romano78 18.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Dziękuję za rzeczowe objaśnienie. Pytanie, co można w tej sytuacji zrobić, poprawić, zmienić ? romano78 parter ma ca. 80 m2 samej podłogówki ok. 70m2. No to prawie jak u mnie, zrobione mam 100procent podłogówki z tym że cała góra jest zakręcona prócz łazienki a w pokojach na górze mam grzejniki które zasilam wodą o tej samej temperaturze co podłogi czyli od 30 do 38 stopni bez żadnych mieszaczy tylko pogodówka od junkersa steruje temperatura przy takich temperaturach jak teraz idzie ok.30stopni jak jest mróż to max 38stopni Trzech hydraulików oglądało moje rozdzielacze i zaden nie mógł nic poradzić więc musiałem sam się za to wziąśc rozebrałem cały rozdzielacz na czynniki pierwsze i w końcu rozszyfrowałem jak on działa ,wywaliłem zaworki regulacyjne bo juz nie były do niczego potrzebne tylko stawiały niepotrzebnie opór pospinałem wszystko jak trzeba jeden plus tego mojego rozdzielacza to to że ma zawory kulowe pomiędzy pompką a listwami dzieki czemu zakręcając górny odcinam całkowicie mieszanie wody, Na drugi dzień jak przyjechałem na budowe to w końcu było ciepło.I cały dom śmiga tylko na jednej pompce kotłowej w junkersie, te w rozdzielaczu są bo są nie załączane wogóle.,w domu zawsze taka temperatura jaką sobie ustawie,bez żadnych wahań. Edytowane 18 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 21.11.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Instalacja jest skończona, zabudowana, miejsca mało. Co się da zrobić ? Co trzeba by zrobić, by dostosować to do potrzeb pieca niskotemperaturowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 22.11.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Instalacja jest skończona, zabudowana, miejsca mało. Co się da zrobić ? Co trzeba by zrobić, by dostosować to do potrzeb pieca niskotemperaturowego ? Najprościej, to wywalić pompę i bypass (pozaślepiać), zamienić belki góra dół, zostawić zabezpieczenie z czujnikiem na zasilaniu na 50C i powinno działać o "niebo" lepiej. Pogadaj najlepiej z jakimś kumatym hydraulikiem, bo nie wiem czy sam dasz radę. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.11.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Sterownik przestaw na "brak" .Będzie kocioł włączał się częściej i podłoga będzie wygrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 22.11.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Najprościej, to wywalić pompę i bypass (pozaślepiać), zamienić belki góra dół, zostawić zabezpieczenie z czujnikiem na zasilaniu na 50C i powinno działać o "niebo" lepiej. Pogadaj najlepiej z jakimś kumatym hydraulikiem, bo nie wiem czy sam dasz radę. Pozdrawiam GREGOR Rozumiem intencje Powiedzcie jaki jest przekrój "belek" ? Chcę wiedzieć, którędy w nich płynie woda ? Sterownik przestaw na "brak" .Będzie kocioł włączał się częściej i podłoga będzie wygrzana. Brak...że będzie brak sterownika,,, sterownik to odczyta, że go nie ma ? To po co dałem za niego kilka stówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.11.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Kocioł będzie sterowany pogodowo. Temperatura w pomieszczeniu nie będzie miała wpływu na pracę kotła. Będziesz mógł ustawić strefy czasowe i obniżenie nocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 22.11.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 "Brak", raczej niczego nie poprawi a zagmatwa ...Dolny zaworek na powrocie przy dolnej belce, jest całkowicie otwarty. Podczas grzania, lekko go przymknąłem. Prawie natychmiast wzrosła temperatura na piecu i spadła na termometrze na dolnej belce. Po odkręceniu jest na odwrót, temperatura na piecu spada o kilka stopni a na termometrze wzrasta też o kilka stopni. A powiadają, by ten zaworek przymykać W zasadzie jeśli jest całkowicie otwarty, to jest on chyba po to, by w razie rozkręcenia układu zatrzymać wypływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.11.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) "Brak", raczej niczego nie poprawi a zagmatwa ...Dolny zaworek na powrocie przy dolnej belce, jest całkowicie otwarty. Podczas grzania, lekko go przymknąłem. Prawie natychmiast wzrosła temperatura na piecu i spadła na termometrze na dolnej belce. Po odkręceniu jest na odwrót, temperatura na piecu spada o kilka stopni a na termometrze wzrasta też o kilka stopni. A powiadają, by ten zaworek przymykać W zasadzie jeśli jest całkowicie otwarty, to jest on chyba po to, by w razie rozkręcenia układu zatrzymać wypływ wody. To chyba oczywiste odkrecajac dolny zaworek wpuszczasz więcej ciepłej wody w pompke a ilość wody wpadajacej z górnej belki w pompke jest taka sama jak wcześniej Weź zdemontuj pompke i zaslep otwory nic więcej nie musisz przerabiać zobaczysz jak pompka w kotle będzie sobie radziła a to ze Górna belka po tym zabiegu zmieni się w zasilająca to chyba żaden problem nie jestem tylko pewien jak przepływomierze na powrocie będą się sprawowali. Edytowane 22 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 22.11.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Trafiłem na temat w zasadzie tożsamy z moim. Szczególnie interesujący jest wpis http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11662-opis-dzialania-i-regulacji-rozdzielacza-kan-therm-73a-pomozcie/?do=findComment&comment=103287 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 24.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 To chyba oczywiste odkrecajac dolny zaworek wpuszczasz więcej ciepłej wody w pompke a ilość wody wpadajacej z górnej belki w pompke jest taka sama jak wcześniej Weź zdemontuj pompke i zaslep otwory nic więcej nie musisz przerabiać zobaczysz jak pompka w kotle będzie sobie radziła a to ze Górna belka po tym zabiegu zmieni się w zasilająca to chyba żaden problem nie jestem tylko pewien jak przepływomierze na powrocie będą się sprawowali. Ta oczywistość nie jest tak oczywista. Sam pompki nie zdemontowałeś. Przecież to oczywiste, że pompa pieca nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.11.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Ta oczywistość nie jest tak oczywista. Sam pompki nie zdemontowałeś. Przecież to oczywiste, że pompa pieca nie da rady. Nie zdemontowalem ponieważ ja mam jeszcze zawór kulowy między pompką a belka i zamknięcie go , powoduje że woda płynie bez podmieszania nawet gdy pompka nie pracuje a woda i tak swobodnie przez nią przepływa a ty nie masz zaworu jak u mnie i nie masz innego wyjścia przecież pompka jest na srubunkach co za problem odkręcić a jeszcze prościej wyciąć kółeczko np. Z gumy grubości uszczelki odkręcić srubunek z jednej strony wyjąć uszczelkę wsadzić to kółeczko z gumy aby woda nie szła przez pompke tylko nie wlaczaj pompki najlepiej odlacz całkiem i niech pochodzi ogrzewanie tak jakiś czas jak pompka kotlowa nie da rady to wrócisz do pierwotnego stanu nic prostszego to już chyba nie wymyślne Jeśli będziesz coś robił z tym to pozakrecaj wszystkie pętle zakrec zaworek na dole a z górnym może być problem bo chyba nie ma zamknięcia na zero albo kapilare wsadzić do gorącej wody lub ściągnąć głowice i wcisnąć iglice recznie .można jeszcze rotametry pozakrecaj dzieki czemu wycieknie woda tylko z gornej belki a jesli chodzi o baypass to u mnie można zakręcić u góry jest zaworek na imbulsa. U mnie pompka kotlowa pcha 160m2 podlogowki czyli jakieś 800mb alupexfi16 i daje radę. Edytowane 24 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 30.11.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Zrobiłem próbę bez pompki. Rotametry wskazały zerowy przepływ. Nie wiem co jest w środku belki w miejscu wkręcenia rotametrów. Wg. założeń nie powinny stanowić oporu dla wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Na rotametry nie patrz u mnie też pokazują minimalny przepływ a temperaturę w domu mam taką jak chce a belka górna zrobiła się ciepla? Chyba ze rotametry blokują przepływ w przeciwną stronę jeśli by tak było to trza by zamienić belki miejscami. I jeszcze jedno jeśli masz grzejniki to dla próby je zakrec bo woda płynie tam gdzie ma lżej a idealnie by było aby na rozdzielaczach od grzejnikow też były rotametry wtedy bez problemu wyregulujesz jeśli nie ma to trzeba metodą prób i błędów kryzowac każdy grzejnik. Edytowane 30 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 30.11.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Mam wrażenie, że zawór 3D byłby najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak przy smieciuchu gdzie pali się cyklicznie to na pewno bo chalupe trzeba szybko zagrzac wysoką temperaturą ale przy gazowym gdzie grzeje się nonstop to nie koniecznie jak pisalem juz wczesniej grzeje tylko podłogą na parterze ok 60m2 zasilanie ma od30do 38stopni tyle idzie w grzejniki na piętrze w całym domu temp.21 non stop średnie spalanie gazu ok.5m3na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 30.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Jak często się włącza i jak długo grzeje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) W nocy nie grzeje od6 do20grzanie jest włączone ale ile razy się włącza to nie wiem ale na pewno zbyt często bo piec jest przewymiarowany niestety 22kw szedłem z mocą do minimum ale i tak nadal jest za wysoką.Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem pewnie też się przyczynia do utrzymywania w miarę jednakowej temp. W domu. Edytowane 30 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 01.12.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Mam już sposób, ale posiada on niedogodność pewną. Brak wymuszenia obiegu niezależnego od pieca. Trzeba dobrać krzywą, by temperatura była przewidywalna i może być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts