chilli banana 08.02.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Murowałem na ten klej (dobry jest) i na nieco tańszy Alpol (tak samo dobry) choć ten pierwszy wydawał się być nieco wygnodniejszy w aplikacji. Jakby bardziej plastyczny. Ale to słabe subiektywne wrażenie. Z reszta koszt kleju przy całej budowie domu jest znikomy więc można kupować co kto lubi Jasne, ale wolę kupić już coś poleconego, bo jednak dużo tego na rynku wtrącę jeszcze i ja jedno słowo: używałem i Ytonga i atlasa. Mimo jakiś 2 zł różnicy na worku to i tak wybrałbym ponownie ytonga, inna plastyczność, atlas po prostu jakby go nie zrobić to spierniczał z kielni atlas z tego, co kojarzę z forum, nie jest polecany, więc go nie brałam pod uwagę Na początek wezmę baumit na cienką spoinę Jak małżowi nie podejdzie, to kupię coś innego, dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 08.02.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Biały planofix od baumita też jest dobry. Zrobiłem szalunek z bloczkow 5 cm i nic nie wyrwalo przy laniu wieńca że stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.02.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Powoli dochodzą kabelki, jakoś mi się nie spieszy a i tak czekam na okna więc jest czas pomyśleć. Zastanawiam się czy nie puścić sobie kabelka pod czujnik ciśnienia czy innego dwutlenku tak jakby mnie naszło do sterownika wentylacji to dorzucić. Poza elektryką przetestowaliśmy też mocowanie stelaża WC na dole. Od "frontu" zrobiliśmy też wcięcie na płytę budowlaną 12 mm tak żeby zlicować ją ze ścianą przy montażu. Płyta ta wydaje się sztywniejsza niż gk. Chce dać taką jedną zamiast dwóch gk ale cena była zbójnicka. No cóż chce jak najwięcej miejsca z tyłu mieć na maty wygłuszające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 A jakie pomieszczenie masz za plecami stelaża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.02.2018 03:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Kuchnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.02.2018 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Co myślicie o tym XPS: https://www.castorama.pl/produkty/budowa/izolacja/izolacja-cieplna/izolacja-podlog-i-fundamentow/polistyren-xps-50-mm-na-szt.htmlNadaje się pod drzwi i do ocieplenia progów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 22.02.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Rozdzielnie zaczynam zaszywać we wtorek więc w miedzy czasie kończę powoooli rozkładanie kabelków. Nie spieszę się bo i tak bardzo nic wiecej nie zrobie przed montażem okien, a patrząc na pogodę ten będzie nie prędko. Z rzeczy, które warto poruszyć (bo chyba nie ma potrzeby opisywać kolejnych oświetleń czy gniazdek ) doszło okablowanie schodów. Postanowiłem i tutaj zrobić bruzdy. Paski ledowe dostaną zasilenie zarówno z góry jak i z dołu biegu. Do tego doszedł kabel do czujników ruchu. Nakurzyło się co niemiara ale mam nadzieję, że ułatwi to obróbkę schodów. Kable od razu zaklejałem cementem(tylko to miałem pod ręką) bo miały one tendencję do wypadania z bruzd. Przepiełem też oświetlenie garażu z pajęczyny tymczasowej na kable już docelowe. Taki mały szczegół, a jakoś tak od razu lepiej wygląda gdy nie straszy to z wejścia. Rozciągnąłem już przewody pod dzwonek (będzie i na dole i na poddaszu), termostaty pokojowe (tu też jeden na górze jeden na dole), w holu i w salonie pod sufitem na ewentualne czujniki. Muszę jeszcze wyrzucić dwa kable na zewnątrz pod oświetlenie ziemne przed i za domem. Edytowane 24 Lutego 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 23.02.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Co myślicie o tym XPS: https://www.castorama.pl/produkty/budowa/izolacja/izolacja-cieplna/izolacja-podlog-i-fundamentow/polistyren-xps-50-mm-na-szt.html Nadaje się pod drzwi i do ocieplenia progów? Ja tym XPS ocieplałem nadproża, mocny na podłogi się nada ale chyba trochę przepłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 23.02.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Xps w L M jest po 19 zł płyta. Sprawdź allegro jest taniej może coś blisko ciebie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 24.02.2018 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Wyrównaliśmy nierówności po stropie garażu. Uznaliśmy że trzeba je zniwelować teraz bo gdy już nie będzie możliwości ruszyć przewodów z bruzd istnieje ryzyko ich uszkodzenia. W kotłowni górna krawędź szalunku była wypchnięta na dwa centymetry dlatego najpierw większość skułem młotowiertarką. Ponownie kurzu co niemiara ale lepiej teraz niż po wstawieniu okien. Zacząłem porządkować i wstępnie obsadzać puszki na parterze. Edytowane 24 Lutego 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 24.02.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Zdjęcia się nie wyświetlają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 24.02.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 25.02.2018 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jeśli wszystko pójdzie dobrze we wtorek zaczniemy zaszywać rozdzielnie, a że w rękawiczkach ciężko to robić trzeba będzie dogrzać garaż bo to jednak cały dzień roboty raczej statycznej. Garaż został „odcięty” od reszty domu. Pierwsze zastosowanie darmowej wykładziny Dodatkowo pojawiła się plandeka mająca ograniczyć stratę ciepła na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 26.02.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 ... [ATTACH=CONFIG]408102[/ATTACH] Patrzac na tą ilość kabli sterczacych ze ściany ciśnie się na usta 'challange accepted' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.02.2018 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Montaż rozdzielni przełożyliśmy na jakiś cieplejszy dzień. Doszliśmy do Wniosku że nie ma aż takiego ciśnienia żeby w takie mrozy robić i odpuszczamy w tym tygodniu budowę. Tak naprawdę zostało tylko wyrównanie otworów okiennych przed montażem okien ale na ten się nie zapowiada w najbliższym czasie. Tu jest raptem 40 obwodów. Reszta to kable sterujące, komunikacyjne które będą podpięte do Raspberry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 26.02.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Montaż rozdzielni przełożyliśmy na jakiś cieplejszy dzień. Doszliśmy do Wniosku że nie ma aż takiego ciśnienia żeby w takie mrozy robić i odpuszczamy w tym tygodniu budowę. Tak naprawdę zostało tylko wyrównanie otworów okiennych przed montażem okien ale na ten się nie zapowiada w najbliższym czasie. Tu jest raptem 40 obwodów. Reszta to kable sterujące, komunikacyjne które będą podpięte do Raspberry. ufbufkruf a jakieś podsumowanie kosztów już masz? co do pracy w mrozy - w pełni się zgadzam - robota nie zając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 26.02.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Ile ludzi tu będzie cisnąć rasberry Dobrze będzie ciekawa wymiana doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.02.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Podsumowanie będę miał jak rozliczę materiał (zakończę rozdzielnie). U mnie nie do końca będzie to inteligentny dom. Pierwszy zamysł był taki że raspbery posłuży do sterowania wentylacją. Później stwierdziłem, że skoro i tak daje przekaźniki do oświetlenia salonu (dwa obwody) latki schodowej (główne oświetlenie) i holu to podepnę to dodatkowo do maliny. Zastanawiam się czy podświetlenie stopni w schodach też integrować. Do tej pory miałem tu prosty układ zapalania światła 3 czujnikami ruchu na wysokości nóg. W miedzy czasie dorzuciłem kable pod czujniki i zastanawiam się czy w ramach nauki nie dorzucić czujnika czadu, wilgotności i nie zaimplementować tego do sterowania wentylatorami. Ale to jako ciekawostka. Siedzi mi jeszcze w głowie czujnik ilości ekogroszka w podajniku. Bo o temperaturach na poszczególnych etapach wentylacji nie napisałem. Choć to wszystko to dopiero pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.02.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie wiem czy testowałeś ale jeżeli chcesz użyć te tanie czujniki ruchu na 5V do sterowania oświetleniem to musisz miec szczęście i napisać bardzo dobry kod, bo te czujki czasami same potrafą się załączać z nieznanych przyczyn kiedys je testowałem też w takich celach jak Ty, jednak ostatecznie to się nie sprawdza. Z resztą one są tanie więc zawsze mozna je wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 27.02.2018 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Na początku myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/czujnik-ruchu-mini-pir-12v-dc-led-schody-zabudowa-i7029984328.html łatwo to ukryć w słupku barierki. Ale nie ukrywam że i te o których mówisz nie widniały na liście do testów. Co do schodów to tu cały czas zastanawiam się czy łączyć je z maliną. W sumie to nie jest mi to potrzebne do czegokolwiek. To ma być tylko delikatne podświetlenie nocne. Na maksa bezobsługowe, idę to się zapala. Edytowane 27 Lutego 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts