ufbufkruf 07.09.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 W ostatnim poście nie ma zdjęć; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.09.2018 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Wczoraj na budowie zaliczyliśmy tylko mała szybką akcję. Zaszpachlowaliśmy z tatem łączenia płyt na sufitach w kotłowni i kawałku korytarza. Na łączeniach oryginalnych użyłem masy Uniflott i fizeliny, a na łączeniu ciętym taśmy papierowej. Dodatkowo wszystkie łepki śrubek zostały zaciągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 10.09.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Tato przed pracą zajął się przygotowaniem podjazdu dla paleciaka z kotłem. Miał przyjechać dzisiaj, nie przyjechał. Może jutro, nie mam ciśnienia na to wszak dwa miesiące stał w hurtowni . Przy okazji kotła okazało się, że przed południem przyjedzie dostawa drugiej tony pelletu - to ten rzekomo najlepszy. Będziemy testować. Przyjęcie tego towaru wymusiło reorganizację przestrzeni w garażu. Tato zaczął też rozstawiać rusztowanie. Niebawem zaczynamy ocieplanie. Coraz bardziej jesteśmy pewni, że zakończymy je na podkładzie gruntującym. Boimy się że tynk zmarnieje nam strasznie przez brak kostki czy innego dojazdu. Poza tym pozwoli nam to oszczędzić trochę grosza na wyposażenie. Ja po pracy dalej gipsowałem łączenia. W kotłowni po przetarciu sobotniej warstwy poszła na to gładź. Dodatkowo zazbroiłem łączenia w korytarzu i część w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.09.2018 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Dziś dojechał styropian na elewacje. Dość niespodziewanie ale dzięki pomocy teściowej i wujka Jacka szybko udało się to zdjąć z samochodu. Zajęło prawie cały salon Chwilę później dojechał kocioł, ale chłopaki zapomnieli o hydroforze wiec będą musieli jechać raz jeszcze. Z tematów ruszonych do przodu. W ramach przygotowania do ocieplania rozstawiliśmy rusztowanie na pierwszej ścianie i narożniku. Przyciąłem też piankę przy oknie. Po odcięciu tej warstwy mocno sfatygowanej przez promienie słoneczne wewnątrz nadal ma swój oryginalny kolor i sprężystość. Przytarłem sufit w kotłowni i zaciągnąłem jeszcze raz. Chce spróbować malować po szpachlowaniu tylko łączeń i wkrętów. Na koniec dnia postanowiliśmy jeszcze coś podziałać więc ja kontynuowałem zbrojenie łączeń płyt w kuchni, a tato w tym czasie gruntował ściany i podłogę w korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 13.09.2018 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Wczorajszy dzień poświęciliśmy na zakupy. 3 drzwi kupione. Dziś przytarłem i zagruntowałem sufit w kotłowni. Gdy grunt sechł zająłem się zbrojeniem kolejnych łączeń płyt kg. Kuchnia zakończona, kilka łączeń w salonie zrobione. Sufit w kotłowni został pomalowany po raz pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.09.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 [13.09.2018] Sufit w kotłowni został przytarty i zagruntowany. Zakończyłem zbrojenie łączeń w kuchni i rozpocząłem w salonie. Złożyłem też futrynę od drzwi zewnętrznych. Po wyschnięciu gruntu po raz pierwszy pomalowałem sufit. [14.09.2018] Drugie malowanie sufitu. Wraz z bratem wstawiliśmy drzwi. Tu taka mała podpowiedź plastikowe kliny nie nadają się do tej roboty. Dopiero po przycięciu drewnianych udało nam się to zrobić. Żona w tym czasie ogarniał płytki w kotłowni. Jet tam już wstępny porządek [15.09.2018] Akcja elewacja. Od rana walczymy z ocieplenie domu. Stosuję tu taką samą technikę jak na wcześniejszych ścianach. Połączenie kleju z wora i tego w puszce. Styropian został docięty przy deskowaniu pod kątem zostawiając miejsce na szczelinę wentylacyjną. Przerobiliśmy tu maszynkę tak żeby dało się ciąć odpowiedni kąt. Pomiędzy styropian a murłatę została włożona wełna. Żona z pomocą siostry i naszej druhenki posprzątały jeszcze raz w kotłowni i umyły okna, drzwi i bramę garażową, aż szok jak to się wszytko brudzi. Robotę kończyliśmy już po zmroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.09.2018 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jutro wchodzi hydraulik więc wpadłem na chwilę na budowę żeby zrobić fugi silikonowe w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.09.2018 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Głównym tematem dzisiejszego popołudnia była kotłownia. Na budowie pojawił się hydraulik. Po wstawieniu już zakupionego sprzętu do kotłowni zaczęło się rozmierzanie i ustawianie go w różnych konfiguracjach. W czasie moich ustaleń z hydraulikiem tato rozpoczął kołkowanie styropianu. Chwile czasu zajęło omówienie tego czego co chcielibyśmy osiągnąć w kotłowni. Na zakończenie udało nam się podjechać styropianem ponad okna parteru na ścianie szczytowej. Tu była mała rzeźba bo poziome łączenia styropiany wychodziły mi równo z górną krawędzią okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.09.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Dziś skupiliśmy się na ścianie północnej. Zakończyliśmy kołkowanie, a wszystkie szczeliny zostały wypełnione pianką. Gdy piana zastygła odcięliśmy jej nadmiar i przetarliśmy całą ścianę i wyrównaliśmy otwory okienne. Gdy w otworach pojawiły się narożniki, a następnie rozpoczęliśmy zatapianie siatki. Lampy ponownie się przydają Jakieś podpowiedzi co do przygotowania pod obsadzenie parapetów w późniejszym etapie? Na coś muszę teraz zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.09.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Kup parapety i osadz przed siatka i klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 19.09.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Kontujemy zatapianie siatki na ścianie północnej. W tym czasie działa hydraulik. Coś tam zaczyna się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 23.09.2018 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Przez ostatnie dni skupiliśmy się na ścianie północnej. Po zaciągnięciu ściany drugą warstwą kleju i zatarciu jej wyglądało to bardzo dobrze. Do momentu gdy zapaliliśmy wieczorem lampy Wyglądało to niezbyt dobrze, najgorsze były łączenia siatki. Po oględzinach ściany o wschodzie słońca dnia następnego nie dawało mi to spokoju. Postanowiłem zaciągnąć ścianę raz jeszcze, tym razem z użyciem łaty tynkarskiej. Nie jest to już takie łatwe zadanie, ale wykonalne. Wczoraj przytarłem ścianę i nałożyliśmy drugą warstwę kleju, a po jej podeschnięciu zatarliśmy. Efekt nie jest idealny ale już do zaakceptowania Gdzieś tam w między czasie uzbroiłem część kotłowni w osprzęt elektryczny. W teorii wystarczyły by tam gniazdka pojedyncze bo każde z nich to oddzielny obwód dla konkretnego urządzenia ale akurat dysponowałem podwójnymi więc szkoda było kupować nowe. Pompa otrzymała wyłącznik silnikowy, który ma jednocześnie pełnić funkcję przeciążeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 25.09.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Gdy byłem wczoraj w pracy. Hydraulik z pomocą taty powiesili bojler. Góra uchwytu, gdzie działają siły wyrywające została zamocowana prętem gwintowanym na przestrzał przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 29.09.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Dawno nie pisałem ale coś tam się u nas dzieje. Tato zakończył malowanie północnej ściany podkładem gruntującym. Powoli przybywa pierwszej warstwy gładzi na tynkach. Przybywa też kolejnych zazbrojonych spoin na płytach. Hydraulik powoli robi kotłownie, przybywa sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 01.10.2018 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Dziś rano musiałem skrobać szyby w samochodzie. Zaczynam bać się o dokończenie elewacji. Co prawda w nocy oscyluje to w granicach 5 stopni ale trochę mnie to martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 01.10.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Dawno nie pisałem ale coś tam się u nas dzieje. Tato zakończył malowanie północnej ściany podkładem gruntującym. Powoli przybywa pierwszej warstwy gładzi na tynkach. Przybywa też kolejnych zazbrojonych spoin na płytach. Hydraulik powoli robi kotłownie, przybywa sprzętu. ] czym zagruntowałeś? dość biało wygląda i tak równomiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 01.10.2018 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Podkład pod tynk silikonowy Bolix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 01.10.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Dziś przeskoczyliśmy jeden z gorszych fragmentów elewacji. Było tu wszystko: okna, skosy, murłaty. Praktycznie nie było tu pełnych tafli nie wymagających cięcia. Pomagał nam wujek żony. Niestety dość szybko robi się ciemno i trzeba robić przy lampach. Hydraulik też coś tam działał. Kotłownia mała więc dość dużo myślenia jak to wszystko poupychać tu z głową. Jak narazie udaje mu się to dość logicznie upychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.10.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Przed południem budowę nawiedził zony wujek i do mojego i taty powrotu z pracy wczoraj przyklejany styropian został zapiankowany, okołkowany i na koniec przytarty. Po południu trochę czasu zajęło nam przygotowanie stabilnego i względnie bezpiecznego środowiska pracy na ostatnim poziomie rusztowania. Przygotowaliśmy barierkę i dołożyliśmy wszędzie drugi rząd kombinowanych trepów. Po za klejeniem styropianu został wykonany przepust na czerpnie do WM oraz zamocowany uchwyt do anteny satelitarnej. Ponieważ ten drugi jest dość duży (od ściany odstaje na 70 cm) do jego mocowanie użyliśmy pręta fi 10 na przestrzał przez ścianę. Od strony strychu poszedł płaskownik taki sam jak przy bojlerze. Sam koniec zostawiliśmy na jutro, Będzie widno, świeższe siły, a tam już trzeba z jakiegoś podestu robić, więc będzie bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 03.10.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 naiwnie zapytam a dlaczego u góry kołkowałeś styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts