Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejne popołudnie i kolejne rurki ułożone. Po pracy musiałem podjechać do hurtowni bo zabrakło mi jednych konkretnych kolanek (45 stopni do robienia 90 ;) ). Tato po wykuciu podejścia pod umywalkę w kotłowni zaczął układać drugą warstwę styropianu w salonie.

IMAG3921.jpg

Po powrocie z pracy zastąpiła go inwestorka.

IMAG3922.jpg

Dość duża plątanina w kotłowni. Niby tylko zlew, ale dużo przemyśleń odnośnie prowadzenia rur. Zabiera to dość dużo czasu.

IMAG3924.jpg

Na koniec dnia zmajstrowaliśmy osprzęt do próby ciśnieniowej. Ciepła woda napompowana do 5,5 bara, a zimna do 6. Po pierwszych, mocno pobieżnych oględzinach nic nie cieknie.

IMAG3923.jpg

Edytowane przez ufbufkruf

Udało mi się(na obecnym poziomie) zakończyć prace nad instalacją CWU. Ostatnimi podejściem był kranik na ścianie garażu. Troszkę musieliśmy tu pomyśleć tak aby w garaży rurki dało się schować w ścianie.

IMAG3925.jpg

IMAG3926.jpg

Na później pozostawiam podejście do umywalki w garażu (te które będzie szło po suficie). Rurki od tego zostały wystawione do garażu tak aby móc to dokończyć już po wylewkach. Zaślepiłem je tylko tak żeby móc przeprowadzić próbę ciśnieniową reszty instalacji.

IMAG3928.jpg

IMAG3927.jpg

Wczoraj napompowałem obieg rozdzielcza podłogówki na poddaszu.

IMAG3929.jpg

Przez noc zeszło 0.2 bara ale od 7 do 19 ani drgnęło niżej. Myślę, że to kwestia słabego odpowietrzenia. Wszystkie łączenia suchutkie.

Dzięki upewnieniu się, że instalacja hydrauliczna na poddaszu jest szczelna mogliśmy zabrać się za rozkładanie styropianu w łazience. Aby to zrobić należało zając się odpływem prysznica. Posadzkarz ma zrobić od razu spadki. Przyjąłem spadek na poziomie 2%.

IMAG3930.jpg

Po ustawieniu docisnąłem go workiem cementu (właściwie z resztką cementu) i podpiankowałem żeby stał na miejscu.

IMAG3931.jpg

Styropian w łazience ułożony poza małą docinką za odpływem.

Wieczorem zajęliśmy się testowaniem dolnego obwodu CWU. Tym razem połączyliśmy nitkę ciepłej wody z zimną tak żebyśmy nie musieli pompować ich oddzielnie.

IMAG3933.jpg

IMAG3932.jpg

Na zakończenie dnia przenieśliśmy poziom z okna tarasowego na drzwi wejściowe. Jutro montaż:cool:

IMAG3934.jpg

Kolejny długi dzień na budowie. Udało nam się ułożyć styropian na poddaszu. Wymagało to małego liftingu betonu ale szlifierka i dłuto zrobiły swoje.

IMAG3940.jpg

IMAG3946.jpg

Ostatni pasek styropianu za kablami został dodatkowo przyklejony pianką do podłoża. W tym czasie chłopaki montowali nam drzwi wejściowe. Jako poszerzenie posłużył 2 cm pasek xps.

IMAG3939.jpg

IMAG3952.jpg

Dziś zakaz otwierania. I polecenia zadaszenia w przyszłości w celu osłony od prażącego południowego słońca.

Popołudnie minęło pod znakiem pierwszej pętli podłogówki. Rozkładanie rozpoczęliśmy od poddasza. Pierwszy pomieszczeniem, w którym rozłożyliśmy rurki była świetlica nad garażem. Tradycyjnie tato wziął się za zamiecenie podłóg, a ja postudiowałem projekt. Według mojej rozpiski obwód ten ma być ułożony z 600 metrowego zwoju. Zanim jednak to musieliśmy rozłożyć folię. Kupiłem najtańszą jaką udało mi się znaleźć bo nie wierze w jej właściwości odbijające. Zaskoczyła mnie swoją wytrzymałością.

IMAG3953.jpg

IMAG3954.jpg

Nie pisze o takich pierdołach jak zamiatanie czy wycinanie pianek, bo to robimy co chwilę. Problemem okazało się rozwijanie rury z dużego zwoju. Powstała tu wielka prowizorka, która o dziwo dała rade. Gruba szara otulina nałożona na deskę zabezpiecza rurki przed otarciem.

IMG-4fc4b56225faf2cf30ab581e906e9610-V.jpg

Problemem jest dość cienka warstwa styropianu. Pomimo tego, że kupiłem najkrótsze klipsy nie do końca wchodzą one w styropian.

IMAG3956.jpg

Przejścia przez ściany zostały zabezpieczone peszlem, a strefa przy rozdzielaczu otuliną.

IMAG3955.jpg

Na koniec dnia zabraliśmy się za wkucie szafki od rozdzielacza na parterze.

IMAG3958.jpg

Instalacja wodna napompowana wczoraj do 6 barów wodą. Rano standardowo 0,2 bara mniej ale wszytki łączenia suchutkie. Przez cały dzień ani drgnęło dalej aż do wieczora. Gdy zrobiło się chłodniej ciśnienie spadło o kolejne 0,2 bara. Co o tym myśleć :wtf:

ufbufkruf widzę, że masz mój model drzwi :) tylko się upewnię, to jest szyba? czy jakieś szkło mleczne, piaskowane czy inne?

jeśli możesz, to pochwal się skąd masz te drzwi - mi chodzi po głowie wikęd

jeszcze kilka pytanek odnośnie podłogówki, bo jestem na etapie kompletowania zamówienia ;)

- jaki koszt folii?

- dlaczego dałeś najkrótsze klipsy? ja chciałam zamówić raczej dłuższe, niż krótsze, tak na babski rozum

- jaki masz model rozdzielacza?

kibicuję dalszym pracom ;)

Oj chciałbym być na tym etapie ;) dopiero szukam styropianu. Wysłałem maila z rzutami kondygnacji w celu wykonania projektu podłogówki (kan therm) no i rownież do wentylacji mechanicznej (szkic z firmy tqd). Duuużo pracy mnie czeka a motam się jak dziecko i to we mgle.

PS. Wstępnie też jestem zdecydowany na wikęd :) tylko jeszcze nie wiem czym sie roznią dostawki/ poszerzenia od naświetli. U mnie dwie dostawki bedą (szerokość 180cm).

PS2. Podziwiam systematykę pracy, updatów na forum. Ja nie daję rady.

Pozdrawiam

Karol

Aiki czytałem.

W przypadku rur z tworzyw sztucznych procedura jest dłuższa i bardziej skomplikowana, ze względu na to, że spadek ciśnienia notowany na manometrze nie musi być efektem przecieków, a wynika początkowo z elastyczności przewodów.

Badanie dzieli się na wstępne i główne (przeprowadzane bezpośrednio po pozytywnie zakończonym badaniu wstępnym).

Badanie wstępne polega na tym, że po podniesieniu ciśnienia do wartości ciśnienia próbnego jeszcze trzykrotnie co 10 minut podnosi się ciśnienie do próbnego, a następnie obserwuje się instalację przez ½ godz. Próbę uznaje się za udaną, jeśli jest brak przecieków i roszenia, zwłaszcza na połączeniach, a spadek ciśnienia będzie mniejszy niż 0,6 bar.

Badanie główne polega na ponownym podniesieniu ciśnienia do próbnego i obserwacji instalacji przez 2 godziny. Badanie jest zakończone wynikiem pozytywnym, jeśli brak przecieków i roszenia, a spadek ciśnienia jest nie większy niż 0,2 bar.

Tylko jakoś mnie martwią te spadki. No ale skoro tak mówią mądrzejsi a łączenia suchutkie to nic tylko działam dalej.

ufbufkruf widzę, że masz mój model drzwi :) tylko się upewnię, to jest szyba? czy jakieś szkło mleczne, piaskowane czy inne?

jeśli możesz, to pochwal się skąd masz te drzwi - mi chodzi po głowie wikęd

To są drzwi KMT Plus 75

-11s9,

-rozmiar 100,

-klamka Gama Inox,

-kolor: antracyt,

szyba: reflux,

IMAG3981.jpg

IMAG3982.jpg

jeszcze kilka pytanek odnośnie podłogówki, bo jestem na etapie kompletowania zamówienia ;)

- jaki koszt folii?

- dlaczego dałeś najkrótsze klipsy? ja chciałam zamówić raczej dłuższe, niż krótsze, tak na babski rozum

- jaki masz model rozdzielacza?

kibicuję dalszym pracom ;)

Za folie zapłaciłem 260 z przesyłką za 4 rolki po 50m. Być może da się znaleźć jeszcze taniej. Za długo nie szukałem.

Klipsy kupiłem krótkie bo na poddaszu mam tylko 2 cm styropianu:bash:

Co do rozdzielacza to wszytko brałem z kan thermu

- Rozdzielacz 1" do o. p. z ukł. miesz. z przepływ. (seria 77E) - 6

- Rozdzielacz 1" do o. p. z ukł. miesz. z przepływ. (seria 77E) - 7

Gonimy z robotą dalej. Do pomocy przybył wujek Zbyszek. Gdy ja analizowałem projekt i robiłem przepusty tato z wujkiem rozkładali folię w kolejnych pomieszczeniach na poddaszu.

IMAG3961.jpg

Na pierwszy ogień poszła garderoba z połową łazienki, a zaraz za tym druga część łazienki. Z powodu odpływu została ona podzielona na dwa obiegi grzewcze.

IMAG3969.jpg

Roboty dużo więc nawet dziadek Jurek pomagał rozwijać rurki. Dzięki dobremu odwijani rurka nie prężyła na łukach. Warto na to zwracać uwagę.

IMAG3970.jpg

Dziecięce pokoje również dostały swoje ogrzewanie.

IMAG3971.jpg

IMAG3975.jpg

Rozstaw rurek co 20 cm jest dużo przyjemniejszy w układaniu. Kolejnym pomieszczeniem była nasza sypialnia. Na zakończenie rozkładania rurek na poddaszu ułożyliśmy korytarz z pralnią.

IMAG3979.jpg

IMAG3980.jpg

Po zakończeniu rozkładania rurek na poddaszu zajęliśmy się rozkładaniem drugiej warstwy styropianu na parterze. Konieczne tu było wycięcie szczelin na rurki.

IMAG3986.jpg

Pozostało rozłożyć styropian w kotłowni i kawałku łazienki.

Karster przyznam Ci się, że to co tu opisuje to streszczenie. W swoim prywatnym dzienniku dziś dobiłem do 314 stron.

Bez tytułu.jpg

To są drzwi KMT Plus 75

-11s9,

-rozmiar 100,

-klamka Gama Inox,

-kolor: antracyt,

szyba: reflux,

Za folie zapłaciłem 260 z przesyłką za 4 rolki po 50m. Być może da się znaleźć jeszcze taniej. Za długo nie szukałem.

Klipsy kupiłem krótkie bo na poddaszu mam tylko 2 cm styropianu:bash:

Co do rozdzielacza to wszytko brałem z kan thermu

- Rozdzielacz 1" do o. p. z ukł. miesz. z przepływ. (seria 77E) - 6

- Rozdzielacz 1" do o. p. z ukł. miesz. z przepływ. (seria 77E) - 7

dzięki wielkie ufbufkruf :)