ufbufkruf 07.08.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Zapomniałbym powiedzieć. Udało mi się pożyczyć od znajomego rusztowania Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.08.2017 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 We wtorek żona z nasza druhenką posprzątały po cieślach. W piątek, po 35 dniach, Tato z bratem i wujkiem żony (podczas mojego pobytu w pracy) rozszalowali strop. Od razu jakoś przestronniej się zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.08.2017 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Szybki rzut okiem na elementy o których zawibrowanie bałem się najbardziej. I widok nadproża w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 17.08.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Dziś dzień wolny i w końcu wracam na budowę. Jak to na wolnym start o 6. Zacząłem od przycięcia pustaków 12 cm tworzących warstwę wyrównującą do pełnego przewiązania ze ścianami działowymi. Zaimpregnowałem zacięcia w garażu – do tych miałem w miarę łatwy dostęp. Bliżej 8, gdy uznałem, że można już trochę pohałasować, przeszlifowałem wszystkie nierówności na wieńcu przy pomocy kątówki z tarczą do betonu. Pierwszą warstwę kleiłem na grzebień 10mm. Następnie wyrównałem już pełnymi bloczkami ścianę do poziomu ponad wieńcem. I zacząłem przycinać skosy. Domurowałem też część ścian działowych, dzięki czemu mogłem robić ich przewiązania ze ścianami nośnymi. Mam nadzieje, że wzmocni to szczyt na tyle żebym nie musiał się o niego obawiać. Po południu dołączył do mnie tato. Wyrobiliśmy klej do końca i zabraliśmy się za wykonanie nadproża nad przejściem do pokoju nad garażem. Ponieważ zostało nam betonu a w celu dalszego murowania zaszła konieczność przedłużenia ścian działowych zabraliśmy się za to. Tym sposobem zeszło nam się do prawie 22. Wybaczcie marną jakość zdjęć ale dziś nie było czasu ich robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.08.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Murowanie idzie dalej i zaczęło mnie nurtować jedno pytanie. Do jakiej wysokości murować ściany działowe przy skosach? Do dolnego poziomu krokwi? Ale co wtedy z drugą warstwą izolacji wełną i paroizolacje? dać te dziesięć centymetrów niżej? Tylko jak wtedy mocować stelaż od KG i co z akustyką pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.08.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Musze też wyciągnąć jeden z pionów wentylacyjnych i tu też mam zagwozdkę. Dać flexa z ociepleniem (2.5cm) czy sztywną i kupić wełnę w rolce 5 cm i owinąć samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.08.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Murowanie idzie dalej i zaczęło mnie nurtować jedno pytanie. Do jakiej wysokości murować ściany działowe przy skosach? Do dolnego poziomu krokwi? Ale co wtedy z drugą warstwą izolacji wełną i paroizolacje? dać te dziesięć centymetrów niżej? Tylko jak wtedy mocować stelaż od KG i co z akustyką pomieszczeń? Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale kiedyś też miałem ten problem. Brakowało mi wysokości, a dyble wypadały 3cm od krawędzi muru i często odłupywało pustaka. Dobrze by było wyrównać uskoki pustaków wieńcem żelbetowym z dwoma drutami fi6. Musze też wyciągnąć jeden z pionów wentylacyjnych i tu też mam zagwozdkę. Dać flexa z ociepleniem (2.5cm) czy sztywną i kupić wełnę w rolce 5 cm i owinąć samemu. Te fleksy z folii aluminiowej to straszne gówno. Ich zaletą jest uproszczenie prac i korzystniejsza akustyka (lepiej tłumią przenoszenie dźwięków). Jeśli nie obawiasz się hałasu i nie trzeba "tysiąca" kolanek to tylko spiro i 5cm wełny. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 21.08.2017 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale kiedyś też miałem ten problem. Brakowało mi wysokości, a dyble wypadały 3cm od krawędzi muru i często odłupywało pustaka. Właśnie tego się obawiam. Jeśli nie obawiasz się hałasu i nie trzeba "tysiąca" kolanek to tylko spiro i 5cm wełny. Kupiłem spiro wełna 5 skądś mi została tylko tak rano sprawdziłem na budowie i mam szczelinę pomiędzy rurą a ścianą działową ok 2-3cm. Ugniatać wełnę czy szukać cieńszej po składach. Tylko szkoda mi dla dwóch rur 3 metrowych całą paczkę kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 21.08.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Owinięcie samemu zawsze taniej w porównaniu do gotowej. I nie ma sensu szukać i kupować cieńczej - grubsza się ugniecie i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 23.08.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Murowanie idzie powoli do przodu. Niestety pogoda lubi psuć plany. Co do rury niestety nie udało mi się wcisnąć już waty. szczelinę uzupełniłem pianką. Rura idzie pomiędzy łazianką a pralnią więc mam nadzieje że ewentualne szmery nie b będą mi przeszkadzać. Na chwilę obecną mam zamontowane nadproża nad oknami. Jeśli kogoś dziwi dlaczego robota tak szybko posuwa się do przodu, to dzięki niezwykłym pomocnikom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 23.08.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Murowanie idzie powoli do przodu. Niestety pogoda lubi psuć plany. [ATTACH=CONFIG]395415[/ATTACH] Co do rury niestety nie udało mi się wcisnąć już waty. szczelinę uzupełniłem pianką. Rura idzie pomiędzy łazianką a pralnią więc mam nadzieje że ewentualne szmery nie będą mi przeszkadzać. [ATTACH=CONFIG]395416[/ATTACH] Na chwilę obecną mam zamontowane nadproża nad oknami. [ATTACH=CONFIG]395417[/ATTACH] Jeśli kogoś dziwi dlaczego robota tak szybko posuwa się do przodu, to dzięki niezwykłym pomocnikom [ATTACH=CONFIG]395418[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 24.08.2017 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Kolejny dzień murowania. Wzmocnienie strefy pod płatwiami. pręt 6mm i beton. Mamy pierwszy szczyt:) Z Drugiej strony też doszły 3 warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 28.08.2017 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Powoli do przodu. Codziennie przybywa ścian. Stanowiska murarskie są przygotowane na każdej ścianie. W jednym miejscu jest to rusztowanie w innym zwykła deska na pustakach. Przygotowanie tego wcześniej mocno usprawnia robotę. Rozszalowałem też podpory pod płatwiami. Wydaje mi się, że jest dość dobrze zawibrowane. Musiałem podmurować jedną ze ścian działowych które są połączone ze ścianą kolankową. Postanowiłem że ostatni pustak, którym sciany będą się łączyć musi być solidnie połączony. Pomocnicy nadal pomagają. Niestety po dojściu do schodów mój pomocnik dostał wezwanie do ratowania miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 28.08.2017 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) W kolejnym dniu zalaliśmy nadproża na ścianach działowych. Postanowiłem zrobić to solidnie żeby połączyć ściany jak należy. Jest jeszcze wejście do garderoby, której ścianę postanowiłem podmurować i zalać normalną beleczkę. Niestety tu nie zrobiłem zdjęcia. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.08.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Dokończyliśmy murować ściany działowe na poddaszu. Kierownik nakazał zrobić dodatkowe wsparcie dla płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.08.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Dokończyliśmy drugą ścianę działową. Generalnie dobrą praktyką jest sprawdzenie poziomu wszystkich płaszczyzn bloczka podczas murowania. Po głównym szczycie przyszedł czas na trójkącik nad lukarną. Prawie zakończyliśmy ostatni ze szczytów - ten na ścianie nad garażem. Pomimo dobrego oświetlenia nie da się już robić tak długo jak jeszcze dwa tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 03.09.2017 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Ściany szczytowe wymurowane. Powoli walczę z kominami, trochę sprzątam i roznoszę towar na kolejne etapy (kształtki kominowe na poddasze, pustaki do środka domu żeby nie mokły itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.09.2017 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Co myślicie o ociepleniu komina ponad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 05.09.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Lepiej zrobić. Minimalnie ale zawsze temp spalin będzie większa. No i od zmian temp tynk czy płytki nie będą tak pracowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.09.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Komin będzie wykończony w całości blachą więc o tynk się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts