Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi

Mateusz106

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie remontu domu z belki drewnianej 65mm i kolejny raz zwracam się o pomoc.

Dom ma być dobrze izolowany, na ile to możliwe. W ścianach 27,5cm wełny, w dachu może uda się tyle samo, zostaje podłoga.

Aktualnie wyglada to tak: chudy beton, folia, belki 10cm, pomiędzy nimi 10cm wełny, deska 2.8cm

Czy te 10cm nie jest za mało przy prawie 30cm w pozostałych przegrodach? Może wymienić to na jakiś ciepły styropian o lepszym współczynniku (jeśli istnieje) lub pójść dalej i skuć ten chudziak żeby mieć miejsce na grubszą warstwę? W tej chwili mam tylko 10cm na izolację i 3-4cm na właściwą podłogę. Rozważałem też opcję położenia 8cm najlepszego styropianu i 5cm na podłogówkę ale trochę mi to nie pasuje z uwagi na duża akumulacyjność.

Dziękuję za wszelkie uwagi.

Mateusz

Nie wiem jaka jest teraz wełna. Dom 5 lat temu przeszedł generalny remont i wtedy go kupiłem, jednak wszelkie zmiany poprzedniego właściciela nie są zadawalające i wszystko po kolei do zmiany. Na początek okna i wlasnie ta podłoga chyba. Na tą chwilę w ścianach jest 15cm wełny a w dachu 20.

Podłogówka trzyma ciepło i nie można łatwo regulować temperatury a mnie często nie ma w domu, wtedy obniżam do 16-17st i widzę oszczędności, pół godziny po powrocie z powrotem mam 20. Teraz mam piec olejowy ale zastanawiam się nad pompą powietrzną, wtedy podlogowka ma chyba największy sens?

Warto w takim przypadku kuć ten beton i dać np 20cm styropianu?

Wiem, że się miotam ale mnóstwo pracy a większość chce robić sam, dlatego zwracam sie o pomoc od czego zacząć.

Nie wiem jaka jest teraz wełna. Dom 5 lat temu przeszedł generalny remont i wtedy go kupiłem, jednak wszelkie zmiany poprzedniego właściciela nie są zadawalające i wszystko po kolei do zmiany. Na początek okna i wlasnie ta podłoga chyba. Na tą chwilę w ścianach jest 15cm wełny a w dachu 20.

Podłogówka trzyma ciepło i nie można łatwo regulować temperatury a mnie często nie ma w domu, wtedy obniżam do 16-17st i widzę oszczędności, pół godziny po powrocie z powrotem mam 20. Teraz mam piec olejowy ale zastanawiam się nad pompą powietrzną, wtedy podlogowka ma chyba największy sens?

Warto w takim przypadku kuć ten beton i dać np 20cm styropianu?

Wiem, że się miotam ale mnóstwo pracy a większość chce robić sam, dlatego zwracam sie o pomoc od czego zacząć.

Warto dać minimum 20 cm styropianu jeżeli chcemy dawać na to podłogówkę. Po co później grzać grunt?

Warto dać minimum 20 cm styropianu jeżeli chcemy dawać na to podłogówkę. Po co później grzać grunt?

Zdecydowanie masz racje. A pozostając grzejnikach te 10cm wełny + deska 3cm są "wystarczające" czy mimo wszystko podłogę należy lepiej ocieplić? Zdaję sobie sprawę, że zawsze może być lepiej ale chcę znaleźć optymalny kompromis w tym konkretnym przypadku (27.5cm włeny + płaz 6.5cm ściana). Syf w domu i tak będzie więc to idealny czas na takie decyzje. Szkoda ocieplać cały dom i zrywać dach jesli mimo wszystko straty byłyby przez podłogę.

Mateusz