ufbufkruf 02.07.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 (edytowane) No, idzie ci, idzie ta robota. Fajnie, że wstawiasz dużo zdjęć. Dziennik bardzo rzeczowy i konkretny. Ciekawe zagięcia prętów stropowych. Pozdrawiam Bartek Co do zagięć takie były w projekcie i takie też zrobiliśmy. Cieszę się, ze się podobają bo chwilę musieliśmy przy tym pomyśleć. Edytowane 2 Lipca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.07.2017 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Kilka fotek (w trakcie pracy nad dolnym biegiem schodów). Jak widać na powyższym zdjęciu mam już zaszalowany dolny bieg schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.07.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Zrobione też żebra rozdzielcze. Jedno żebro nietypowe, bo trójkątne. Kierownik podjął taką decyzje bo przerwa między pustakami stropowymi wynosi około 22 cm. Edytowane 8 Lipca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 05.07.2017 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Do zaszalowania została jeszcze przestrzeń wokół komina w kotłowni i górny bieg schodów. Do tego wzmocnić narożniki z kształtek traconych (jakoś im nie ufam do końca), dozbroić belki stropowe (nakaz kierownika - każda belka przewiązana elką do wieńca), docieplenie wieńca garażu i ułożenie szpilek do murłaty, a na piątek rano (7:00) zamówiony beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.07.2017 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Czwartek zleciał dość szybko. Dużo roboty ale przygotowaliśmy wszytko do zalania. Wzmocnienie narożników: Górny bieg schodów: Wzmocnienie belek nośnych: Szalunek wokół komina: Małe dozbrojenie: Jak widać wykożystanie starych strzemion i wiele wiele innych pomniejszych prac takich jak wzmocnienie stempli, osadzenie kotew pod murłatę, owinięcie rur taśmą dylatacyjną, oj dużo tego było ale chyba o niczym nie zapomniałem. Edytowane 8 Lipca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.07.2017 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Piątek - 07.07.2017 Beton przyjechał 20 minut przed czasem:) Imprezę zaczęliśmy od schodów: Strop - najpierw zalewaliśmy wszystkie wgłębienia, a dopiero następnie szlichtę "na równo". Zalane:) Oczywiście wszytko było wibrowane, miejsca gdzie są skrzynki i rury dość intensywnie. Mam nadzieje że beton otulił to tak jak powinien. O 12 po stropie już można było chodzić i odbyło się pierwsze polewanie. Po moim pójściu do pracy odpowiedzialność za nawilżanie stropu przejeła szwagierka Edytowane 9 Lipca 2017 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.07.2017 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Coś mi się zdjęcia popsuły. Mam właśnie dylemat jakie okna wybrać. Na pewno będą 3 szyby ale ile komór? Okna 5 komorowe mają Uw=1.1 a 7 komorowe 0.8. Według tego kalkulatora: http://www.uvalue.ms.pl po 20 latach zaoszczędzę (na dopłaceniu do okien prawie 2 tysięcy) 1454.55 zł. Chyba niezbyt to opłacalne, albo kalkulator do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.07.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Pakiet 3 szyby to i rama dobrze jak sztywniejsza. A chyba 7 komór daje większą sztywność i mniej kłopotów w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.07.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Aiki o jakich kłopotach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.07.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 wygiecia i nieszczelności z tym zwiazane. szczegolnie poludniowa strona i ciemne ramy sa narażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.07.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Kierownik pozwolił, więc zaczęliśmy dziś murować. Przed południem rozszalałem co się da. Sprawdziłem też pod jedną ze skrzynek jak za wibrował się beton. Z pomocą brata i żony wymurowaliśmy pierwszą warstwę narożników i prawie jedną ścianę. Doszedłem do wniosku, że na górze będę od razu przewiązywał ściany działowe. Jutro rano ma dojechać dostawa. Z obliczeń wychodzi, że mają tu być cztery warstwy bloczka i wieniec 30 cm ( nie chce mi się robić docinki bloczka na wysokość 6 cm) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 11.07.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Solbet sprzedaje bloczki 6cm, a ytong 5cm, więc jakiś tam ratunek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.07.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 O proszę, dzięki za informację. Rozejrzę się czy w moim regionie jest to dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 11.07.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Z uwag dnia dzisiejszego. Wszelkiego rodzaju śruby spinające blaty należy wykręcać jak najszybciej to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.07.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Akcja murowanie trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 14.07.2017 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Dziś zakończyłem murowanie ścian nośnych Zacząłem też skręcać zbrojenie wieńca. Najdłuższa belka zrobiona, reszta jutro rano. Niestety nie udało mi się kupić w okolicy bloczka 6 cm i szkoda mi czasu na zamawianie. Mam nadzieje, że te 6 cm betonu nie będzie stanowić wielkiego mostka (tym bardziej, że docieplam wieniec 3 cm styropianu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.07.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Beton to duży mostek, traci 10x tyle ciepła, co BK, ale jeśli ocieplenie sensowne (20cm+), to może być. Przypomniało mi się murowanie mojej góry - przez cały dzień po drabinie wnosiłem samemu pustaki, ale potem jakoś już poszło. Jeszcze tylko beton w wiaderkach po drabinie na słupki (to już z żoną) i było po robocie. Bułka z masłem... A dzisiaj 20m2 murku wokół tarasu mnie przeraża. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 15.07.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Jak to zwykle bywa życie weryfikuje i okazało się, że jeszcze dziś przeprosiłem się z kielnią do cienkiej spoiny. Żona wymyśliła, że zamiast dolewać te 6 cm betonem podniesiemy poddasze o 6 cm co pozwoli nam podmurować bloczkiem 12. Konsultacja z Kierbudem i zielone światło i do dzieła. Trzeb było rozkręcić belki zrobione wczoraj i wygiąć nowe strzemiona. Na szczęście miałem dziś kilku pomocników wiec gdy ja murowałem wujek żony zajął się zbrojeniem do rozbiórki. W robieniu nowych strzemion i belek pomagał z początku brat, a później i tato. Najdłuższe zbrojenie wciągnęliśmy na górę taśmami Wniosek z dnia dzisiejszego: Nie wolno murować z i na wilgotnych bloczkach. Widok całości. Udało się też ogarnąć większość blatów na szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 15.07.2017 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Zgadnijcie kogo dziś moje oczy zobaczyły na miniaturze na stronie głównej forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 18.07.2017 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Robota powoli idzie do przodu. Zaczęliśmy szalować wieniec. Tym razem w celu uniknięcia problemu z wyjęciem szpilek nawiercam szalunek poprzez pustak. Dość czasochłonne jest docinanie styropianu na docieplenie wieńca. Udało nam się dziś obić blatami jedną, zewnętrzną stronę domu. Na jutro wzięty urlop, chciałbym w piątek zalać betonem wszytko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts