z ociepleniem (ściana 3W) i blachodachówką. Ile by kosztował drewniany w podobnym stanie czyli z wełną i płytą OSB bez oblicówki ? Sprawy wykończeniowe to ok 50% ceny domu i koszt jest circa about ten sam niezależnie od technologii ścian. Jeśli firma proponuje stan pod klucz drewniany w cenie 2/3 stanu pod klucz murowanego to oznacza, że stan surowy otwarty drewniany kosztuje 1/3 murowanego czyli niecałe 250zł/m2 z robocizną co zostawiam bez komentarza. Pewnie się da ale ja bym w tym nie chciał mieszkać. pozdrzb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 15.09.2004 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Czemu tylko nieliczni rozumieją że drewniany jest tańszy poczytajcie troszke i policzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 15.09.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Dokładnie o to pytam - o ile jest tańszy drewniany stan surowy otwarty wliczajac ocieplenie i docelowe pokrycie dachu ? Koszt wykończenia czyli piec, kafelki itd jest dokładnie taki sam. Twierdzę, że przy tym samym wykończeniu i jakości wykonania stanu surowego dom drewniany będzie circa w tej samej cenie co murowany, może z 10% tańszy. Przymierzałem się do szkieletu i liczyłem. Nie chciało wyjść "dużo" taniej. Być może materiał konstrukcji ściany jest niższy bo drewna idzie mniej niż cegły ale ściany to są jakieś procenty kosztów prawie bez znaczenia dla końcowej ceny pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 15.09.2004 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Zapraszam na forum pt: Grupa Drewnianego Szkieletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 15.09.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Fundamenty, te same(różnica minimalna). Podkład na podłogę ten sam. Okna, dach,jkonstrkcja dachu też. Sciana domu murowanego kosztuje góra 200 zl / m2. Góra to znaczy góra. Jak ktoś sie uprze, to 250(wełna+ silicon). Dość duży dom ma z 200 m2 ścian. 40000 zł. Plus strop i nadproża. Góra 15000. Mamy 55000.Taki dom kosztuje mniej-więcej 300000 zl. Plus działka. Plus przyłącza. Dysponujemy 20% kosztów( do oszczędzania). Faktycznie dom drewniany będzie o 10% tańszy od murowanego. I co najmniej dwukrotnie mniej trwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 15.09.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Wojtek, Ty chyba sprzedajesz szkieletowce, co ? BTW: gdzie jest ta grupa szkieletu drewnianego ? Choć dom jest murowany będę miał sporo konstrukcji drewnianej - wiata, balkony. I wiedza o drewnie na pewno nie zaszkodzi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 16.09.2004 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Po pierwsze to nie sprzedaje szkieletowców. Po drugie dom drewniany dłużej wytrzyma niż murowany, wystarczy spojrzeć w przeszłość najstarsze domy to jakie właśnie drewniane. Po trzecie zapraszam na strone http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=424851#424851 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 16.09.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Cóś nie tak w linku, otwiera mi się ten sam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 16.09.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Po drugie dom drewniany dłużej wytrzyma niż murowany, wystarczy spojrzeć w przeszłość najstarsze domy to jakie właśnie drewniane. Żartuejsz sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 16.09.2004 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Sorrka nie ten link wkleiłem. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12551 Nie zartuje nie będe się sprzeczał są zapaleńcy murowanych i twierdzą że rzaden inny mają do tego prawo. Ja mam inne zdanie troszke o tym czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 16.09.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Nie zartuje nie będe się sprzeczał są zapaleńcy murowanych i twierdzą że rzaden inny mają do tego prawo. Niestety taka jest prawda. Tymczasowy szkieletowy dom jest dobry na warunki amerykańskie czy kanadyjskie. Dla Polski to jest klapa. Ja mam inne zdanie troszke o tym czytałem. Chyba że w Gazecie wyborczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts