ufbufkruf 06.07.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Powoli zaczynamy zamykać kolejne pokoje. Po wacie dochodzi folia i płyta. Dni są krótkie bo pracujemy tylko przed pracą ale cały czas ubywa. W Kolejnej sypialni dochodzi wełna. Teść w tak zwanym miedzy czasie zaciągną spiżarkę drugą warstwą kleju. Powstał też wstępny zarys zabudowy lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.07.2018 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Kolejne pomieszczenie zapłytowane. Chowanie wełny cieszy:D Boki okien dachowych są już uzupełnione. Przechodźmy z robotą dalej. Druga warstwa wełny Folia Płyty W pokojach już zrobionych żona z siostrą pozamiatały. Edytowane 9 Lipca 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 10.07.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Powoli to powoli ale ubywa pracy. Dziś rozłożyłem rury wentylacji w łazience i pralni. Tato w tym czasie zaczął rozkładać wełnę na strychu. W kilku ostatnich polach mu pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.07.2018 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Udało nam się zakończyć układanie wełny na strychu. Na koniec została mała upierdliwość w postaci wnęki nad lukarną. W czasie naszych zmagań na strychu żona z pomocą rodzeństwa zagruntowała posadzkę w dwóch pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.07.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Dziś po powrocie z pracy plac budowy trochę mnie zaskoczył. Co prawda przymierzałem się do rozebrania altany na drewno ale zawsze było coś ważniejszego. Teść postanowił mi w tym pomóc. Przy okazji fachowym okiem spojrzał na to co się nadaje a co już tylko będzie stanowić opał. Podczas gdy on segregował drewno ja z tatem postanowiłem na szybko ułożyć drugą warstwę wełny w pralni. Tak wiem oglądanie w moim dzienniku kolejnych zdjęć wełny robi się nudne Też mam nadzieję, że już niedługo z tym skończę. Po szybkiej akcji z wełną pomogliśmy w dalszej segregacji drewna Muszę przyznać, że przyzwyczaiłem się do widoku tej zabudowy. Działka bez niej wydaję się dużo bardziej przejrzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.07.2018 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Trochę szybko ta rozbiórka. Nie będzie gzie trzymać gratów. Chyba że coś gdzieś jeszcze stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.07.2018 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Aiki o jakich gratach mówisz? Do tej pory poza drewnem wszelkiej maści 30 połówkami pustaka i workami z resztkami styropianu nie było tam nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.07.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Dlaczego gruntowałeś posadzki? Niby robi się to przed samym układaniem okładzin lub wcale. Napisz coś o tym więcej. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.07.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Dlaczego gruntowałeś posadzki? Niby robi się to przed samym układaniem okładzin lub wcale. Napisz coś o tym więcej. Pozdrawiam Karol bo pylą i mniej się takiej zagruntowanej syf trzyma. No i pod płytki i tak trzeba gruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.07.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 bo pylą i mniej się takiej zagruntowanej syf trzyma. No i pod płytki i tak trzeba gruntować Dzięki Seba za info. Kilka pytań? 1) jak dlugo/jak często/jak obficie je podlewać? (Wiem, ze za mocno nie wolno zwłaszcza na stropie - przekonałem się sam) 2) kiedy gruntować? 3) czym gruntować? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.07.2018 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 U mnie było dość ciepło jak układał posadzki. Kazali podlewać minimum raz dziennie przez tydzień. Tak żeby była wilgotna cały czas. Nie wietrzyc w tym czasie. Na poddaszu częściej sprawdzać bo tam przeciągi ja wysuszały. Powody gruntowania dokładnie takie jak opisał Sebcio. Chyba będę gruntował całość. Tam gdzie będą panele użyłem najtańszego gruntu jaki znalazłem. GoOn z brico za 7zl/5l. Posadzka pije jak menel po miesięcznym detoksie wiec szkoda mi kasy na coś lepszego, a z gruntowania testowego jestem zadowolony. Podłoga jest ogólnie czystsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.07.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Aiki o jakich gratach mówisz? Do tej pory poza drewnem wszelkiej maści 30 połówkami pustaka i workami z resztkami styropianu nie było tam nic. Też tak myślałem. Teraz jak się zaczęło wykańczanie to nagle nie ma gdzie pomieścić sprzętu, drabin i się tego nazbierało a garaż to lubię mieć dość pusty. A i tak jakieś końcówki płytek czy farb się tam zbierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.07.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Ja posadzkę lałem tak żeby przez pierwsze 2 dni była wilgotna jak ją dotkne, tzn zeby było czuć ręką że nie jest sucha. Lałem normalnie ze szlaufa ciągając go po podłodze po prostu żeby wszystko było mokre. Woda nie zaszkodzi, jeżeli będzie jej więcej to po prostu dłużej będzie schło. A gruntem to byle jakim, takim co mają w hurtowni nie drogo. Gruntowanie oczywiście po tym jak posadzka wyschnie. Jest duża różnica w takiej posadzce zagruntowanej a nie zagruntowanej. Po prostu jest czystsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.07.2018 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Druga warstwa wełny w łazience ułożona. Powstało też wzmocnienie pod stelaż zabudowy prysznica. Zdjęć nie będę wklejał bo nic poza wełną na nich nie ma:sleep: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.07.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Wklejaj. Wełna jest fajna. Zwłaszcza jeśli ktoś ją układa a samemu ma się to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 17.07.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 wklejaj, wklejaj, jak patrzę na tę wełnę, od razu znajduję właściwą perspektywę i sobie uświadamiam, że przecież mogło być gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 17.07.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Na specjalną prośbę zdjęcie wełny w łazience Dziś dla odmiany chowaliśmy wełnę. Ponieważ w pogodzie straszą powrotem fali upałów postanowiliśmy wykorzystać w miarę chłodne dni na robotę na strychu. Folia na zakładach wynoszących minimum 10 cm została sklejona taśmą. Przy ścianach zastosowaliśmy uszczelniacz do którego folię docisnęliśmy deską. Folia do krokwi mocowana zszywkami na które w celu wzmocnienia naklejamy taśmę. Dodatkowo nadmiar foli przy podłodze również został dociśnięty listewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.07.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Zszywki mogą puścić. Albo z zszywkami podkładki z tektury albo listewkę do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.07.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Dziś wpadłem na budowę tylko przed pracą. Dokończyłem wzmacnianie miejsc uzycia zszywek taśmą. (jeśli coś się będzie w przyszłości z tym dziać dołożę listewki) Poprawiłem miejsce przejścia rury od wyrzutu WM Zacząłem wieszać oświetlenie. Nie będzie tu nic wyszukanego. 3 ceramiczne oprawki na żarówki z dużym gwintem (akurat walały się na budowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 19.07.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Strych ma już pełno prawne oświetlenie. Zająłem się osadzeniem puszek elektrycznych na poddaszu. W kilku miejscach musiałem podciąć nożykiem płytę, w kilku musiałem użyć klinów do równego ułożenia puszki. Nie spodziewałem się, że zajmie to tyle czasu. Kolejnym tematem, który udało się dziś ogarnąć (a właściwie okaże się jak przyjdzie do montażu oczek w suficie) były szczelny montaż oczek ledowych w suficie. Zamiast kupować dość drogie dedykowane puszki do montażu oczek w sposób szczelny postanowiłem zrobić swój ich odpowiednik. Użyłem tutaj doniczek (pełen plastik bez otworów) oraz dławic na przepusty kabli. Na całości wykonałem kaftan z foli do łączenia na zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts