ufbufkruf 11.01.2018 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Generalnie wpisałem w Google jaki rodzaj styropianu potrzebuje (EPS 100) i sprawdziłem kilka pierwszych hurtowni. Okazało się, że dostałem styro Swisspora tylko 80 gr drożej za paczkę niż u mnie mają styropian firmy Styropian Plus. Jeśli to dozwolone to napisze, że ja kupiłem na Styronet. Miał być czas oczekiwania od 1 tygodnia do 3. Przyjęcie zamówienia 2 stycznia a dostawa 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.01.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 No ja zwykle wzoruj ceny tez na styronecie ale na forum tez mamy czlowkieka od styropianu... i warto z nim pogadać bo może sie trafić dobra cena. Fighter zdaje sie zwie Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.01.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Będę pamiętal przy elewacji. Swoją drogą zastanawiam się czy już nie kupić bo ceny zaczynają iść do góry. Ale gdzie go trzymać do marca-kwietnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.01.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ja dzis tak przy okazji pytałem w tropsie to babka powiedziała, ze ceny nie spadły i już nie spadną a własnie mają isć do góry. Też bym chciał kupic ale musze musze mieć chociaż tynki to będzie gdzie chować Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.01.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 To widzę, że ten sam problem mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 12.01.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 To widzę, że ten sam problem mamy. ja podobnie myślałem od razu kupić na strop i podłogi, ale przewracać mi się będzie, a z tymi cenami - teraz rośnie - ale kto wie co będzie dalej, w tamtym roku ok maja spadły ceny. jak widzę w składach leżą niektóre po cholera wie ile czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.01.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Obyś lepiej trafił z tym swisporem niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.01.2018 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Wiem, wiem. Znam całą historię Twoją. Ale stwierdziłem że na podłogę mogę zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 14.01.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Powoli działam do przodu. Dołożyłem alarm na budowie. Wersja DIY ale sąsiadów obudzi Zaczęliśmy też pracę przy pozostałych instalacjach kablowych. Kable antenowe są już położone, część internetowych też. Skrętka idzie w peszlu optymalnie daleko od kabli prądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 14.01.2018 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Bardzo prosze o fotki, to jest coś co już niedługo mnie czeka. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 15.01.2018 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dziś przed pracą zająłem się porządkowaniem kabli we włącznikach. Ściągam izolację i opisuję przewody tak żeby później nie mieć problemów z podłączeniem. Ściany powoli nabierają ogłady. Już prawie wszystkie kable w miejscu przyszłej rozdzielni. Chodź nie wszytkie to kable od poszczególnych obwodów. Niektóre będą pełnić funkcję komunikacyjne. Z innej beczki. Wracając do tematu betonu B20 na moim chudziaku (gdy zabrakło normalnego takie dowieźli w cenie zwykłego chudego). Kiedyś, jeśli mnie pamięć nie myli to Aiki, wspominał żeby kruszywo zakryć podkładem pod panele jakimś co by folia się nie przerwała. Udało mi się ostatnio wyrwać za darmochę taką wykładzinę. Pozyskałem ją własnie w celu położenia pod folię. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 16.01.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 I jak dla mnie już należy się opierdziel Przewody leżące na ziemi powinny być wsadzone w peszel najlepiej taki 750N http://www.szukajfachowca.pl/images/comments/full/66e71463db3c.jpg Złączki wago, które zastosowałeś są na linkę, nie drut Piszę to jako ciekawostkę, wiem, że są tymczasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.01.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 I jak dla mnie już należy się opierdziel Przewody leżące na ziemi powinny być wsadzone w peszel najlepiej taki 750N http://www.szukajfachowca.pl/images/comments/full/66e71463db3c.jpg Złączki wago, które zastosowałeś są na linkę, nie drut Piszę to jako ciekawostkę, wiem, że są tymczasowe niestety Kamilu się mylisz, to są złączki uniwersalne (kto nie wierzy zapraszam na stronę producenta), natomiast seria 273 jest tylko do przewodów jedodrutowych - to te przezroczyste na wcisk. No i peszel 750N to dużo, może być ale połowa też wystarczy, ważniejszą kwestią jest niepalność!! wystarczy tańszy np o taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.01.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ja kupiłem dokładnie ten: http://allegro.pl/rura-karbowana-peszel-20-15-niepalny-320n-50m-i6750842095.htmlI przyznam, że nie wydaje się on jakiś solidny. A co do 750N to też uważam, że nie ma takiej potrzeby. Jedyna znana mi potrzeba używania peszli to osłona dodatkowa materiałów takich jak np styropian od przewodu. Chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa p.poż. Bo opcja późniejszej wymiany przewodów dzięki peszlom to jeden z wielu mitów budowlanych. Jeszcze gdyby kłaść pojedyncze druty (tak jak Kamil Goldmann pokazuje na swoich filmach) to by się dało później je wymienić ale po pierwsze to się nie kalkuluje cenowo/ czasowo a po drugie raczej potrzeby wymiany przewodów w czasie życia instalacji nie ma. Jedyna opcja to potrzeba dołożenia jakiegoś przewodu. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 17.01.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ja jak pomagam kumplowi elektrykowi to dajemy 750N, głównie dlatego, żeby inne ekipy go nie uszkodziły podczas swoich prac. Te tanie to po nadepnięciu nogą pękają Co do WAGO to wiem, że można je stosować, ale lepiej sprawdzają się te typowo dedykowane do drutu (są mniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 17.01.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Panowie a co myślicie o tej wykładzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 17.01.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ale co tam widac na tym foto? Niewiele. Co to za wykładzina? Ile jej masz? Dobta folia, jak polozysz szybko styro to moze i sie nie podziurawi. Swoją drogą, ja dałem folie 0,2 pod chudego i teraz widzę, ze mimo iż nie uważałem na nią i w wielu miejscach się dziurawiła to teraz chudziak jest ciągle suchy Druga sprawa, ludzie kładą folię/ papę a potem jak mocują rury/przewody/ odkurzacz centralny? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 21.01.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Jest to zwykła (pewnie najtańsza) wykładzina filcowa. Mam dwa pasy o wymiarach 2 x 10 m. Kupiłem folie 0.3 z atestem, wydaje się dość solidna ale obawy zawsze są. W miejscach gdzie mam ten B20 wystaję dość dużo kanciastych kamyków. U mnie nie ma pod chudym foli, a też jeszcze ani razu nie zauważyłem żeby był choć wilgotny gdzieś. Swoją drogą jak robiłem fundament to wszędzie było mokro a w moim wykopie ani jednej kałuży. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 27.01.2018 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Choroba odpuściła więc powoli wracam do pracy na budowie. Na początek na rozgrzewkę zrobiłem prostą maszynkę do cięcia styropianu. Na budowie dochodzą kolejne kabelki. Dziś pomagała mi przed południem żona. Zrobiliśmy też próbę przycinarki. Styropian w garderobie ułożony. Robi robotę. Mam w głowie jeszcze kilka pomysłów na usprawnienie jej. Po obiedzie stwierdziłem że nie ma sensu moknąć na dworze i okablowanie zewnętrzne pozostawię na inny dzień. Zajełem się robotą mało przyjemną ale i tak kiedyś to zrobić trzeba, a wolę chyba teraz bo mniej szkoda tego brudu. Trzeba naprawić swoje zaniedbania przy zalewaniu schodów. Szkoda człowiekowi było dnia urlopu i nie wyszło jak wyszło. Po pierwszych próbach szlifowania tego tarczą do zdzierania betonu trzeba było przemyśleć temat bo szło to bardzo wolno. Przyzwoity efekt dało skuwanie nadlewu młotem i szerokim dłutem. I dopiero wstępnie skuty stopień podrównywałem szlifierką. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.01.2018 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Okna wybrane. Teraz zagwozdka co do montażu. Licować z murem czy wysuwać poza obrys te 2-3 cm - gdzieś kiedyś czytałem, że to pozwala ograniczyć mostek. Montaż drzwi zewnętrznych. Monter mówi, że mógłby użyć poszerzenia z okien ale twierdzi że to będzie nieszczelne po jakimś czasie bo nie ma gdzie takie poszerzenie się zaczepić w drzwiach. Styrodur twierdzi że po kilku latach siądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts