Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój jest ten kawałek podłogi - czyli spełniamy marzenia

Recommended Posts

Coś mi wczoraj robota nie szła więc efektów niewiele. Zamontowałem oświetlenie w spiżarce i kuchni.

uc?export=view&id=1GmKoJMvMPa14QoGGhiyWD3mbexgur6ru

uc?export=view&id=1PecC21HehN2ZN353PrBjcb2OvXeGSUVe

uc?export=view&id=1oYnzn_2IdNpj6_xOlVsKjAfMqqaVmaTC

W rzeczywistości jest jaśniej. Kilka przeróbek elektryki też doczekało się na swoją kolej.

uc?export=view&id=1-09KtR6ctyxzR6uBmabcA1l5UQcsMJ06

Korzystając z w miarę dobrej pogody pociąłem trochę cegieł. Nie idzie to tak szybko jak zakładałem. Muszę przyznać, że niektóre z tych cegieł są naprawdę twarde.

• Odpowiedzi 922
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejne dni malowania za nami. Udało się pomalować sufit w kuchni po raz ostatni. W sumie to dziś i ściany.

uc?export=view&id=1miUv-DCu57kv0Stov7vf62I3bdz_PlrG

Tylko dwie ściany w tym pomieszczeniu mają być widoczne. Do tego do bilansu dołączyło pomalowanie po raz ostatni jednej części sufitu w salonie, po raz pierwszy sufitu w gabinecie oraz ostatnia warstwa farby na ścianie w szafie w holu. Po za tym trochę porządków i zagruntowana ściana RTV pod kamień dekoracyjny.

Udało się dziś zrobić kilka rzeczy:). Rano pomalowałem sufit w gabinecie po raz drugi, a następnie zabrałem się za układanie płytek. W pierwszej kolejności wyrysowałem sobie pierwsze rzędy.

uc?export=view&id=1VfajFDbYnNScinCY66-fXw2VVVGfbxwI

Żeby robota nie zaskoczyła mnie później postanowiłem zamontować oczka.

uc?export=view&id=14_xr6iU3rNQWFxMS74IYpBHYfd-WrweP

Z lekkimi przerwami ale zeszło się z tak małą podłogą do wieczora.

uc?export=view&id=1cvgq1OJqqnP-RbRMJsiLjWnDIFjtIEAy

Gdy ja kończyłem płytki tato pomalował dwukrotnie ściany spiżarki oraz jednokrotnie gabinetu. Drugą warstwę malowaliśmy już we dwoje.

uc?export=view&id=1lr3RnQuNpAK_xJhIvPRruOelMwA4jCNE

Na zakończenie wyznaczyliśmy linie odcięcia na dwóch ścianach salonu. Po jej oklejeniu przystąpiliśmy do malowania.

uc?export=view&id=15GZKFYXS1FWE1A0syCkLRHtUnddxPfrZ

uc?export=view&id=1EDL2i96eGtguoyKDbNxNPcgBKyN0Q564

Drugie malowanie po położeniu kamienia przy ścianie RTV.

Edytowane przez ufbufkruf

Przez ostatnie dwa dni w sumie robiłem to samo. Ponieważ na budowie mogłem być tylko chwile przed pracą zająłem się pracami drobnymi. Podgipsowałem miejsca gdzie podkład odszedł razem z taśmą. Po wyschnięciu i przeszlifowaniu gipsu zaprawki zostały pomalowane. Następnie pomalowałem całe ściany. Tato po pracy zajął się zdejmowaniem taśm z okien oraz akrylowaniem połączenia ramy z glifem. Edytowane przez ufbufkruf

Dziś kolejne małe ale widoczne postępy. Przed pracą zaczęliśmy układać kamień dekoracyjny w salonie. Niestety płytki nie są idealnie równe ale używając małych kliników da się je opanować.

uc?export=view&id=1u_50xLW7UqHMFeKN-JnURWBI2gPKEOJl

Następnie udało się pomalować ścianę w sypialni wraz z pasami w garderobie na ciemny granat.

uc?export=view&id=19YokwQBDT0gu00PmD0ezi71S1Qo55Akx

Odwiedziła nas też moja mam żeby pomóc z czyszczeniem ram okiennych. Gdy ja byłem w pracy tato zrywał taśmę z kolejnych okien akrylując połączenia.

Mi się cały czas wydaję, że jakoś wolno to idzie. Od dziś mam wolny tydzień i chce trochę popracować na budowie. Może ruszy się coś do przodu. Udało mi się prawie zakończyć układanie kamienia na ścianie RTV. Prawie ponieważ zabrakło 4 sztuki. Musimy zamówić, może na koniec tygodnia będzie. Rano ponownie wpadła mama i ogarnęła ramy kolejnych kilku okien.

uc?export=view&id=1NN-EMEQkaX90JlorbBiFMWd5NV1wSrNn

Trochę czasu poświęciliśmy na ogarnięcie bałaganu i wieczorem z pomocą jeszcze dwóch kolegów ustawiliśmy wkład w docelowym miejscu.

uc?export=view&id=1ag1vSmd-22AziHv4brglG22T1JDnTK8-

Pozostało wykonać delikatne korekty i będzie można wyznaczyć przebieg obudowy. Wykorzystałem jeszcze pomoc chłopaków i podwiesiliśmy płytę osb na zabudowie pod telewizor.

uc?export=view&id=1iJeyNJ7ix5ollXr78w2vr84jEYHZ1AIw

Dziś prawie cały dzień zajęło mi rozrysowywanie okładzin schodowych. Niby taka pierdoła, a cały dzień w plecy. Dopiero po przyjściu taty udało się zrobić coś widocznego. Zaczęliśmy od przygotowania porcji plastrów ceglanych. Już "postarzona" partia została zagruntowana, kolejna została "postarzona" i rozłożona do wyschnięcia.

uc?export=view&id=1gBWD09z1bQTN-yrRCdEWD7KAauQr_8Qt

Tato zajął się przygotowaniem, a później samym malowaniem, jętek na świetlicy.

uc?export=view&id=1-DN0TAWz89-2FpOcQmE03NeLf1qgCmG0

W miedzy czasie zamocowaliśmy płytę kartonowo gipsową na wczoraj przygotowanej podbudowie z płyty OSB. Na całości zostały obsadzone narożniki.

uc?export=view&id=1ii2zwnvDEN7vxP4Dsbw3v474ahAdugWZ

Dziś był dobry dzień. Udało się zakończyć klejenie płytek w kotłowni. Niby tylko jedna ściana ale prawie same docięcia i obróbka drzwi. To tego doszedł ostatni pasek na podłodze.

uc?export=view&id=1A_3saPmdv4wpMYng5a-mxgUi0tv1qogN

uc?export=view&id=1otsMIDFwXNb4QlrEcG2_YW4ul_XxLu5P

Gdy ja kończyłem zabawę z płytkami tato zaciągnął gładzią zabudowę pod telewizor.

uc?export=view&id=1FForHumVz7pbhMfS1EuoJD4LafCHzUZx

Przygotował też ścianę do klejenia cegieł. Efektem tego były pierwsze, testowe rzędy ułożone na koniec dnia.

uc?export=view&id=17L2MXNs8daGHe5LUy5N2MeSMrF6GExYe

Kolejny dzień i kolejne prace za nami. Postępów może aż tak nie widać ale kilka rzeczy w trakcie dnia mi wyskoczyło. Za to tato poświęcił sporą część czasu na cięcie cegły na plastry. Kolejna partia schnie przed gruntowaniem. Kluczowym elementem, który udało się dziś rozpocząć to obudowa kominka. Odbyły się nawet pierwsze próby palenia.

uc?export=view&id=1Yjaxh9Wrtm8ZFCbuPdBl0E2npmt3fgDO

uc?export=view&id=1LSPg0iTcSGFYyXF2juiuaErjRsh9AQYZ

Udało się też dociąć cegiełki przy gniazdkach i dołożyć kolejny rządek.

uc?export=view&id=1AS7C-DDcHp0pjz9rkZaJ5wUpXSqoYFtS

Dzięki wielkie. Miło, że ktoś z zainteresowaniem śledzi moje wypociny :)

Ostatnie dwa dni to głównie zabudowa kominka.

uc?export=view&id=1VRWpFInC_2YYhJyQ7LlYx16vyseBz8f9

Narożniki wzmacnialiśmy paskami płyt.

uc?export=view&id=1udgW5Ku1c6Vi3vN2RYEMp4-6_sC69CPz

uc?export=view&id=1gwXIKVefUZ9RxWaKByxaVPN5euW7hNOT

Już przy pomocy płyty czerwonej zabudowaliśmy komin wyrównując zabudowę.

uc?export=view&id=1GxxFdc4s8bo3MiOtt7g9OnxvT3CVN6wW

Nie obyło się bez kolejnego próbnego palenia.

uc?export=view&id=1l5pDO1Dt32zj3EDW_rb46IjPok1mhS-0

Dzięki pomocy brata doszło kilka kolejnych cegiełek na ścianie. Tato wysprzątał poddasze tak żeby można było wchodzić z panelami. Kilka drobniejszy robót jak naprawa przez brata wyrzynarki czy próba otwornicy do karton gipsu pod oczka fi150.

uc?export=view&id=1s_GgL8WzZvLtHmlznE3KvPwGXk52NMww

Generalnie to były trochę luźniejsze dni i pozwoliliśmy sobie na dłuższe posiedzenie. Powoli robi się coraz bardziej swojsko.

Głównym tematem dnia dzisiejszego było zaciągnięciem klejem obudowy kominka. Na narożnikach zostały zatopione narożniki z siatką, a na powierzchniach płaskich sama siatka. Do zatapiania użyłem kleju klasy S1. Gdy tato przygotowywał narożniki mi udało się zamocować oczka o średnicy 150 w holu.

uc?export=view&id=1IFNm5pSS-Aj4Q1pxiQInxAdqZSDseAN0

uc?export=view&id=1nVuXRNZ3W3DPbhDaNR73-rLfR4v2VBwE

Niby to kawałek zabudowy, a jak skończyliśmy ją zaciągać była już 21.:jawdrop:

uc?export=view&id=1Go3QsORrUETBMo3a_bfMkST3_FKZt4_i

Ponieważ zostało trochę kleju przykleiłem kilka kolejnych cegiełek. Udało się wyjść poza linie skosu, a dotej pory kleimy tylko z tego kleju który nam gdzieś pozostał. :cool:

uc?export=view&id=1wddCiWhHCdwfB_3J0ge2OndWTu1EfGvW

Producent szamba proponował nam uszczelnienie rys specjalną masą (pisnąłem kiedyś o problemach z płytą najazdową). Weszliśmy dziś do środka sprawdzić jak wygląda to po zimie.

uc?export=view&id=1Q2rl7RqVTTxO-UHkGM-1Hy3jyk1MigCo

uc?export=view&id=1wufw2OYDFxuHTNE2NuoJ7DY6CNoH1dAr

Poinformowałem, że nie zgadzam się na żadne klejenie i jedynie jej wymiana wchodzi w grę. Czekam na odpowiedź.

Dziś mała przerwa od robót "brudnych". Zabraliśmy się drobnym malowaniem (sufit w łazieneczce oraz granatowa ściana w sypialni po poprawce). Jednak głównym tematem dzisiejszego popołudnia było układanie paneli. Chce ułożyć panele bez listew w progach wiec sporo tu docinania ale przez pierwsze drzwi udało się nam przejść.

uc?export=view&id=1-4hZR7rzNe_xDbF4wErRQkB4JN0PkEJ3

Temat na czasie (u Was) więc może i mi ktoś podpowie jak to dobrze się robi - tzn gdzie ma wypadać dokładnie połączenie między pokojami (np łazienka/ hol czyli płytki/ panele)? Czy to jest dokładnie linia ściany? Nie wiem jak to inaczej napisać. Jeżeli drzwi otwierają się na zewnątrz to patrząc z zewnątrz do łazienki płytki będą w futrynie aż do np poziomicy przyłożonej do ściany. Nad tą poziomicą wypadnie środek drzwi? Kurde, jak to inaczej Wam napisać? :D

Pozdrawiam

Karol