ufbufkruf 07.02.2017 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Po wycince przyszedł czas na przetarcie wszystkiego w tartaku... Kilka takich paczuszek też się nazbierało. Będzie czym palić w zimę przy zabawie z instalacjami. Drewno przetarte trawiło już na naszą działkę. Teraz czas na okorowanie i ułożenie wszystkiego w odpowiedni sposób, tylko pogoda nie rozpieszcza - w lesie mniej wiało i temperatura tak nie przeszkadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.02.2017 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Tydzień minął pod znakiem korowania i układania stosu drewna. Dobrze mieć dzień wolny w tygodniu. W 4 osoby robota ruszyła do przody dość mocno. Pozostało jeszcze trochę desek i zamalować końce jak się zrobi cieplej. I byłbym zapomniał wstawiam zdjęcie pierwszego "budynku", który powstał na naszej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.02.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Być może źle widzę ale przekładki dajesz w pionie - gdzie pierwsza od dołu to nad nia zawsze kolejne na kolejnych warstwach.Jesli masz inaczej to pokrzywi całą więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.02.2017 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Na obrazku poniżej zobrazowałem w jaki sposób ułożyłem drewno (pominąłem podesty). Na samym dole leża najgrubsze elementy (16x16) w pionie są przełożone przekładkami 2,5cm grubości i spięte co 2-2,5m szeroka taśmą i spięte cyklopem. na tym leżą krokwie.jętki i inne elementy o wymiarze 18x7 cm. W jednym rzędzie jest 11 elementów, dwa takie rzędy spinałem taśmami tak jak warstwę poniżej. wszystkie warstwy spiąłem ze sobą do kupy (tak pomyślałem że tą górną warstwę lepiej dociśnie). Po prawej stronie widać oddzielną kupkę elementów 18x7, te są krótsze od pozostałych ale spinane na tej samej zasadzie. Przy deskach stosuję tylko przekładki poziome ponieważ mają one różne szerokości. Mógłbyś rozjaśnić co zrobiłem źle? P.S. Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.02.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Nie mówiłem, że źle zrobiłeś tylko, że dokładnie tego nie widzę. Czerwone linie to sa moje obawy. Każda przekłada poprzeczna powinna mieć swój odpowiednik warstwę niżej. Nie wszędzie widać aby były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.02.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Przy krokwiach leża jedna pod drugą (może gdzieś się nieznacznie przesunęła ale staraliśmy się na to zwracać uwagę). Deski na wierzchu zostały połozone jako oddzielną paczka spięta razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 13.02.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A powiedzcie proszę, czy i jak to zabezpieczyć przed deszczem (tzn pewnie jakaś plandeka, ale czy położona na drewno czy jakieś specjalne odległości od drewna mają być itp) Ogólnie to zaciekawił mnie temat kupna drewna na dach dużo prędzej (dopiero PnB dostałem) - szukam mentora i specjalisty który by coś doradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.02.2017 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witaj ja też dopiero co pozwolenie dostałem ale ponoć drewno cięte zimą jest lepsze więc w zimę ciąłem. Gdzieś w internecie znalazłem taką rade: Suszyć na powietrzu ,pod zadaszeniem lub przykryciem, koniecznie osłonić przed ostrym działaniem słońca.Końce pomalować białą farbą w celu zabezpieczenia przed pękaniem. Ja planuje zrobić coś podobnego: Tylko zamiast foli ciemnej dam plandeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.03.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Aiki miałeś rację z tym ułożeniem przekładek. W dwóch miejscach przesunęły mi się dosłownie o 2 cm (grubość przekładki) i już te deski są wykręcone. Ale mam nadzieję, że po moczeniu drewna w impregnacie uda mi się to naprostować. Co się dzieje na placu budowy? Zakończyliśmy układanie drewna, dowieźliśmy stempli, zwieźliśmy część opołów. Wszytko ułożone. Zapadła też decyzją, że jeżeli coś się z pogodą nie stanie i nie zaleje nas w sobotę wjeżdża koparka ściąga humus, a po niej geodeta wyznacza w dole osie ław. Skoro wszytko wskazuję na to, że będziemy zaczynać wzięliśmy się za przygotowanie zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.03.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Coraz poważniej myślę o wentylacji mechanicznej. Próbuje to wycenić Moglibyście podpowiedzieć czy o czymś nie zapomniałem w szacowaniu kosztów takiego rozwiązania: Wyliczyłem że będę potrzebował: 2 x wentylator 2 x czerpnia/wyrzutnia (chyba, że zrobię GWC) 1 x filtr powietrza rura ocieplona fi 160/150 (na struchu) 2 x 10 m rura fi 160 (do puszek rozdzielczych) 10m rura greenflex fi 75 mm 1x skrzynka rozdzelcza 125/3x75 1x skrzynka rozdzelcza 125/2x75 11x skrzynka rozdzelcza 125/1x75 4x skrzynka rozdzelcza 160/6x75 8x zaślepka fi75 13x anomostaty fi125 taśma uszczelniająca Nie chodzi mi o ilości ale o elementy. Czy czegoś nie policzyłem? Jak narazie nie myślę o reku, chyba, że zrobie sam? Daniellos_ gdzie kupowałeś wymiennik? Na alledrogo jest drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.03.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Wentylacja garażu jakoś mi umkła. Co prawda jest obok komin ale nie ma zaznaczone podłączenia.Garaż musi mieć wentylację grawitacyjną. I nie warto sobie tego odpuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.03.2017 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Nad garażem i kotłownią jeszcze doczytuje jak to się robi. Z jednej strony nie powinno się mieszać rodzajów wentylacji, z drugiej w kotłowni (i jak piszesz w garażu) chyba powinna być grawitacja. W tym poście bardziej chodzi o to żeby bardziej doświadczeni koledzy/koleżanki podpowiedzieli czy nie zapomniałem policzyć jakiegoś elementu który jest niezbędny do działania WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 09.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Coraz poważniej myślę o wentylacji mechanicznej. Próbuje to wycenić Moglibyście podpowiedzieć czy o czymś nie zapomniałem w szacowaniu kosztów takiego rozwiązania: [ATTACH=CONFIG]383340[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]383341[/ATTACH] Wyliczyłem że będę potrzebował: 2 x wentylator 2 x czerpnia/wyrzutnia (chyba, że zrobię GWC) 1 x filtr powietrza rura ocieplona fi 160/150 (na struchu) 2 x 10 m rura fi 160 (do puszek rozdzielczych) 10m rura greenflex fi 75 mm 1x skrzynka rozdzelcza 125/3x75 1x skrzynka rozdzelcza 125/2x75 11x skrzynka rozdzelcza 125/1x75 4x skrzynka rozdzelcza 160/6x75 8x zaślepka fi75 13x anomostaty fi125 taśma uszczelniająca Nie chodzi mi o ilości ale o elementy. Czy czegoś nie policzyłem? Jak narazie nie myślę o reku, chyba, że zrobie sam? Daniellos_ gdzie kupowałeś wymiennik? Na alledrogo jest drogo. Ja nadal rozważam zrobienie 2 filtrów. Drugi miałby czyścić powietrze wyciągane przed wymiennikiem. To z powodu, że mój rekuperator ma byc nie rozbierany. Choć z drugiej strony to zalecane mycie/płukanie wymiennika mógłbym spokojnie wykonac nawet nie wyjmująć go z obudowy - w końcu jest z materiałó wodoodpowrnych i nie ma w śrdoku żadnej elektroniki. Nawet jak zrobisz GWC to będzie potrzebował kominek. Jesli będzie kupny to pewnie nawet droższy niż czerpnia ścienna. Wymiennik kupiłem w Klingenburg'u w Mielcu. Dla mojego niedużego domu kupiłem GS-K 25/300 za 550 + 15 wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakicia 09.03.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 dom, projekt indywidualny, 240m2płyta wylana ok 1. 10 2013SSO z położoną dachówką: ok. 8.12.2013 więc od maja do zimy zdążysz jeśli wszystko zagrapowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.03.2017 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Pojawiła się kolejna zagwozdka. Według projektu mój garaż i garaż sąsiada muszą do siebie przylegać co można zobaczyć na rysunku poniżej: Ma wyglądać to tak: ściana sąsiada | 5 cm styropianu | hydroizolacja | moja ściana fundamentowa W jaki sposób wykonać tu hydroizolacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.03.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 W jaki sposób wykonać tu hydroizolacje ? Folia 0.3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.03.2017 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Kurcze tak proste rozwiązanie a człowiekowi nie przyszło do głowy. Odkryłem dziś część fundamentu sąsiada, izolację pionową robił folią i powiem wam że jest w strasznym stanie... Ale z drugiej strony ja bym dawał styro a nie zasypywał to ryzyko przerwania minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 14.03.2017 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 W sobotę zgodnie z planem na działce zawitała koparka. Niestety pomimo zapewnień szefa firmy, że te gabaryty będą wystarczające po ponad 5 godzinach odpuściliśmy i umówiliśmy się na poniedziałek ze sprzętem większego kalibru. Ale dzień nie był stracony bo podjechał geodeta i wytyczył dokładnie działkę dzięki czemu mogliśmy wziąć się za wyznaczanie ogrodzenia tymczasowego. W poniedziałek na działce zawitał ciężki sprzęt i robota ruszyła mocno do przodu Chłopaki zaczęli o 6.30, a o 9 dół był już gotowy, a że nie jest mały zrobiliśmy do niego schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 14.03.2017 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 W dniu wczorajszym jeszcze geodeta wytyczył budynek, a my wyznaczyliśmy ławy fundamentowe. Zdjęcia wrzucę później bo jakiś taki zapiernicz był i nie zrobiłem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 14.03.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Odkryłem dziś część fundamentu sąsiada, izolację pionową robił folią i powiem wam że jest w strasznym stanie... Tzn porwana? Ja kupiłem na alle folię 0.3 z atestem (to ważne), nie jakieś typ300 i jest na prawdę gruba i sztywna. W rękach się jej nie rozerwie i nawet brutalne przysypywanie ziemią jej nie straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts