aiki 03.10.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Żeby mu kołków nie zostało bo co z nimi zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 03.10.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Kołkowanie, temat, który pojawia się co chwilę. Z jednej strony to kwestia utartego stereotypu, z drugiej fakt, że nie mam osłon przeciw słońcu i przez kilka dni na te tafle świeciło dość mocno. W niektórych "folderach" straszą odkształcaniem płyt i osłabnięciem klejenia przez to. Kołkowanie jest dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 03.10.2018 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Udało nam się dokleić dziś styropian na ścianie szczytowej. Niby kawałek nie za duży ale konieczność wciskania płyt pomiędzy ściany a krokiew wymusiła trochę rzeźbienia tam. W miedzy czasie zaskoczył nas deszcz, ale na szczęście nacinał z drugiej strony i nasza część ściany była suchutka. Za to przyniósł nam taki widok. Po zakończeniu tego etapu mieliśmy zająć się wklejaniem siatki w strefy narożników okiennych oraz kątowników. Niestety nad nami zawisły bardzo ciemne i gęste chmury. Wizja ulewy skutecznie nas od tego odwiodła. Otwory są już przytarte na gotowo więc jutro od tego zaczynamy. W czasie gdy my walczyliśmy ze styropianem hydraulik kontynuował grę w tetrisa w kotłowni. Robi co może żeby w tak małej przestrzeni upchać wszytko tak żeby było to maksymalnie praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 04.10.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Od kilku dni możemy liczyć na pomoc wujka żony. Na budowie pojawia się jeszcze przed południem i pomaga nam podgonić. Przed moim i taty powrotem z pracy udało mu się zakołkować szczyt i przetrzeć go z grubsza. W otworach okiennych na poddaszu pojawiły się narożniki. W miedzy czasie dojechała część parapetów, które zamówiłem. Po pracy Tato z Sylwkiem kontynuowali przygotowywania ściany do zatapiania siatki, a ja obsadzałem parapety. Z przygotowaniem tej ściany zeszło się dość długo. Fotka obrazująca jak ciemno jest bez wspomagania oświetleniem. Wpadł też hydraulik, niestety nadal nie dojechały elementy komina. Zajmował się dalszymi elementami układanki związanymi z CWU. Sporo tu rzeźbienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 06.10.2018 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Wczoraj udało nam się zaciągnąć całą ścianę siatką. Nie mam zdjęć bo robotę zakończyliśmy po 23. Tak to jest jak na budowie pojawiasz się o 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 07.10.2018 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Wczoraj udało nam się zaciągnąć ścianę szczytową po raz drugi oraz zatrzeć ją na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 07.10.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Mieliśmy wśród samorobów kogoś kto zna się na instalacjach TV. Mając rusztowanie wygodnie mogę kabelek do uchwytu sobie doprowadzić. Tylko jaki? Po jednym dla każdego odbiornika i konwerter na tyle końcówek później? Czy jeden i później jakieś urządzenie rozdzielające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.10.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Chyba Kamil się tym zajmuje ale głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 08.10.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Tak ja http://www.audiobas.pl Do salonu dwa kable antenowe, do każdego pokoju po jednym. Wszystko doprowadzasz do jednego miejsca najczęściej jest to "stryszek" w okolicach komina Później montujesz pakiet anten (satelitarna, radiowa, naziemna) i jedno urządzenie zwane MULTISWITCHem sumuje sygnały i w jednym kablu masz wszystko Jak będę miał chwilkę zrobię poradnik z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.10.2018 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Dzięki Kamil za odpowiedź. Kable w domu już mam położone tsk jak mówisz. Wszytkie zbiegają się na strychu. Teraz zastanawiam się tylko nad położeniem czegoś na przyszłość na uchwycie. Uchwyt mam samorobke z możliwością puszczenia kabla w jego środku tak żeby nie dziurawić więcej elewacji. Chciałbym ten kabel juz teraz położyć bo dostęp dobry i łatwo sprawdzić czy mój pomysł zadziała. Dlatego pytam czy przewlekać to jenek czy więcej kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 08.10.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Wrzuć 6 sztuk przewodów antenowych (ale zewnętrznych czarnych żelowanych). Zostaw większy zapas na zewnątrz (, aby starczył do samej góry masztu). Przewód najlepiej Satlan https://www.sklepsaturn.pl/kabel-satlan-1-13-trishield-cu-77-zelowany-pe-250m.html Ile metrów tam potrzebujesz? Mogę Ci wysłać w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 08.10.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 WitamJeżeli ma być tylko TV SAT, to konwenter LNB Quad i masz cztery niezależne wyjścia do każdego odbiornika.Tuner z twardym dyskiem (PVR) wymaga dwóch przewodów z sygnałem.Chyba, ze chcesz bardziej rozbudowany system, to wtedy konwenter quatro i multiswitch. Do multiswitcha możesz podać dodatkowo DVB-T, wtedy masz pięć wejść i cztery, osiem lub dwanaście wyjść SAT + DVB-T.Można też zrobić układ mieszany, TV SAT tylko do salonu i DVB-T do dodatkowych odbiorników przez rozdzielacz, to wtedy schodzisz z dachu dwoma przewodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 08.10.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Można też zrobić układ mieszany, TV SAT tylko do salonu i DVB-T do dodatkowych odbiorników przez rozdzielacz, to wtedy schodzisz z dachu dwoma przewodami. Taaa, a za dwa lata będzie płacz, bo kabli będzie za mało jak będzie chciał rozbudować system. Nie wspomnę o tym, że przy dużej śnieżycy w ogóle nic na satce nie obejrzy, a w razie przestawienia anteny nie będzie NIC oglądał. ufbufkruf - rób jak Bóg przykazał, 6 przewodów na dach antenowych, dorzuć jeszcze jedną skrętkę na przyszłość (również zewnętrzną). Zamontuj Multiswitcha i będziesz mógł podłączać wszędzie co tylko będziesz chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.10.2018 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Dzięki. Jest tylko mały problem. Potrzebował bym tego kabla na jutro bo pewnie zacznę juz rusztowanie rozkładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 10.10.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Miałbym pytanie, ile metrów od anteny (anten) do multiswitcha jest akceptowalne? Wybacz ufbufkruf że Twój temat wykorzystuje do prywatnego pytania, ale dzisiaj znajomy rzucił pomysł ze warto multiswitch wsadzić gdzieś niżej niż strych bo może kiedyś kablówka zawita i łatwiej będzie sygnał z parteru rozprowadzić (multiswitch przy przepuście fundamentów w pomieszczeniu technicznym). Takie tam teoretyczne rozważania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 11.10.2018 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 ufbufkruf i jak kupiłeś gdzieś ten przewód? dez - jak jest porządny kabel to spokojnie możesz go tam wrzucić, w domku jednorodzinnym więcej niż 30-50 metrów jednego odcinka nie będziesz miał Tylko możesz zrobić tak jak ja, czyli dać peszel/arot z zewnątrz na samą górę. I w przyszłości tam wprowadzisz światłowód czy inny kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 11.10.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Zasadniczo to też rozwiązanie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.10.2018 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Tak już siedzi w rurze. Wsadziłem 5 przewodów antenowych i "skretke". Wszystkie zewnętrzne. W sumie to ciężko było by mi zmieścić jeszcze jeden, a na strych mam akurat 5 dociagnietych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.10.2018 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Wczoraj ściana szczytowa została finalnie pokryta podkładem. Tak prezentuję się uchwyt z okablowaniem. Kotłownia został podłączona od strony hydraulicznej. Teraz pora na okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.10.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Dziś wykorzystałem dzień wolny na załatwianie sporej ilości spraw drobnych przed południem. Zrobiłem też coś na co zawsze narzekał tato jak o tym wspominałem, "bo po co?" Wszedłem do szamba. To co tam zobaczyłem zmroziło krew w moich żyłach. Takie spękanie idą od każdego narożnika płyty ( a płaciliśmy dodatkowo za płytę wzmacnianą) do jego środka gdzie nabierają dziwnych kształtów. Sprawę zgłosiłem dziś dostawcy ale po rozmowie wnioskuje, że będzie próbował wmówić mi że przejechała po tym koparka. Szkoda że mam zdjęcia i filmik z zasypywania... Boje się że może się to ciągać. Udało nam się rozebrać rusztowanie. Edytowane 12 Października 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts