Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Wróciłem do życia ale czasu nadal nie za dużo. Prowizoryczne podłączenie kozy wykonane. Narazie jest problem z rozpalaniem. Dochodzi do dość dużych cofek dymu (jak już złapie ciąg to pali aż miło).

IMAG3055.jpg

Ponieważ zostało mi trochę czasu przed pójściem do pracy zrobiłem pierwszą przymiarkę do kanalizacji.

IMAG3054.jpg

Zamówiłem też stelaże bo od nich chce zacząć montaż. Zdecydowaliśmy się na Geberit.

IMAG3055.jpg

Czasu mało, jakoś też zwolniłem na budowie bo już czas tak nie goni. Udało mi się zamontować (prawie) pierwszy stelaż.

IMAG3081.jpg

Prawie dlatego że kołki dołączone do zestawu nie dają rady w betonie komórkowym. Chyba dla pewności przykręcę go prętem gwintowanym na wylot przez ścianę. Tato w tym czasie podkuł trochę podłogę na poddaszu tak żeby optymalnie nisko obsadzić rury.

IMAG3083.jpg

Szkielet kanalizacji zakończony. Stelaże podtynkowe przymocowałem na wylot do ściany przy pomocy śrub fi 10 140 mm i podkładkami.

IMAG3110.jpg

Kilka zdjęć.

IMAG3111.jpg

Podejście pod pralkę i umywalkę.

IMAG3113.jpg

Dwie umywalki na poddaszu

IMAG3117.jpg

W tej rurze muszę poprawić jeszcze spadek. Choć będzie minimalny bo i tak ledwo mieści się pod posadzką w największym punkcie. Chyba rzucę na niej dodatkowe zbrojenie.

Ponieważ nadszedł czas na uprzątnięcie belek drewnianych schowanych przed deszczem na poddaszu przyszła kolej na zrobienie podłogi na strychu. Jakiś czas temu zapadła decyzja o wykorzystaniu w tym celu desek, które pozostały po robieniu dachu. Z tego etapu pozostało nam jeszcze ¾ paczki gwoździ pierścieniowych do pistoletu więc i je postanowiłem wykorzystać. O ile cięcie desek było pracą prostą to ręczne bicie tych gwoździ, przynajmniej na początku, stanowiło przyczynę wypowiedzenia wielu epitetów:mad:. Gwoździe strasznie się wyginały.

IMAG3123.jpg

Robota zakończona. Pozostała już tylko przestrzeń, w której będzie znajdował się wyłaz dachowy, ale tą zrobię już po jego wstawieniu. Teraz jest łatwiej o wnoszenie czegokolwiek na strych.

IMAG3129.jpg

Beleczki poukładane na strychu z przekładkami. W pojedynkę idzie powoli bo trzeba latać po drabinie ale się da.

IMAG3137.jpg

Zacząłem też rozkładać elektrykę. Kable kładę w bruzdach. Wujo podpowiedział mi sposób jaki od wykorzystuje. Na kątówkę założone 3 tarcze do betonu (choć w bk chyba wszystko pójdzie:D ) i tniemy. Kabel wkładamy w taką bruzdę na sztorc.

IMAG3147.jpg

Wchodzi z delikatnym oporem, a co najważniejsze nie wymaga to dodatkowego mocowania bo siedzi dość sztywno. Przy przewodzie 1,5 myślę że i dwie tarczę by starczyły choć z 3 też jakoś specjalnie nie wypad pomimo, że tu już jest wyczuwalny lekki luz.

IMAG3144.jpg

Na budowie w ostatnie dni działo się bardzo mało ale idą święta i pora uruchomić wędzarnie :yes:

IMAG3161.jpg

Gdy męska część rodziny zajmuję się mięsem kobiety też nie próżnują.

IMAG3173.jpg

Ale, że o budowie coś powinno być to wrzucę zdjęcie mojej choinki.

IMAG3167.jpg

Przy tej okazji.

Wesołych świąt w gronie rodziny. Chwili wytchnienia i regeneracji. Niech te święta pozwolą Wam naładować akumulatory. I na koniec pozwolę sobie zacytować mojego przyjaciela: "siły i odwagi. Odwagi by marzyć, siły aby te marzenia realizować".

Edytowane przez ufbufkruf

Dziś niestety mało zdjęć. Po analizie sposobów sterowania wentylacją dołożyłem na strych jeszcze jeden przewód (po jednym na wentylator). Dziś miałem do pomocy, a właściwie to prawie sami robili, tatę i teścia. Ja niestety na 12 do pracy musiałem iść, ale zanim wyszedłem mieliśmy już większość puszek i bruzd pod przewody na poddaszu.

IMAG3250.jpg

W sypialni i garderobie jest już gotowy obwód gniazd. Pozostało jeszcze uporządkować przewody przy ziemi.

IMAG3248.jpg

Gdy byłem w pracy zostały położone kolejne obwody. Jutro trzeba będzie porobić zdjęcia:cool:

Po głębszej analizie okazało się, że źle rozłożyliśmy kable do podwójnego przełącznika schodowego w kuchni. Po odpoczynku i regeneracji do południa stwierdziłem, że pora iść coś porobić.

IMAG3274.jpg

Tak wygląda już uporządkowana puszka (właściwie trzy puszki) pod włącznik na wejściu do kuchni. Będą tu: włącznik żyrandola nad stołem, podwójny przełącznik bistabilny (do przekaźników salonu), podwójny przełącznik schodowy (żyrandol w kuchni / światła/oczka nad blatem)

Zgadza się wiertło tylko do bk się nadaje ale przy koszcie 8 zł ciesze się że je kupiłem, a całe poddasze obleciałem tradycyjną koronką. Tym wiertłem robi się dużo wygodniej. Na mojej kątówce tarczę siedzą bardzo solidnie i nie zauważyłem żadnej różnicy w jej pracy.

Co do poszli będę dawał tylko na kable sieciowe do internetu. Te kable i tak będą pod styropianem więc nic im nie powinno zagrozić (żadne ściśnięcie przez beton czy inne).

Trochę ostatnio miałem innej roboty (instalacja hydrauliczna u kolegi, trochę czasu z rodziną więc kilka dni odpoczynku). Z ciekawych rzeczy przyjechał dziś transport styropianu zamówiony przez neta. Ciekawa opcja, wczoraj esems ze dostawa dziś i nie ma opcji przełożenia, ale cena... Z obawy o niemożliwość wjazdu na plac budowy zatrzymaliśmy wóz na ulicy niedaleko.

IMAG3342.jpg

Udało się kilka osób do pomocy zebrać więc poszło dość szybko.

Do domu EPS 100 Swisspor 2x10cm

Do garażu EPS 150 5 cm

poddasze EPS 100 2 cm (głównie żeby było do czego rurki od ogrzewania mocować)