Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom murowany czy drewniany ???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Dołaczam się do wątku.

W sobote byłam na targach budowlanych i była tam firma budująca z bala 22 cm za 1 750 zł m/kw. To miała być cena za wersje pod klucz z wykonaniem wszystkich instalacji, kominka położeniem glazury itp.

Myśle, że to dużo taniej niż za dom murowany. Za surowy otwarty chcą 1 100 zł m/kw.

Z tego co wyczaiłam troche kosztów odpada przy tynkowaniu- drewno obija się co najwyżej płytą c-g od środka a na zewnątrz maluje.

Ja powoli zabieram się za budowe takiego domku a jako że obracam się w handlu drewnem to myśle, że wyjdzie mi jeszcze taniej. :)))

Całkowicie się nie zgadzam z agnieszka1.

Poczytaj i zapytaj na forum pt. Grupa Drewnianego Szkieletu.

Nie czuje takiej potrzeby :wink:

ja sie nie zastanawiam czy murowany czy drewniany - niech czytaja ci co sie zastanawiaja :p

a ze sie nie zgadzasz - takie twoje prawo, ja sie nie zgadzam z toba bo takie moje prawo itd.

pozdr.

Stan surowy otwarty murowany to u mnie będzie niecałe 700zł/m2 z ociepleniem (ściana 3W) i blachodachówką. Ile by kosztował drewniany w podobnym stanie czyli z wełną i płytą OSB bez oblicówki ?

Sprawy wykończeniowe to ok 50% ceny domu i koszt jest circa about ten sam niezależnie od technologii ścian.

Jeśli firma proponuje stan pod klucz drewniany w cenie 2/3 stanu pod klucz murowanego to oznacza, że stan surowy otwarty drewniany kosztuje 1/3 murowanego czyli niecałe 250zł/m2 z robocizną co zostawiam bez komentarza.

Pewnie się da ale ja bym w tym nie chciał mieszkać.

pozdr

zb

Dokładnie o to pytam - o ile jest tańszy drewniany stan surowy otwarty wliczajac ocieplenie i docelowe pokrycie dachu ?

Koszt wykończenia czyli piec, kafelki itd jest dokładnie taki sam.

Twierdzę, że przy tym samym wykończeniu i jakości wykonania stanu surowego dom drewniany będzie circa w tej samej cenie co murowany, może z 10% tańszy. Przymierzałem się do szkieletu i liczyłem. Nie chciało wyjść "dużo" taniej.

Być może materiał konstrukcji ściany jest niższy bo drewna idzie mniej niż cegły ale ściany to są jakieś procenty kosztów prawie bez znaczenia dla końcowej ceny

pozdro

Fundamenty, te same(różnica minimalna). Podkład na podłogę ten sam. Okna, dach,jkonstrkcja dachu też.

Sciana domu murowanego kosztuje góra 200 zl / m2. Góra to znaczy góra. Jak ktoś sie uprze, to 250(wełna+ silicon). Dość duży dom ma z 200 m2 ścian. 40000 zł. Plus strop i nadproża. Góra 15000. Mamy 55000.

Taki dom kosztuje mniej-więcej 300000 zl. Plus działka. Plus przyłącza.

Dysponujemy 20% kosztów( do oszczędzania). Faktycznie dom drewniany będzie o 10% tańszy od murowanego. I co najmniej dwukrotnie mniej trwały.

Nie zartuje nie będe się sprzeczał są zapaleńcy murowanych i twierdzą że rzaden inny mają do tego prawo.

Niestety taka jest prawda. Tymczasowy szkieletowy dom jest dobry na warunki amerykańskie czy kanadyjskie. Dla Polski to jest klapa.

Ja mam inne zdanie troszke o tym czytałem.

Chyba że w Gazecie wyborczej?