Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie robisz połączeń ślizgowych na styku ściana/skos i w przejściach jętek przez płytę?

Uwierz. znacznie lepiej wygląda pęknięcie na połączeniu ślizgowy niż bez niego.

Ja mam ślizgowe i rysa jest prawie niewidoczna, szwagier ma normalnie na jakieś taśmy w narożnikach i pęknięcie wygląda blee

Kolejne dwa dni za nami. Wczoraj po pracy udało się nam rozwiesić wieszaki na drugim skosie. Dziś prawie zakończyliśmy układanie pierwszej warstwy wełny.

uc?export=view&id=1QowSOhdZhqn0eT5oUgvhCas1vF3eb13u

Na zdjęciu widać 3 rodzaje wełny. Najciemniejsza climowool tu racja wełną 039 robi się dość ciężko. Trochę jaśniejsza 032 Ursa robi się lepiej ale pyli bez porównania bardziej od poprzedniczki. Najjaśniejsza wełna to kupiony dziś Isover 032. Wełna zbita, jej cięcie to bajka w porównaniu z poprzedniczkami. Pyli też jakby mniej niż Ursa. Niestety zabrakło jakieś pół rolki.

Udało się zakończyć płytowanie ostatniego skosu.

uc?export=view&id=1Dbn5I7folyUHDSJ6ZqHTlm8vgSy4QbGH

Zrobiliśmy też pierwsze podejście do wstawienie drzwi pomiędzy domem i garażem. Niestety próg w nich jest strasznie niski i uznałem, że lepiej będzie wstawić je już po płytkach. Wykorzystałem resztki wełny i wyciszyłem pion kanalizacyjny, a następnie zabudowałem go płytami. Zabraliśmy się też z tatem za konstrukcję stelaża przy prysznicu na poddaszu.

uc?export=view&id=1T6JYOpPYP-lXCZJF99W-MAbeo8yc4oOr

Niby dzień wolny ale do południa zeszło się z porządkowaniem spraw wszelakich. Wiązało się to również z przenoszeniem pewnych ciężarów w czym pomagał mi kolega Piotrek. Gdzieś w miedzy czasie zapadła decyzja o poszerzeniu do granic możliwości pólek pod prysznicem. Już po południu wraz z tatem kontynuowaliśmy tworzenie stelaża pod zabudowę prysznicową.

uc?export=view&id=13MBYHroHmBwrnm7Xxw52whKSAHMu8Fs4

Dłuższe kawałki służą do stabilizacji całej konstrukcji.

uc?export=view&id=1pEbommjyadauEY9XGn4dcuRgVmp8Ceqs

Udało się zakończyć tworzenie półeczek. Na ściance przewidzieliśmy też wzmocnienie pod montaż ewentualnej szklanej ścianki prysznica.

Dziś przed pracą udało mi się podłączyć rurki do prysznica. Napełniłem całość wodą i pozostawiłem do późniejszego sprawdzenia czy wszytko jest ok.

uc?export=view&id=12wAztg090Np7FEp5HktL8j3DxsTq1N9B

Zrobiłem też otwór pod kolejny włącznik do świateł które jeszcze muszę dorobić w ostatnio płytowanym pomieszczeniu.

uc?export=view&id=1k2I8Un9kcTKVfVwFMV-P0HluqQMGGnrF

Tak wiem to pierdoła ale zajęła mi chwilę czasu bo musiałem najpierw odkuć i zabezpieczyć kabelki żeby ich nie pociąć przy robieniu otworu. Niby pierdoła a czas leci. Zostało jeszcze wybruzdować pod kabel, rozebrać sufit, zrobić miejsce na oczka w foli itd.

Edytowane przez ufbufkruf

Zabudowa prysznica już zakończona.

uc?export=view&id=1m2g6TKJ2-0_6Uc1l90X6FVSkQof_ISRV

uc?export=view&id=1fLvqqNUdtRqKukdmOrprLmpb1OyubqxE

Zabudowałem/obniżyłem nadproże nad wejściem do pomieszczenia nad garażem. Stronę od klatki schodowej wzmocniłem płytą OSB, być może zawisnął tu drzwi przesuwne.

Przerobiłem też rozdzielacze od podłogówki. Robiąc to wcześniej popełniłem błąd i podłączyłem zasilenie do dolnej belki, niby samo to nie jest, aż tak dużym błędem ale rotametry, które są na tej belce do poprawnego działania powinny być zainstalowane na powrocie. Zamieniłem belki miejscami i dodałem odpowietrznik. Teraz kręcenie nimi daje wyraźniejszy efekt.

uc?export=view&id=1LtH0fDPOjm44RfO9gvy1NcEQ5qPtVbCU

Rozebraliśmy też część sufitu na którym mam dorabiać oczka.

Tato w miedzy czasie zbroi kolejne łączenia płyt.