Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

Generalnie wpisałem w Google jaki rodzaj styropianu potrzebuje (EPS 100) i sprawdziłem kilka pierwszych hurtowni. Okazało się, że dostałem styro Swisspora tylko 80 gr drożej za paczkę niż u mnie mają styropian firmy Styropian Plus. Jeśli to dozwolone to napisze, że ja kupiłem na Styronet. Miał być czas oczekiwania od 1 tygodnia do 3. Przyjęcie zamówienia 2 stycznia a dostawa 10 :rolleyes:

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś przed pracą zająłem się porządkowaniem kabli we włącznikach. Ściągam izolację i opisuję przewody tak żeby później nie mieć problemów z podłączeniem.

IMAG3365.jpg

IMAG3370.jpg

Ściany powoli nabierają ogłady.

IMAG3371.jpg

Już prawie wszystkie kable w miejscu przyszłej rozdzielni. Chodź nie wszytkie to kable od poszczególnych obwodów. Niektóre będą pełnić funkcję komunikacyjne.

IMAG3364.jpg

Z innej beczki. Wracając do tematu betonu B20 na moim chudziaku (gdy zabrakło normalnego takie dowieźli w cenie zwykłego chudego). Kiedyś, jeśli mnie pamięć nie myli to Aiki, wspominał żeby kruszywo zakryć podkładem pod panele jakimś co by folia się nie przerwała. Udało mi się ostatnio wyrwać za darmochę taką wykładzinę.

IMAG3372.jpg

Pozyskałem ją własnie w celu położenia pod folię. Co o tym myślicie?

I jak dla mnie już należy się opierdziel :D

Przewody leżące na ziemi powinny być wsadzone w peszel najlepiej taki 750N

http://www.szukajfachowca.pl/images/comments/full/66e71463db3c.jpg

Złączki wago, które zastosowałeś są na linkę, nie drut :)

Piszę to jako ciekawostkę, wiem, że są tymczasowe :)

I jak dla mnie już należy się opierdziel :D

Przewody leżące na ziemi powinny być wsadzone w peszel najlepiej taki 750N

http://www.szukajfachowca.pl/images/comments/full/66e71463db3c.jpg

Złączki wago, które zastosowałeś są na linkę, nie drut :)

Piszę to jako ciekawostkę, wiem, że są tymczasowe :)

niestety Kamilu się mylisz, to są złączki uniwersalne (kto nie wierzy zapraszam na stronę producenta), natomiast seria 273 jest tylko do przewodów jedodrutowych - to te przezroczyste na wcisk.

No i peszel 750N to dużo, może być ale połowa też wystarczy, ważniejszą kwestią jest niepalność!! wystarczy tańszy np o taki

Ja kupiłem dokładnie ten: http://allegro.pl/rura-karbowana-peszel-20-15-niepalny-320n-50m-i6750842095.html

I przyznam, że nie wydaje się on jakiś solidny. A co do 750N to też uważam, że nie ma takiej potrzeby. Jedyna znana mi potrzeba używania peszli to osłona dodatkowa materiałów takich jak np styropian od przewodu. Chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa p.poż. Bo opcja późniejszej wymiany przewodów dzięki peszlom to jeden z wielu mitów budowlanych. Jeszcze gdyby kłaść pojedyncze druty (tak jak Kamil Goldmann pokazuje na swoich filmach) to by się dało później je wymienić ale po pierwsze to się nie kalkuluje cenowo/ czasowo a po drugie raczej potrzeby wymiany przewodów w czasie życia instalacji nie ma. Jedyna opcja to potrzeba dołożenia jakiegoś przewodu.

Pozdrawiam

Karol

Ale co tam widac na tym foto? Niewiele. Co to za wykładzina? Ile jej masz? Dobta folia, jak polozysz szybko styro to moze i sie nie podziurawi. Swoją drogą, ja dałem folie 0,2 pod chudego i teraz widzę, ze mimo iż nie uważałem na nią i w wielu miejscach się dziurawiła to teraz chudziak jest ciągle suchy :)

Druga sprawa, ludzie kładą folię/ papę a potem jak mocują rury/przewody/ odkurzacz centralny?

Pozdrawiam

Karol

Jest to zwykła (pewnie najtańsza) wykładzina filcowa. Mam dwa pasy o wymiarach 2 x 10 m. Kupiłem folie 0.3 z atestem, wydaje się dość solidna ale obawy zawsze są.

W miejscach gdzie mam ten B20 wystaję dość dużo kanciastych kamyków. U mnie nie ma pod chudym foli, a też jeszcze ani razu nie zauważyłem żeby był choć wilgotny gdzieś. Swoją drogą jak robiłem fundament to wszędzie było mokro a w moim wykopie ani jednej kałuży.

Edytowane przez ufbufkruf

Choroba odpuściła więc powoli wracam do pracy na budowie. Na początek na rozgrzewkę zrobiłem prostą maszynkę do cięcia styropianu.

IMAG3384.jpg

Na budowie dochodzą kolejne kabelki. Dziś pomagała mi przed południem żona. Zrobiliśmy też próbę przycinarki. Styropian w garderobie ułożony.

IMAG3396.jpg

Robi robotę. Mam w głowie jeszcze kilka pomysłów na usprawnienie jej.

Po obiedzie stwierdziłem że nie ma sensu moknąć na dworze i okablowanie zewnętrzne pozostawię na inny dzień. Zajełem się robotą mało przyjemną ale i tak kiedyś to zrobić trzeba, a wolę chyba teraz bo mniej szkoda tego brudu.

IMAG3403.jpg

Trzeba naprawić swoje zaniedbania przy zalewaniu schodów. Szkoda człowiekowi było dnia urlopu i nie wyszło jak wyszło. Po pierwszych próbach szlifowania tego tarczą do zdzierania betonu trzeba było przemyśleć temat bo szło to bardzo wolno.

Przyzwoity efekt dało skuwanie nadlewu młotem i szerokim dłutem.

IMAG3404.jpg

I dopiero wstępnie skuty stopień podrównywałem szlifierką.

IMAG3402.jpg

Edytowane przez ufbufkruf

Okna wybrane. Teraz zagwozdka co do montażu. Licować z murem czy wysuwać poza obrys te 2-3 cm - gdzieś kiedyś czytałem, że to pozwala ograniczyć mostek. Montaż drzwi zewnętrznych. Monter mówi, że mógłby użyć poszerzenia z okien ale twierdzi że to będzie nieszczelne po jakimś czasie bo nie ma gdzie takie poszerzenie się zaczepić w drzwiach. Styrodur twierdzi że po kilku latach siądzie.