sebcioc55 06.06.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Próbował ktoś z Was ukryć przewody wentylacyjne w pustakach teriva? Mozna, tylko takie coś musi zobaczyć i prawdopodobnie ponownie przeliczyć konstruktor stropu. Bo jak by nie patrzeć te rury i skrzynki sporo zajmują miejsca tym samym osłabiając strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 06.06.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Jestem umówiony z kier-budem na spotkanie już. Wydaje mi się to z praktycznego punktu widzenia korzystne, da mi możliwość wyboru czy podwieszać sufit czy nie. Jeśli poprowadzę je po wierzchu to już nie będzie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.06.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jestem po rozmowie z kierownikiem budowy (który jak już wspominałem jest też twórcą mojego projektu). Pokazałem mu przedstawiony wyżej filmik (i kilka z powiązanych). Nie miał nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Jak będę rozkładał przewody to podjedzie, popatrzy gdzie co jest, policzy czy trzeba coś dozbrajać Mówi, że przy moich rozpiętościach belek będzie dobrze (najdłuższe mają 4m). Wspomniał że przy dłuższych (6m) już bałby się osłabiać strop. Na budowie nie dzieje się zbyt dużo, czekam na strop. Jak zwykle opóźnienie z dostawą materiału, Jeszcze nic nie przywieźli mi na przewidywany czas (a zamawiam zawsze z tygodniowym wyprzedzeniem, bo rozumiem, że nie jestem jedynym klientem. Potrzebując towaru na środę zamawiam go na poniedziałek i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby dotarł na środę, może piątek jeśli będę się codziennie przypominał -dni tygodnia dla zobrazowania upływu czasu.). Zamawiany tydzień temu, miał być we wtorek a dziś dostałem telefon czy bardzo mi nie na rękę jeśli przyjedzie jutro. Tydzień stracony gdzie miałem po pracy pół dnia na robotę. W przyszłym tygodniu czas tylko przed pracą (jakieś 4 godziny), a jutro dentysta i nie powojuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.06.2017 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Muszę sie pochwalić, że u mnie też pojawiły się pierwsze drzewka No i doczekałem się dostawy towaru. Ma trochę nadlewów i innych niedoskonałości. Cały czas bije się czy kleić to na klej do cienkiej spoiny czy jednak na beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 09.06.2017 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Tylko na zaprawę cementową. Szkoda pieniędzy na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.06.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Zbyt nierówne na klej. Klej to do 3-5 mm a tam niekiedy pewnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 23.06.2017 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Mało pisze ale robie dużo. Mam już ułożony strop wyciągnięte kominy i rozłożone przewody do wentylacji. Foty i opis później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Zacznijmy od ułożenia kształtek wieńca traconego. Postanowiłem pod szlifować jeszcze trochę ściany i kleić to na klej grzebieniem do glazury. Co do jakości wykonania samych kształtek - niestety pozostawiały one sporo do życzenia. były nierówne i poskręcane. Nie dostałem też narożnych więc je zrobiłem i tak oto robota poszła do przodu. Kształtki spowodowały niestety konieczność zmiany rozmiaru belek zbrojących - uzgodnione z Kierbudem. Przy zbrojeniu i montowaniu belek pojawił się też problem. Ni można było wsunąć zbrojenia/belki bo z dwóch stron ograniczała to kształtka. Dobrze że miałem kilku pomocników przy tym bo inaczej było by to coś strasznego, a i tak się namęczyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Układanie zbrojenie i pierwszych belek. Po zrobieniu nowych belek zabraliśmy się za rozłożenie stropu nad pierwszą komorą. Jak widać trzeba było pokombinować żeby belka od terivy weszła z obydwu stron w wieniec. Warto na bierząco rozkładać gary, bo później trzeba przesuwać całe belki a to nie potrzebna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) W wolnej chwili tato rozmontował szalunek stropu pod garażem. Co do stropu to rozłożyliśmy do tego czasu wszystkie pustaki stropowe. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Kominy Nadeszła pora, w której trzeba było wyciągnąć kominy ponad dach. Podmurowałem podstawę z bloczków betonowych. Ważne jest aby zwrócić tu uwagę na wypoziomowanie nie tylko obudowy komina ale i samego wkładu ceramicznego! Docinki najlepiej przymierzać sobie na sucho. I coś z czym miałem dość dużo zabawy Otwór rewizyjny i wentylacyjny od strony garażu. Kominy finalnie wyszły ponad strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Wentylacja mechaniczna. Całe popołudnie zajęło nam rozłożenie przewodów od wentylacji mechanicznej. Co prawda wszytko jeszcze na sucho złożone ale to kosmetyka już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Belki ściany kolankowej W tak zwanym Wolnym czasie Tato wraz z moim kolegą wykonali belki ściany kolankowej. Powstał też pierwszy szalunek spocznika schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.06.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Wybaczcie za ubogość wpisów ale ciężko nadrobić, a ten okres miałem dość intensywny i na budowie i zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 27.06.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Projekt rekuperacji wykonywałeś sam czy ktoś Ci pomagał?Tam w miejscu gdzie zbiegają się wszystkie rury to będziesz jakoś to zbroił czy tylko beton?Kierownik nic nie marudził, że rury osłabią strop?Te rury to są te niby antybakteryjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 27.06.2017 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Niby antybakteryjne. Przy przekładaniu przez pustaki stropowe zatykałem końce zatyczką żeby nie nabrudzić w środku. Pomagał mi jeden z użytkowników tego forum. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje - OszczędnyGrześ mega pomocny i rzeczowy człowiek. Pokazałem kierownikowi filmiki (linki gdzieś wyżej w temacie) nie miał nic przeciwko, powiedział, że dozbroimy tylko gdzie będzie trzeba. Także od razu jest odpowiedź co do miejsca gdzie schodzą się rury - tak będzie to dozbrajane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 28.06.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Robota idzie do przodu. Wszystkie słupy ściany kolankowej zrobione. Zacząłem walkę ze schodami Jak widać powyżej blaty już są i widać jakiś zarys. Jak dobrze pójdzie to jutro zbrojenie zaczniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 29.06.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 No, idzie ci, idzie ta robota. Fajnie, że wstawiasz dużo zdjęć. Dziennik bardzo rzeczowy i konkretny. Ciekawe zagięcia prętów stropowych. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.07.2017 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 (edytowane) Witajcie. Zacznę od krótkie fotorelacji ze zbrojenia schodów (co prawda jeszcze nie dokończone ale to co jest już kier-bud przyklepał). Belka spocznika oraz belka podtrzymująca schody od strony stropu Zbrojenie biegów (w zasadzie tylko górnego ale na dolnym ma być to samo) Zezbroiliśmy też kratownice przy schodach (nie zmieściła się tam belka od terivy) Edytowane 2 Lipca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.07.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Wykonałem też większość blatów pod puszki rozprężne WM. Zacząłem też podłączać puszki na gotowo pod zalanie. Jak widać na poniższym zdjęciu pod puszkę dałem kratkę z drutu fi 6. Na górę pójdzie jeszcze jedna taka. jest też już kratownica wokół komina. Miejsce na dylatację pozostawione. Będzie git:) Zrobiliśmy też szalunki dla wieńca na garażu. Użyłem takich szpilek ( jak sporo na budowie wersja samorobna;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts