Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I kolejna zagwozdka. Czas oczekiwania na okna 5 tygodni, ale jeśli zrezygnuje z poszerzenia w drzwiach tarasowych (4 cm od dołu) to czas oczekiwania 10 dni. Fachowiec cały czas odradza xps pod drzwi, rozmawiałem jeszcze z kilkoma osobami i też mówią że to niezbyt pomysł:confused:. Chyba trzeba będzie to podmurować i docieplić od środka i zewnątrz XPS poprostu Może uda się w lutym wstrzelić w pogodę i wstawić okna, Można by wtedy podłogówkę bez problemu robić i może w marcu wylewki.

Nie rozumiem twojego fachowca. Przecież drzwi są montowane do ściany i ewentualnie do nadproża. To dlaczego mają się opuścić. XPS ma wytrzymałość do 3t/m2. Popatrz na ten cepły montaż

http://static.e-okna.pl/articles/18497_okna-zdjecia_1_png_montaz-drzwi-zewnetrznych-dobry-montaz-porta-montaz-drzwi-schemat.jpg?3

I zdecyduj sam.

Kolejne dwa dni na budowie minęły pod znakiem kucia schodów. Mam już z grubsza ogarnięty górny bieg schodów. Dziś wpadł kolega ze swoim sprzętem trochę pomóc. Duży młot z duzym dłutem robi robotę dużo wydajniej. Zostały do skucia 3 stopnie na dolnym biegu.

IMAG3415.jpg

Przed przyjechaniem Pawła zająłem się odkopaniem przepustów na elektrykę, pora na ogarnięcie kabli, które mają wychodzić z domu.

IMAG3411.jpg

Po odkorkowaniu rury okazało się, że mam w niej nietypowego gościa.

IMAG3409.jpg

Rura z obydwu stron była zatkana.:jawdrop: Jak ona tam wlazła? Trochę boję się teraz przeciągać kable

Edytowane przez ufbufkruf

I kolejna zagwozdka. Czas oczekiwania na okna 5 tygodni, ale jeśli zrezygnuje z poszerzenia w drzwiach tarasowych (4 cm od dołu) to czas oczekiwania 10 dni. Fachowiec cały czas odradza xps pod drzwi, rozmawiałem jeszcze z kilkoma osobami i też mówią że to niezbyt pomysł:confused:. Chyba trzeba będzie to podmurować i docieplić od środka i zewnątrz XPS poprostu Może uda się w lutym wstrzelić w pogodę i wstawić okna, Można by wtedy podłogówkę bez problemu robić i może w marcu wylewki.

Hej, według mnie to coś tu śmierdzi chyba chłopaki klepią montaż zawsze tak samo i nie chce mi się uczyć czegoś nowego więc taki odległy termin (a nóż inwestor zrezygnuje). Na temat siadania xps-a szkoda gadać jak ktoś tak twierdzi to tak ja by zawracał kijem Wisłę. Napisz do Barth3z-a czy mu okna spadły z elewacji bo on ma same pakiety w ramach z xps-a.

Pozdrawiam

Dziękuje Ci za opinie. Postanowiłem poczekać na to poszerzenie. Pogoda w lutym ma być słaba, a jeszcze otwory okienne muszę podrównać. Dla jasności rozmawiamy od ułożeniu XPSa (4cm) pod drzwiami wejściowymi. Zachęcam innych do dyskusji.;)

Bać się tej myszy czy ciągnąc kable normalnie?

Postanowiliśmy z żoną że wkujemy stelaż w łazience na parterze. Jest ona dość wąska i każdy centymetr w niej jest istotny.

IMAG3419.jpg

Od frontu chce ją cofnąć na tyle aby licować płytę budowlaną ze ścianą. Chce dać jedną taką płytę 20 mm (lub 10 mm+6 mm) zamiast dwóch płyt kg (w sumie 25 mm). Z tyłu pozostanie mi około 3 cm na matę wygłuszającą.

IMAG3420.jpg

Odwiedziłem też złomowisko i zakupiłem dwa profile stalowe, które mają służyć za wzmocnienie mocowania stelaża. Zostały one oczyszczone szlifierka i pomalowane farbą cynkową dwukrotnie.

IMAG3424.jpg

W miedzy czasie zakończyłem wyrównywać schody. Cały czas dochodzą nowe kabelki w domu. Wczoraj razem z tatą zaczęliśmy rozkładać okablowanie zewnętrzne. Przestawiliśmy kozy tak aby wylot kominka nie był od wschodu – skąd tej zimy wieje dość często. Powodowało to cofanie dymu do środka co mocno irytowało, a czasami uniemożliwiało prace. Jak narazie widzę znaczącą poprawę.

IMAG3423.jpg

Proszono mnie o fote drugiego kleju jakiego używałem. ten wydawał mi się mocniejszy od szarego z solbetu.

IMAG3425.jpg

Proszono mnie o fote drugiego kleju jakiego używałem. ten wydawał mi się mocniejszy od szarego z solbetu.

[ATTACH=CONFIG]406805[/ATTACH]

dzięki za fotkę, ten baumit polecał mi też kuzyn - jak masz porównanie z solbetem, to nie będę kombinować i ten zakupię

co do montażu stelażu - fajnie to będzie wyglądać, estetycznie, chyba zaadoptuję do własnej łazienki

Murowałem na ten klej (dobry jest) i na nieco tańszy Alpol (tak samo dobry) choć ten pierwszy wydawał się być nieco wygnodniejszy w aplikacji. Jakby bardziej plastyczny. Ale to słabe subiektywne wrażenie. Z reszta koszt kleju przy całej budowie domu jest znikomy więc można kupować co kto lubi

dzięki za fotkę, ten baumit polecał mi też kuzyn - jak masz porównanie z solbetem, to nie będę kombinować i ten zakupię

co do montażu stelażu - fajnie to będzie wyglądać, estetycznie, chyba zaadoptuję do własnej łazienki

wtrącę jeszcze i ja jedno słowo:

używałem i Ytonga i atlasa. Mimo jakiś 2 zł różnicy na worku to i tak wybrałbym ponownie ytonga, inna plastyczność, atlas po prostu jakby go nie zrobić to spierniczał z kielni :)