Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś dzień wolny i w końcu wracam na budowę. Jak to na wolnym start o 6. Zacząłem od przycięcia pustaków 12 cm tworzących warstwę wyrównującą do pełnego przewiązania ze ścianami działowymi. Zaimpregnowałem zacięcia w garażu – do tych miałem w miarę łatwy dostęp. Bliżej 8, gdy uznałem, że można już trochę pohałasować, przeszlifowałem wszystkie nierówności na wieńcu przy pomocy kątówki z tarczą do betonu. Pierwszą warstwę kleiłem na grzebień 10mm.

IMAG2466.jpg

Następnie wyrównałem już pełnymi bloczkami ścianę do poziomu ponad wieńcem. I zacząłem przycinać skosy. Domurowałem też część ścian działowych, dzięki czemu mogłem robić ich przewiązania ze ścianami nośnymi. Mam nadzieje, że wzmocni to szczyt na tyle żebym nie musiał się o niego obawiać.

Po południu dołączył do mnie tato. Wyrobiliśmy klej do końca i zabraliśmy się za wykonanie nadproża nad przejściem do pokoju nad garażem. Ponieważ zostało nam betonu a w celu dalszego murowania zaszła konieczność przedłużenia ścian działowych zabraliśmy się za to. Tym sposobem zeszło nam się do prawie 22.

IMAG2467.jpg

IMAG2468.jpg

IMAG2469.jpg

IMAG2470.jpg

Wybaczcie marną jakość zdjęć ale dziś nie było czasu ich robić.

Murowanie idzie dalej i zaczęło mnie nurtować jedno pytanie. Do jakiej wysokości murować ściany działowe przy skosach? Do dolnego poziomu krokwi? Ale co wtedy z drugą warstwą izolacji wełną i paroizolacje? dać te dziesięć centymetrów niżej? Tylko jak wtedy mocować stelaż od KG i co z akustyką pomieszczeń?

Murowanie idzie dalej i zaczęło mnie nurtować jedno pytanie. Do jakiej wysokości murować ściany działowe przy skosach? Do dolnego poziomu krokwi? Ale co wtedy z drugą warstwą izolacji wełną i paroizolacje? dać te dziesięć centymetrów niżej? Tylko jak wtedy mocować stelaż od KG i co z akustyką pomieszczeń?

Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale kiedyś też miałem ten problem. Brakowało mi wysokości, a dyble wypadały 3cm od krawędzi muru i często odłupywało pustaka. Dobrze by było wyrównać uskoki pustaków wieńcem żelbetowym z dwoma drutami fi6.

Musze też wyciągnąć jeden z pionów wentylacyjnych i tu też mam zagwozdkę. Dać flexa z ociepleniem (2.5cm) czy sztywną i kupić wełnę w rolce 5 cm i owinąć samemu.

Te fleksy z folii aluminiowej to straszne gówno. Ich zaletą jest uproszczenie prac i korzystniejsza akustyka (lepiej tłumią przenoszenie dźwięków). Jeśli nie obawiasz się hałasu i nie trzeba "tysiąca" kolanek to tylko spiro i 5cm wełny.

Pozdrawiam

Bartek

Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale kiedyś też miałem ten problem. Brakowało mi wysokości, a dyble wypadały 3cm od krawędzi muru i często odłupywało pustaka.

Właśnie tego się obawiam.

Jeśli nie obawiasz się hałasu i nie trzeba "tysiąca" kolanek to tylko spiro i 5cm wełny.

Kupiłem spiro wełna 5 skądś mi została tylko tak rano sprawdziłem na budowie i mam szczelinę pomiędzy rurą a ścianą działową ok 2-3cm. Ugniatać wełnę czy szukać cieńszej po składach. Tylko szkoda mi dla dwóch rur 3 metrowych całą paczkę kupować.

Murowanie idzie powoli do przodu. Niestety pogoda lubi psuć plany.

IMAG2481.jpg

Co do rury niestety nie udało mi się wcisnąć już waty. szczelinę uzupełniłem pianką. Rura idzie pomiędzy łazianką a pralnią więc mam nadzieje że ewentualne szmery nie b będą mi przeszkadzać.

IMAG2483.jpg

Na chwilę obecną mam zamontowane nadproża nad oknami.

IMAG2491.jpg

Jeśli kogoś dziwi dlaczego robota tak szybko posuwa się do przodu, to dzięki niezwykłym pomocnikom ;)

IMAG2489.jpg

Murowanie idzie powoli do przodu. Niestety pogoda lubi psuć plany.

[ATTACH=CONFIG]395415[/ATTACH]

Co do rury niestety nie udało mi się wcisnąć już waty. szczelinę uzupełniłem pianką. Rura idzie pomiędzy łazianką a pralnią więc mam nadzieje że ewentualne szmery nie będą mi przeszkadzać.

[ATTACH=CONFIG]395416[/ATTACH]

Na chwilę obecną mam zamontowane nadproża nad oknami.

[ATTACH=CONFIG]395417[/ATTACH]

Jeśli kogoś dziwi dlaczego robota tak szybko posuwa się do przodu, to dzięki niezwykłym pomocnikom ;)

[ATTACH=CONFIG]395418[/ATTACH]

Powoli do przodu. Codziennie przybywa ścian. Stanowiska murarskie są przygotowane na każdej ścianie. W jednym miejscu jest to rusztowanie w innym zwykła deska na pustakach. Przygotowanie tego wcześniej mocno usprawnia robotę.

IMAG2519.jpg IMAG2520.jpg

Rozszalowałem też podpory pod płatwiami. Wydaje mi się, że jest dość dobrze zawibrowane.

IMAG2521.jpg

Musiałem podmurować jedną ze ścian działowych które są połączone ze ścianą kolankową. Postanowiłem że ostatni pustak, którym sciany będą się łączyć musi być solidnie połączony.

IMAG2526.jpg

Pomocnicy nadal pomagają. Niestety po dojściu do schodów mój pomocnik dostał wezwanie do ratowania miasta :)

IMAG2528.jpg

W kolejnym dniu zalaliśmy nadproża na ścianach działowych. Postanowiłem zrobić to solidnie żeby połączyć ściany jak należy.

IMAG2539.jpg

IMAG2543.jpg

Jest jeszcze wejście do garderoby, której ścianę postanowiłem podmurować i zalać normalną beleczkę. Niestety tu nie zrobiłem zdjęcia.

Edytowane przez ufbufkruf

Dokończyliśmy drugą ścianę działową.

IMAG2555.jpg

Generalnie dobrą praktyką jest sprawdzenie poziomu wszystkich płaszczyzn bloczka podczas murowania.

Po głównym szczycie przyszedł czas na trójkącik nad lukarną.

IMAG2558.jpg

Prawie zakończyliśmy ostatni ze szczytów - ten na ścianie nad garażem.

IMAG2562.jpg

Pomimo dobrego oświetlenia nie da się już robić tak długo jak jeszcze dwa tygodnie temu.