ufbufkruf 16.11.2017 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jutro jadę zamawiać materiał na rozprowadzenie kanalizacji. Mam tylko małą rozterkę. Folia na podłodze przed czy po kanalizacji. Jeśli przed to boje się że ja po przedzieram chodząc. Jeśli po to wsuwać pod rury czy położyć na nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.11.2017 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Żeby nie było że się obijam to w wolnej chwili pociąłem i poukładałem z pomocą zony wujka zrzyny drewniane żeby było czym palić przy robieniu instalacji. W przyszłym tygodniu delegacja i biorę się za rozprowadzenie kanalizacji i może wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.11.2017 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Wróciłem do życia ale czasu nadal nie za dużo. Prowizoryczne podłączenie kozy wykonane. Narazie jest problem z rozpalaniem. Dochodzi do dość dużych cofek dymu (jak już złapie ciąg to pali aż miło). Ponieważ zostało mi trochę czasu przed pójściem do pracy zrobiłem pierwszą przymiarkę do kanalizacji. Zamówiłem też stelaże bo od nich chce zacząć montaż. Zdecydowaliśmy się na Geberit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 30.11.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Kolejne przed południe na budowie zaliczone. Kilka kolejnych odpływów przybyło. Najważniejsza rada: Pasta poślizgowa naprawdę ułatwi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 03.12.2017 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Czasu mało, jakoś też zwolniłem na budowie bo już czas tak nie goni. Udało mi się zamontować (prawie) pierwszy stelaż. Prawie dlatego że kołki dołączone do zestawu nie dają rady w betonie komórkowym. Chyba dla pewności przykręcę go prętem gwintowanym na wylot przez ścianę. Tato w tym czasie podkuł trochę podłogę na poddaszu tak żeby optymalnie nisko obsadzić rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.12.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Szkielet kanalizacji zakończony. Stelaże podtynkowe przymocowałem na wylot do ściany przy pomocy śrub fi 10 140 mm i podkładkami. Kilka zdjęć. Podejście pod pralkę i umywalkę. Dwie umywalki na poddaszu W tej rurze muszę poprawić jeszcze spadek. Choć będzie minimalny bo i tak ledwo mieści się pod posadzką w największym punkcie. Chyba rzucę na niej dodatkowe zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.12.2017 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Powoli trzeba zacząć systematyzować przemyślenia dotyczące elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 14.12.2017 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Ponieważ nadszedł czas na uprzątnięcie belek drewnianych schowanych przed deszczem na poddaszu przyszła kolej na zrobienie podłogi na strychu. Jakiś czas temu zapadła decyzja o wykorzystaniu w tym celu desek, które pozostały po robieniu dachu. Z tego etapu pozostało nam jeszcze ¾ paczki gwoździ pierścieniowych do pistoletu więc i je postanowiłem wykorzystać. O ile cięcie desek było pracą prostą to ręczne bicie tych gwoździ, przynajmniej na początku, stanowiło przyczynę wypowiedzenia wielu epitetów:mad:. Gwoździe strasznie się wyginały. Robota zakończona. Pozostała już tylko przestrzeń, w której będzie znajdował się wyłaz dachowy, ale tą zrobię już po jego wstawieniu. Teraz jest łatwiej o wnoszenie czegokolwiek na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 19.12.2017 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Beleczki poukładane na strychu z przekładkami. W pojedynkę idzie powoli bo trzeba latać po drabinie ale się da. Zacząłem też rozkładać elektrykę. Kable kładę w bruzdach. Wujo podpowiedział mi sposób jaki od wykorzystuje. Na kątówkę założone 3 tarcze do betonu (choć w bk chyba wszystko pójdzie:D ) i tniemy. Kabel wkładamy w taką bruzdę na sztorc. Wchodzi z delikatnym oporem, a co najważniejsze nie wymaga to dodatkowego mocowania bo siedzi dość sztywno. Przy przewodzie 1,5 myślę że i dwie tarczę by starczyły choć z 3 też jakoś specjalnie nie wypad pomimo, że tu już jest wyczuwalny lekki luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.12.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A fajny ten sposób tylko pewnie po pół metra nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.12.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Muszę przyznać, że obawiałem się, że będzie gorzej. Maska i gogle budowlane to konieczność. Wycięcie tych trzech bruzd poszło w miarę okej później do następnego pomieszczenia, a tu pył osiada. Idzie dużo sprawniej niż bruzdownica ręczna i kołkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 23.12.2017 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Na budowie w ostatnie dni działo się bardzo mało ale idą święta i pora uruchomić wędzarnie Gdy męska część rodziny zajmuję się mięsem kobiety też nie próżnują. Ale, że o budowie coś powinno być to wrzucę zdjęcie mojej choinki. Przy tej okazji. Wesołych świąt w gronie rodziny. Chwili wytchnienia i regeneracji. Niech te święta pozwolą Wam naładować akumulatory. I na koniec pozwolę sobie zacytować mojego przyjaciela: "siły i odwagi. Odwagi by marzyć, siły aby te marzenia realizować". Edytowane 23 Grudnia 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 23.12.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Cześć Jesteśmy na podobnym etapie. Jak robisz bruzdy to polecam odkurzacz trzymać blisko szlifierki będzie mniej syfu. Ja do bruzdowania całej elektryki w silce złożyłem 4 tarcze małej szlifierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 28.12.2017 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dziś niestety mało zdjęć. Po analizie sposobów sterowania wentylacją dołożyłem na strych jeszcze jeden przewód (po jednym na wentylator). Dziś miałem do pomocy, a właściwie to prawie sami robili, tatę i teścia. Ja niestety na 12 do pracy musiałem iść, ale zanim wyszedłem mieliśmy już większość puszek i bruzd pod przewody na poddaszu. W sypialni i garderobie jest już gotowy obwód gniazd. Pozostało jeszcze uporządkować przewody przy ziemi. Gdy byłem w pracy zostały położone kolejne obwody. Jutro trzeba będzie porobić zdjęcia:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 30.12.2017 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Poddasze już okablowane i większa część parteru też (znaczy się prądowo, jeszcze antena i internet) Zdjęć chyba nie ma co wstawiać bo mało obrazują. Za to mogę polecić takie wiertełko do puszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 01.01.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Po głębszej analizie okazało się, że źle rozłożyliśmy kable do podwójnego przełącznika schodowego w kuchni. Po odpoczynku i regeneracji do południa stwierdziłem, że pora iść coś porobić. Tak wygląda już uporządkowana puszka (właściwie trzy puszki) pod włącznik na wejściu do kuchni. Będą tu: włącznik żyrandola nad stołem, podwójny przełącznik bistabilny (do przekaźników salonu), podwójny przełącznik schodowy (żyrandol w kuchni / światła/oczka nad blatem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 09.01.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Cześć to wiertło możesz polecić ale z dopiskiem "do bk", w ceramice tak łatwo by nie poszło Fajny patent z tymi tarczami, ale co z ich osadzeniem, nie ma jakiegoś bicia? Nie dajesz peszli na beton? Tzn dla ochrony przewodów. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.01.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Zgadza się wiertło tylko do bk się nadaje ale przy koszcie 8 zł ciesze się że je kupiłem, a całe poddasze obleciałem tradycyjną koronką. Tym wiertłem robi się dużo wygodniej. Na mojej kątówce tarczę siedzą bardzo solidnie i nie zauważyłem żadnej różnicy w jej pracy. Co do poszli będę dawał tylko na kable sieciowe do internetu. Te kable i tak będą pod styropianem więc nic im nie powinno zagrozić (żadne ściśnięcie przez beton czy inne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 10.01.2018 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Trochę ostatnio miałem innej roboty (instalacja hydrauliczna u kolegi, trochę czasu z rodziną więc kilka dni odpoczynku). Z ciekawych rzeczy przyjechał dziś transport styropianu zamówiony przez neta. Ciekawa opcja, wczoraj esems ze dostawa dziś i nie ma opcji przełożenia, ale cena... Z obawy o niemożliwość wjazdu na plac budowy zatrzymaliśmy wóz na ulicy niedaleko. Udało się kilka osób do pomocy zebrać więc poszło dość szybko. Do domu EPS 100 Swisspor 2x10cm Do garażu EPS 150 5 cm poddasze EPS 100 2 cm (głównie żeby było do czego rurki od ogrzewania mocować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.01.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Gdzie polecasz kupić styropian? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts